fbpx

Aplicații mobile și setări ale telefonului care îți pot salva viața

Aplicații mobile și setări ale telefonului care îți pot salva viața

3 aug. 2019 Altele

Îmi pare rău că primul video PrettyTech este legat de un subiect atât de trist, dar din cauza ultimelor evenimente, este nevoie să ne amintim sau să învățăm cum ne putem proteja și cum ne putem salva viața singuri din situații periculoase. E adevărat, totul depinde și de circumstanțe, dar hai să încercăm să luam toate măsurile ca să ne asigurăm că evităm pe cât posibil o tragedie, chiar dacă vorbim de un atac, de un dezastru natural, de un accident sau de o deteriorare extrem de rapidă a stării de sănătate.

Device-ul pe care îl ții mereu cu tine îți poate salva viața, mai ales dacă e un smartphone. Nu doar că poți suna rapid la 112 în caz de urgență, dar telefoanele smart pot face mult mai mult, chiar să te localizeze instant.

După situații tragice din România, au apărut aplicații locale, oferite în mod gratuit de instituțiile statului, care îți pot salva viața. Dar și producătorii de telefoane mobile s-au gândit la setări implicite ce te pot ajuta.

Vă recomand tuturor să vă instalați pe telefonul vostru smart, dar și al celor dragi, următoarele aplicații:

  1. Apel 112 – Android și iOS – gratis


    Aplicația permite transmiterea automată a coordonatelor geografice exact de pe telefonul mobil al persoanei care raportează o urgență pe teritoriul României direct la Serviciul 112, dacă are o conexiune de date activă și un telefon compatibil cu funcția de localizare. Aceasta este chiar descrierea oficială a aplicației.În urma cazului extrem de grav și de trist ce ne-a șocat pe toți zilele astea, cred că toți ar trebui să instalăm aplicația Apel 112. Partea proastă este că odată oferită locația, trebuie să rămâi în acel punct, aplicația nu va transmite locația în timp real.

  2. DSU – Android și iOS – gratis

Deși mulți râd acum de notificările de test primite de la RO-Alert, cred că era necesar un astfel de sistem care trimite notificări urgente tuturor celor dintr-o zonă afectată, nu doar celor care au o aplicație specială instalată. Pe lângă sistemul de notificări pe care îl vei primi automat de la RO-Alert, poți instala și aplicația specială a Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, în care sunt incluse știri legate de situații de urgență – alertele meteo, inundații sau drumuri blocate. De asemenea, utilizatorii aplicației DSU vor primi push notifications de fiecare dată când apare o alertă în zona lor de interes.

Oricine este martorul unei situații de urgență, fie că e vorba de inundații, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii sau video către Departamentul pentru Situații de Urgență.

Există și o secțiunea „învățare” unde utilizatorii au acces la zeci de articole despre ce trebuie să facă în caz de cutremur, inundații, incendii, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate dacă suntem puși în fața unei situații de urgență. Există chiar și un test pe care îl poți da să vezi dacă ești pregătit pentru o situație extremă.

3. ICE – In Case of Emergency – Android / ICE Medical Standard – iOS – gratis

Ambele aplicații fac acelasși lucru, afișează o notificare permanentă pe telefon, chiar și când este blocat, o notificare care poate fi accesată fără a deschide telefon și care oferă informații despre tine – nume, adresa, persoana de contact, grupa sanguină, alergii și orice alte informații consideri că sunt importante în caz de urgență.

Eu am instalat aplicația pentru că o găsesc utilă și dacă îmi pierd telefonul și este găsit de cineva care chiar vrea să mi-l dea înapoi 😀

Aveți grijă să nu aveți notificările blocate dacă telefonul e închis – dezactivați această opțiune din setări.

4.  Trusted Contacts – Android – gratis

Aplicația de la Google permite utilizatorilor să dezvăluie unor contacte stabilite anterior, locul unde se află. În plus, contactele de încredere pot să vă solicite locația. Dacă totul este în regulă, poți refuza cererea. Dacă nu poți răspunde, ultima ta locație cunoscută este partajată automat într-un interval de timp ales de tine (opțiunea funcționează chiar dacă ești offline sau dacă telefonul tău nu mai are baterie).


