Monitorul pe care îl alegi va avea un impact puternic asupra job-ului tău pentru că poate afecta productivitatea, creativitatea și experiența de utilizare. Da, de data asta vorbim de monitoare pe care le folosim la muncă în mod special, dar și la jocuri sau pentru a viziona filme – dar asta pe plan secundar. Și am și o recomandare pentru voi: BenQ DesignVue PD3205U ce costă doar 3.500lei – un preț foarte bun pentru un astfel de monitor.
Am pentru voi 8 motive serioase pentru a lua în considerare investiția într-un monitor de design, destinat în special celor care lucrează în domenii creative precum: grafic design, editare video, editare foto, randare 3D, creare de jocuri sau aplicații, social media etc. cam orice domeniu în care imaginea este foarte importantă – indiferent de nivelul la care lucrezi.
1. Acuratețea culorilor
Monitoarele pentru design sunt renumite pentru precizia culorilor, esențială pentru profesioniștii din domenii. Adesea vin cu calibrare din fabrică și suportă o gamă largă de culori, ca să poți lucra cu încredere, știind că toate culorile pe care le vezi pe ecran se potrivesc cu cele din lumea reală. Acest aspect este crucial pentru obținerea de rezultate de înaltă calitate și consistente în toaate proiectele tale creative.
Precizia culorilor pe BenQ PD3205U este excepțională, mai ales că folosește tehnologia AQCOLOR. Veți obține 99% din ambele spații de culoare sRGB și Rec.709, dar există și mai multe moduri speciale de culoare pentru diferite activități, chiar și un mod M-Book care își propune să reproducă culorile și contrastul ecranului retină tipic MacBook.
Evaluarea medie Delta E a monitorului este 0,218, iar orice număr sub 1,00 înseamnă că nici măcar un expert nu poate vedea nicio diferență atunci când compară două culori una lângă alta. În plus, panoul nu este doar validat Pantone pentru acuratețea generală a culorii, ci și-a câștigat statutul Pantone Skintone Validated pentru reproducerea precisă a tonurilor pielii.
2. Calibrare perfectă
Majoritatea monitoarelor de design vin cu aplicații de gestionare a culorilor încorporate și suport software care îți permit să ajustezi și să calibrezi culorile la perfecțiune. Acest nivel de control asigură că munca ta este afișată exact așa cum ai intenționat, și reduce necesitatea corecțiilor costisitoare și consumatoare de timp de după.
Panoul lui BenQ PD3205U este verificat Calman și validat Pantone, ceea ce înseamnă că a trecut printr-un proces strict de validare și calibrare a culorilor de către terți independenți pentru a asigura acuratețea maximă a culorii.
PD3205U nu acceptă calibrarea hardware, dar puteți efectua calibrarea bazată pe software folosind un colorimetru – cum ar fi Spyder X de la Datacolor.
3. Rezoluție mare
Toate monitoarele de design au cel puțin rezoluție 4K, unele au chiar 8K – deși deja mi se pare cam mult. Rezoluția mare este extrem de importantă pentru a vedea toate detaliile.
Ecranul IPS cu iluminare din spate LED al lui PD3205U utilizează procesare pe 10 biți, oferind o paletă de 1,07 miliarde de culori. Rezoluția este 4K (3840×2160 pixeli), iar dimensiunea reală a ecranului este de 31,5 inchi, ceea ce oferă o densitate a pixelilor (ppi) de 140, astfel încât detaliile fine sunt ușor de văzut.
4. Unghiuri mari de vizualizare
Sunt folosite adesea panouri IPS (In-Plane Switching) sau OLED (Organic Light-Emitting Diode) ce oferă unghiuri de vizualizare extinse cu o schimbare minimă a culorilor, chiar și atunci când sunt privite din lateral. Ceea ce înseamnă că munca ta va arăta bine din orice perspectivă, ceea ce este important în mediile de lucru colaborative.
Tehnologia In-Plane Switching de pe monitorul BenQ oferă un timp de răspuns rapid de 5 ms – important mai ales pentru editori video – și permite un unghi larg de vizualizare de 178o.
