Am primit la testat două super monitoare de gaming de la AOC din seria AGON, AG352QCX Ultrawide de 35” și AG322QC4 Wide de 32”. Ambele curbate.
Principala diferență dintre un ultrawide și un monitor standard este – ați ghicit – dimensiunea și forma monitorului. Monitoarele ultrawide au un aspect ratio diferit – diferența între lățime și lungime. În timp ce un monitor traditional, standard, cu ecran plat are aproape întotdeauna un aspect ratio de 16: 9 (măsurarea lățimii-înălțimei), monitoare ultrawide au un aspect ratio de 64:27. Însă, atunci cand căutați un monitor ultrawide, veți vedea numerele 21:9, acesta este o strategie de marketing ce a prins atunci când producătorii au realizat că e mai ușor de comparat “16:9” și “21:9”, ar face lucrurile mult mai ușor de înțeles pentru consumatori decât “16:9” și “64:27”. Cu alte cuvinte, monitoarele ultrawide sunt foarte, foarte lungi.

Monitoarele ultrawide au de obicei o rezoluție de 2560×1080 sau 3440×1440 în funcție de dimensiunea ecranului. Un spațiu mai mare și o densitate mai mare de pixeli înseamnă că puteți încadra mai multe programe, aplicații, videoclipuri sau jocuri pe același monitor fără a schimba constant între ele.
Fanii monitoarelor ultrawide susțin că aspect ratio-ul de „21:9” oferă un spațiu mult mai mare pentru multitasking, o imersiune mai bună în gaming dar și o experiență de vizionare a filmelor mult mai cinematică, foarte apropiată de experiența dintr-o sală de cinema. Pot spune că sunt de acord, prefer monitoarele ultrawide față de cele standard.
Să revenim la monitoarele de gaming AOC. Ambele sunt extrem de bine construite și arată extraordinar datorită schemei de culori argintiu și negru. În partea din spate, dar și sub monitor veți găsi șase benzi LED ce pot fi utilizate pentru a vă lumina biroul în nuanțe de roșu, verde sau albastru. Mie îmi place foarte mult opțiunea de a avea un pic de lumină de atmosferă, mai ales atunci când luminile nu sunt foarte puternice, însă dacă vi se pare că vă distrag atenția, acestea pot fi dezactivate.

Fiind din aceeași serie, ambele monitoare au același design al standului ce permite reglarea înclinării între -3 și 15 grade, și a înălțimi cu maxim 15 cm. Îmi place foarte mult și mânerul din partea superioară a suportului metalic ce vă permite să transportați monitoarele cu ușurință, deși având în vedere dimensiunea acestora, nu cred că veți face asta foarte des. Interesant este ca monitoarele vin și cu un suport VESA de 100 x 100mm pentru montatul pe perete și, în plus, în colțurile din dreapta sus, există un suport retractabil pentru căști ce vă permite să țineți căștile aproape fără să vă înghesuie biroul.

La capitolul conectivitate AOC include mufe DisplayPort, HDMI, VGA și DVI, alături de 2 seturi de mufe audio, dar și două porturi USB 3.0, dintre care unul suportă Fast charge. De asemenea, am fost impresionată plăcut și de calitatea boxelor încorporate, sunetul produs de acestea este destul de tare și suprinzător de clar pentru niște boxe de monitor. Monitoarele vin și cu un dongle separat, QuickSwitch Controller, un dongle cu opt butoane ce îți permite să schimbi cu ușurință între profilurile de culoare sau navigarea meniului OSD. Monitoarele beneficiază de suport pentru AMD FreeSync, adică dacă aveți o placă grafică AMD, vă puteți bucura de gaming fără tear-uri. Din păcate, nu au și suport N-vidia G-sync.

Calitate imaginii este bună, deși am observat o diferență destul de mare de culori între cele două monitoare pe setările default, dar aceasta se poate remedia prin calibrare. În afară de rezoluție și aspect ratio, diferențele dintre cele două monitoare nu sunt foarte mari din punct de vedere al calității imaginii.

Ce îmi place foarte mult la AG352QCX este că suportă un refresh rate de până la 200Hz ce este impresionant. Dar am observat un mic gamma shift la acest refresh rate ce a rezultat în culori ceva mai șterse. Cu toate acestea, aveți 200Hz la dispoziție, ceea ce pentru unii jucători – mai ales tipurile competitive – este un element obligatoriu. Și mai impresionant, atunci când ajustați setările timpului de răspuns din OSD, ghosting overshoot (ce de obiei ia forma umbrelor din jurul obiectelor), era abia vizibilă.
AG322QC4 suportă până la 144Hz, ceea ce, oricum, este mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor.
Curbura ecranelor nu este cea mai mare pe care am văzut-o într-un monitor, dar cu toate acestea, în comparație cu un monitor cu ecran plat, seria AOC AGON oferă o experiență de joc mult superioară.

Când vine vorba de jocuri, monitoarele ultrawide oferă un câmp vizual uriaș, fără margini pe centru așa cum obțineți cu un setup de monitoare dual. Monitoarele ultrawide oferă și un avantaj competitiv în jocuri precum DOTA, League of Legends sau Rocket League, în care a putea vedea mai mult din câmpul de luptă înseamnă să poți vedea inamicul înainte ca acesta să te vadă pe tine. Simulatoarele de zbor și jocurile de tip racing arată de asemenea incredibil pe un monitor ultrawide, în special pe modelele curbate, cum este și AG352QCX, pentru un sentiment de imersiune și mai mare. Dar, părerea mea este că jocurile de tip first-person shooter arată mai bine pe un monitor standard, în special datorită HUD-ului ce pe un ultrawide ajunge să fie undeva în câmpul vizual periferic, și mi se pare ușor să nu mai țin cont de muniție sau de hartă, ce poate duce la pierderea jocului. De altfel, multe jocuri nu sunt făcute pentru o astfel de rezoluție sau ai nevoie de plugin-uri sau patch-uri pentru a fi optimizate pentru ultrawide.
Dar, pentru partea de grafică, Photoshop, Premiere sau After Effects, prefer tot un monitor ultrawide, pentru că îmi oferă o suprafață mai mare de lucru, și mie personal îmi place să am toate ferestrele și meniurile deschise să ma „întind” cumva pe tot ecranul disponibil, în special cu programele de editare video, unde pot vedea mult mai mult din timeline fără sa fiu nevoită să dau atât de mult scroll să ajung unde vreau.

Per total, monitoarele din seria AGON de la AOC mi-au lăsat o impresie foarte bună. Ecrane imense, curbate, culori ok, contrast bun, un design SF, și multe brizbriz-uri ce atestă faptul că cei de la AOC chiar au fost atenți la detalii și la gusturile gamerilor, precum suportul pentru căști sau dongle-ul QuickSwitch.