Și mai interesant e că poți programează o alertă de locație, contactele tale să fie atenționate dacă ajungi într-o zonă periculoasă. Contactele alese pot vedea starea activității telefonului tău pentru a ști rapid că ești bine, or să se liniștească să vadă că folosești o aplicație de socializare sau faci poze, că ai acces la telefon și că-l folosești.

5. Panic Alarm – Android – gratis

O aplicație extrem de simplă când nu poți striga sau crezi că nu poți țipa destul de tare. Doar deschizi aplicația, apeși pe ecran și alarma o să se audă foarte tare, cu siguranță o să atragă atenția tuturor celor din preajmă. Această aplicație îți poate salva viața.

Nu am găsit ceva asemănător pentru iOS, dacă știți vreo aplicație, vă rog să-mi lasați link cu ea în secțiunea din comentarii.

6. INOVAGRIA Meteo – Android și iOS – 9,99euro/an – gratis 30 de zile

Aplicația INOVAGRIA Meteo oferă avertizări meteorologice și buletine agrometeorologice. Aplicația costă 9,99 euro pe an, accesul fiind gratuit în primele 30 de zile.

7. Telegram – Android și iOS – gratis

Deși aplicația Telegram este una de instant messaging – precum Facebook Messenger sau Whatsapp, aplicația are câteva opțiuni extrem de interesante. Poți crea chat-uri de grup pentru până la 200.000 de membri, puteți împărtăși videoclipuri mari, documente de orice tip (.DOC, .MP3, .ZIP etc.) și chiar puteți configura boți pentru activități specifice. Un astfel de grup în care te poți înscrie este Alertă Cutremur gestionat de INFP – Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Scrie în câmpul de căutare @alertacutremur_bot și selectează prima opțiune. Apasă START pentru a începe interacțiunea cu Bot-ul @alertacutremur_bot. Va apărea o listă cu comenzile disponibile. Alege opțiunea /alerta dând click pe ea sau scriind-o efectiv în câmpul de mesaj. Dă click pe butonul Citește Termenii și Condițiile și acceptă.

Apoi introdu numărul de telefon și adresa de email. Aceste date sunt stocate de INCDFP și confirmă decizia ta de utilizare a serviciului de alertă pe propria răspundere, în fata autorităților.

Vei primi acces pe 4 canale de alertă și unul pentru educație seismică. Poți utiliza mai multe canale în același timp, în funcție de preferințele tale pentru pragurile de magnitudine ale alertelor.

M < 5 – alertă pentru cutremure cu magnitudine mai mică de 5

M 5-6 – alertă pentru cutremure cu magnitudine între 5(inclusiv) și 6

M 6-7 – alertă pentru cutremure cu magnitudine între 6(inclusiv) și 7

M 7+ – alertă pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egală cu 7

8. Salvamont – Android și iOS – gratis

În aplicația Salvamont, lansată de Vodafone, utilizatorii pot notifica în timp real dispeceratul Salvamont, cu ajutorul butonului SOS, dacă au nevoie de ajutor. Echipele Salvamont pot localiza poziția telefonului, coordonatele geografice și nivelul bateriei. Chiar dacă telefonul nu mai este în raza de acoperire a rețelei de telefonie folosite, traseul parcurs va fi memorat pe perioada monitorizării, iar la prima conexiune în rețea, dispeceratul Salvamont va putea vedea din nou coordonatele locației utilizatorului.

Totodată, în aplicație sunt disponibile și avertismente montane, informații despre starea vremii, trasee, contactele și locatiile cabanelor din țară și informații despre peste 70 de pârtii. Special pentru utilizatorii Vodafone, traficul de date în cadrul aplicației este gratuit.

În plus, aplicații cunoscute de socializare oferă și ele opțiuni pentru situații de urgență, opțiuni care ăți pot salva viața, unele mult mai bune decât cele oferite de instituțiile statului:

  1. Facebook

  • Safety check – Atunci când un incident, cum ar fi un cutremur, un uragan, atac terorist etc. se produce acolo unde oamenii ar putea fi în pericol, o agenție de raportare a crizelor mondiale alertează Facebook.Înainte era destul de ușor ca oricine să se tag-uiască ca Safe, acum, doar dacă mai multe persoane din zona afectată postează despre incident, opțiunea Safety Check va fi activată, iar persoanele din zonă pot primi o notificare de pe Facebook pentru a se marca în siguranță.

Persoanele care fac clic pe notificarea Safety Check vor putea, de asemenea, să vadă dacă vreunul dintre prietenii lor se află în zona afectată și dacă s-a marcat în siguranță.