5. Calitatea materialelor
O gamă largă de reglaje, inclusiv înălțime, înclinare, rotație și pivotare îți permit să configurezi monitorul într-un mod care reduce oboseala gâtului și a ochilor. Mai mult, monitoarele pentru designi sunt de obicei construite cu materiale premium, asigurând durabilitate și un aspect modern și elegant care completează spațiul tău de lucru.
Desigur, BenQ DesignVue PD3205U nu face excepție. Arată bine și se poate așeza în diferite poziții ca să ai unghiul perfect de vizualizare. Zona de reglare este de 11 cm, iar suportul panoului permite ajustări atât pentru înclinare, cât și pentru balansare, plus un pivot complet de 90° pentru o orientare portret.
Șasiul este fabricat în întregime din plastic, dar nu am observat niciun decalaj al panoului sau zgomote la ajustarea ecranului. Rama de jos este destul de mică și îmi place că nu există nicio siglă deranjantă.
6. Conectivitate extinsă
Monitoarele pentru designeri tind să includă o gamă largă de opțiuni de conectivitate, cum ar fi multiple intrări HDMI și DisplayPort, hub-uri USB și chiar suport Thunderbolt. Această versatilitate face mai ușor conectarea diverselor dispozitive, inclusiv laptopuri, desktopuri și periferice.
La PD3205U opțiunile de conectare sunt numeroase, acestea includ un port USB-C, două USB-A și două USB-B, plus o intrare Display Port. Situat pe un panou mic pe partea laterală a monitorului – astfel încât să fie mai ușor pentru conectarea și deconectarea frecventă – se află un port USB-C (care acceptă încărcarea), un port USB-A și o ieșire audio minijack de 3,5 mm pentru conectarea căștilor.
Acest monitor are și un switch KVM care permite comutarea mai ușoară între două PC sau 2 monitoare. Există și un mod DualView pentru când utilizați un afișaj cu două intrări.
Gestionarea cablurilor este posibilă prin intermediul unui mic suport de cablu care se fixează pe suport, precum și printr-un capac detașabil pentru cabluri pentru a ascunde porturile din spate. Și are și suport standard 100 x 100mm VESA.
7. Ține la ochii tăi
Dacă tot o să stai 8-9h cu ochii în monitor, trebuie să ai parte de tehnologii ce diminuează screen tearing-ul și filtre de lumină albastră care ajută la reducerea oboselii ochilor în sesiunile lungi de lucru- pentru o creștere a productivității și a stării generale de bine.
Monitorul are un mod de lumină albastră scăzută (low blue light) care funcționează împreună cu BenQ EyeCare. Ambele reduc pâlpâirea ecranului (screen flickering) și ca să lucrezi perioade lungi de timp mai confortabil.
8. Extra accesorii
Comenzile fizice la DesignVue PD3205U sunt situate în partea dreaptă jos, în spate – ceea ce înseamnă că ajungi cam greu la ele. Una dintre aceste comenzi este un mic joystick pentru navigarea în meniurile de pe ecran ale monitorului, dar este greu de folosit fiind în spate.
Ce bine că monitorul vine cu Hotkey Puck G2 de la BenQ, o telecomandă cu fir care poate fi poziționată oriunde pe birou pentru că firul este destul de lung, ce îți permite să comuți între profilurile de culoare, modurile de introducere și să schimbați setările ecranului.
Acesta are trei taste rapide, pe care le setezi să facă orice vrei tu, și un cadran central rotativ care este, de asemenea, personalizabil pentru ajustări precum luminozitatea.
Concluzie
Deși monitoarele pentru designeri pot avea un preț mare, beneficiile pe care le oferă pot îmbunătăți semnificativ calitatea muncii tale. Iar modelul BenQ PD3205U chiar nu este scump la 3.500lei! Țineți cont că astfel de monitoare sunt o investiție, nu doar un moft.
Dacă ești un profesionist în domenii precum designul grafic, producția video sau orice altă activitate cu cerințe vizuale ridicate, investiția într-un monitor pentru designeri merită din plin. Acesta este un semn al angajamentului tău față de excelență și precizie în munca ta, asigurându-te că vei obține în mod constant rezultate remarcabile. Și nimic nu transmite asta mai bine decât un monitor BenQ de top.
Analiză fără cusur Mulțumesc