Pentru a partaja Locația Live într-un mesaj, atinge pictograma Locație sau atinge pictograma Mai multe, apoi selectează Locație, în funcție de device.Vei vedea o hartă a locației tale actuale și opțiunea de a distribui Locația Live. Dacă alegi să oferi Locația live, persoana sau persoanele cu care o împărtășești vor putea vedea unde te afli pentru următoarele 60 de minute. Vei vedea și o estimare a duratei pentru a ajunge în locațiile unde se află prietenii tăi. Poți opri opțiunea în orice moment, trebuie doar să alegi Stop Share.



Nearby Friends îți permite să le arăți prietenilor sau unui grup de prieteni locul, cu aproximație, unde te afli, precum și la ce distanță de ei. Dar doar prietenii care au și ei această funcție activată vor putea vedea zona în care te afli tu. De reținut că pot vedea zona, pe o rază de aproape 1km, nu locația exactă. Această opțiune mai oferă și posibilitatea de a transmite locul în care te afli în real time, de cât timp ești în acel loc, precum și un mesaj legat de ce faci sau intenționezi să faci acolo.

2. Whatsapp

Exact ca la Facebook, funcția Locație live îți permite să partajezi locația ta în timp real, pentru o anumită perioadă de timp, cu participanții la un chat sau grup individual. Ppți controla dacă și în cât timp vei partaja locația live. Odată oprită sau expirată, locația live nu va mai fi distribuită. Cu toate acestea, participanții la chatul sau grupul cu care ai împărtășit locația  live vor continua să vadă ultima locație actualizată.

Această caracteristică este criptată end-to-end, ceea ce înseamnă că nimeni nu poate vedea locația live, cu excepția persoanelor cu care ai distribuit-o.

În funcție de situație, de ajutor poate să fie și transmiterea unui mesaj vocal, a unei înregistrări audio, către un prieten sau grup de prieteni. Pe whatsapp, dar și pe facebook Messenger, este foarte ușor să faci acest lucru. Sunt două modalități pe care trebuie să le încerci ca să te înveți cu ele:

– Pentru a trimite rapid un mesaj vocal: Deschide un chat. Atingeți și ține iconița de microfon apăsată și începe să vorbești. După ce ai terminat, dă drumul iconiței microfon. Mesajul vocal va fi transmis automat.

– Pentru a înregistra un mesaj vocal mai lung: Deschide un chat. Atinge și glisează în sus iconița microfon pentru a menține înregistrarea fără să mai atingi telefonul. După ce ați terminat, apasă Trimite pentru a trimite mesajul. Interesant e că nu există o durată maximă a înregistrării, ea depinde doar de spațiul de stocare al telefonului tău.

Poți încerca și opțiunea de înregistrare video.

  • Safety groups

Îți recomand să îți creezi singur un grup de urgență. Adaugă într-un singur grup 2-3 persoane apropiate care te pot ajuta la orice oră. În caz de urgență, trimite mesajul sau locația ta către grup, nu doar către o persoană care poate nici nu o să vadă mesajul în timp util.

Unele telefoane au opțiuni preinstalate pentru situații de urgență. De exemplu:

  1. Pe telefoanele cu Android – Google

    Este foarte important să ai un cont de google conectat la telefonul tău cu Android. Google pune la dispoziție foarte multe setări extrem de utile:
    În primul rând, poți adăuga detalii la informațiile de urgență: Deschide „Contacte”. Alege „Utilizator”, apoi „Informații de urgență”. Pentru a introduce informații medicale, alege „Editați informații” .

    Există o secțiune separată în care poți introduce contacte de urgență. Alege „Adăugați contact”.
    După ce ai configurat toate câmpurile, oricine poate găsi informațiile tale ICE, glisând pe ecranul de blocare și alegând „Urgență”, apoi „Informații de urgență”.

    O altă opțiune este să adaugi informațiile tale ICE direct pe ecranul de blocare. Android îți permite să pui orice mesaj pe ecranul de blocare: Deschide aplicația „Setări”, alege „Securitate și locație”. Lângă „Blocarea ecranului”, alege „Setări”, apoi „Blocare mesaj ecran”.
    Introdu informațiile dorite, cum ar fi contactul principal de urgență și orice condiții medicale relevante și apasă „Salvați”.

  2. Pe telefoanele Samsung

  • SOS Messages



Opțiunea nu este activată implicit, dar, odată configurată, poți trimite o alertă de urgență la 4 contacte preselectate apăsând butonul de pornire de pe dispozitiv de 3 ori la rând – destul de rapid.

Când este declanșată setarea, un sms de urgență cu locația ta, două fotografii făcute instant (una cu camera principală, cealaltă cu camera foto secundară) și un mesaj audio de 5 secunde înregistrat exact în acel moment vor fi trimise automat către contactele selectate.

Iată cum să configurezi această opțiune: Deschide setările telefonului tău, selectează „Advanced features” și alege „Trimiteți mesaje SOS”. După ce accepți termenii, vei putea configura mesaje SOS și alege contactele.Interesant la această opțiune este că poți alerta contactele de urgențe, chiar le poți trimte detalii importante, fără ca cineva să se prindă – dacă te ferești cât de cât.

3. Pe device-urile Apple

– Health

Toate iPhone-urile vin cu aplicația Health, care, împreună cu măsurarea pașilor și a altor date despre sănătate, vă permite să configurați un ID medical – precum aplicația ICE. Aceasta va afișa informații personale de bază, informații medicale importante și numere de contact de urgență atunci când sunt accesate de pe ecranul de blocare. În plus, contactele dvs. de urgență vor fi contactate și vor vedea locația ta dacă faci un apel folosind funcția SOS de urgență.

Pentru a configura ID-ul medical: Deschide aplicația Health, selectează „ID medical”, apasă „Editare” în partea de sus a ecranului., asigurați-vă că glisorul „Afișați când este blocat” este verde.
Completează toate câmpurile, dacă există o secțiune care nu este relevantă, cum ar fi „Condiții medicale” sau „Alergii și reacții”, este bine să pui„N / A” sau „Niciuna” în loc să o lași goală, pentru a evita orice confuzie.

– Emergency SOS

După ce ai adăugat contactele de urgență în aplicația Health, așa cum v-am explicat mai devreme, este suficient să apeși butonul Power de 5 ori la rând pentru a trimite un apel de urgență către toate acele contacte. iPhone-ul le trimite locația ta curentă prin sms și, pentru o perioadă de timp după ce ai activat modul SOS, trimite actualizări atunci când locația ta se schimbă. Nu am reușit să aflu care este perioada de timp, nu am testat această funcție pe iOS.
Poți schimba setările ca apelul să fie direcționat către 112, nu către contacte.

– Find my friends

Cu Find My Friends, de la Apple, utilizatorii pot urmări și monitoriza prietenii prin intermediul dispozitivului mobil. Locul unde te afli este determinat cu ajutorul GPS-ului și este dezvăluit acelor contacte pe care tu le-ai ales să te poată găsi în caz de urgență. Trebuie să ai activat și serviciul Locație pe telefonul tău mobil. Aplicația poate fi folosită și pentru supravegherea copiilor, având funcție de parental control.

Vă recomand și un site și o aplicație cu rol educativ.

Ar trebui să citiți informațiile de aici ca să fiți pregătit în orice situație:

  1. Fiipregatit.ro

    Platforma fiipregatit.ro cuprinde următoarele funcționalități:

  2. • ghiduri informative pentru situații de urgență (cutremur, inundații, prim ajutor, caniculă, viscol, avarii la reteaua electrica sau pericole de electrocutare);
  3. • trusa de supraviețuire: reprezintă un plan detaliat cu recomandări pentru supraviețuire, de la pregătirea unui rucsac pentru situații de urgență, stabilirea unor puncte de întâlnire cu familia în caz de dezastru, până la materiale care pot fi imprimate astfel încât oricine să aibă la îndemână informații esențiale, dacă nu funcționează căile de comunicare clasice (telefon, internet);
  4. • campaniile derulate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
  5. 2. Manual de prim ajutor – Android

    În aplicație, găsești soluții de prim ajutor, pe categorii, explicate într-un limbaj accesibil, însoțite de ilustrații și de video-uri. De asemenea, numărul de urgență 112 poate fi apelat din orice secțiune.

Sper să nu aveți nevoie vreodată de aceste aplicații sau setări. Dar e mai bine să fii pregătit pentru orice.

Dacă cunoști alte aplicații sau setări utile, te rog să-mi lași un comentariu cu mai multe informații. Voi actualiza articolul de pe blog cu toate informațiile primite.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.