Noile modele de la Huawei – P20 și P20 Pro au fost foarte bine primite de public la momentul lansării, mai ales modelul P20 Pro ce dispune de trei camere foto principale (40MP RGB + 20MP Monocrome + 8MP telephoto 3x).
Mulți au catalogat imediat smartphone-ul Huawei P20 Pro ca smartphone-ul cu cea mai bună cameră foto. Eu l-am primit de o săptămână la testat prin programul Orange Smartphone Tester și nu aș spune că are chiar cea mai bună cameră foto de pe un smartphone, dar clar are una din cele mai capabile și mai prietenoase camere foto.
Desigur, doar după ce folosești un telefon îți dai seama că are și minusuri, nu doar părțile pozitive prezentate la lansare. În continuare o să vă spun ce îmi place la camera foto de pe Huawei P20 Pro și ce nu îmi place. Am și poze din Praga făcute cu noul model de la Huawei.
Huawei se laudă că noile modele au un sistem de camere foto avansat, menit să capteze mai multă lumină, mai multe detalii și mai multă frumusețe cu noul sistem triplu-camera Leica si 5X Hybrid Zoom integrate in Huawei P20 Pro.
Camera foto nu este performantă doar la capitolul hardware, software-ul este unul din cele mai bune pe care l-am văzut pe un telefon, dacă nu chiar cel mai bun. Huawei P20 Pro are funcții foto inovatoare, precum tehnologia Master AI bazată pe Inteligența Artificială și Huawei AIS, o tehnologie avansată AI de stabilizare optică. Dar în continuare o să vă explic exact ce poate telefonul la o utilizare normală (un fotograf experiementat cu siguranță poate scoate mult mai mult de la acest device).
– Noul Huawei P20 Pro integrează sistemul triplu-camera Leica, cu cel mai mare număr cumulat de pixeli integrat vreodată într-un smartphone. Ansamblul sistemului de camere foto este alcătuit dintr-un senzor RGB de 40MP, un senzor monocrom de 20 MP și un senzor de 8MP cu lentile telephoto.
Un număr mare de megapixeli nu înseamnă neapărat poze de o calitate mai bună, dar înseamnă că poți mări o poză fără să o pixelezi. Pentru utilizatorul obișnuit, nu o să conteze dacă poza are 40MP sau 10MP în momentul în care o pune pe Instagram și îi dă și un share pe Facebook. Iar o problemă descoperită e că nu poți folosi zoom-ul când faci poze la 40MP.
– De asemenea, sistemul triplu-camera integrează un senzor de temperatură a culorii menit să asigure o reproducere a culorilor într-un mod cât mai real. Senzorul ăsta chiar ajută la captarea unor culori cât mai naturale, dar câteodată schimbă culorile de capul lui, mai ales în modul filmare. Poți observa chiar în timp ce filmezi că brusc imaginea își schimbă mult culoare fără un motiv anume.
– Huawei P20 Pro integrează o noua lentila Leica VARIO-SUMMILUX (VARIO-SUMMILUX-H 1:1.6-2.4/27-80ASPH), cu un zoom optic 3x, utila în surprinderea fotografiilor pe o rază mare de acțiune de până la 5x Zoom Hibrid, precum și un senzor de imagine foarte sensibil, util în cazul fotografiilor realizate în condiții de iluminare scăzută, cu ISO de până la 102400.
Nu prea am folosit Zoom-ul optic 3x și nici pe cel Hibrid de 5x. Chiar dacă sunt super bune, nu vă recomand să dați zoom pe poze, mai bine faceți poza la 40MP, vă apropiați cât se poate de mult de subiect și să folosiți apoi funcția de crop dintr-o aplicație de editare foto.
– Cu aperturi de f/1.8, f/1.6 respectiv f/2.4, pentru surprinderea fidelă a detaliilor cu o claritate perfectă.
Cu ajutorul acestei plaje destul de mari acoperită de aperturile diferite, Huawei P20 Pro reușește să facă poze de tip Portret cu adevărat incredibile. Subiectul iese foarte mult în evidență față de fundal, iar efectul de blur, adăugat și din soft, nu taie urât marginile – nici dacă ai părul lung și răvășit. Apertura ajută și la pozele făcute în lumină slabă.
– În plus, modelul are și un senzor de imagine foarte sensibil și destul de mare, util în cazul fotografiilor realizate în condiții de iluminare scăzută, cu ISO de până la 102400.
Pe lângă apertura și senzorul de imagine folosit, pozele realizare în condiții slabe de luminozitate ies mult mai clare și mai reușite cu P20 Pro și datorită soft-ului. Când vrei să faci poze seara, în modul automat – când detectează că e seară, sau în modul Night, camera o să te oblige să faci poza timp de 5-8 secunde (în funcție de cât de întuneric e). Iar ca poza chiar să iasă super bine, îți recomand să ai un trepied cu tine pentru a nu mișca aparatul când faci poze. Prin soft, P20 Pro face mai mult poze, la ISO-uri diferite, pe care le combină apoi, dacă miști telefonul între poze, rezultatul final o să fie destul de mișcat.
– P20 și P20 Pro suportă stabilizarea optică pe 6 axe. Video-urile or să iasă incredibil de stabile, chiar îți lasă impresia că au fost făcute cu un telefon atașat unui ghimble. dacă reușești să treci peste modificarea enervantă a culorilor când filmezi, telefonul poate să fie util dacă vrei să faci vlogging.
– Filmare în slow motion cu 960 fps, de 4 ori mai mare decât standardul de 240 fps, capturând astfel detalii care nu pot fi vazute cu ochiul liber.
Mai sunt alte smartphone-uri care pot filma în 960fps, dar părerea mea e că Huawei P20 Pro se descurcă cel mai bine și este și cel mai ușor de folosit pentru astfel de filmări.
Spre deosebire de alte telefoane, P20 Pro te lasă să filmezi în 960fps oricând vrei tu, nu când detectează el mișcare. Rezultatul final o să fie de 10 secunde și o să includă o secundă de filmare normal, vreo 8 secunde de filmare încetinită și iar o secundă de filmare normală. O trecere perfectă ca să arăți cum se vede în mod normal subiectul și cum se vede în Super Slow Motion.
– Inteligența aritificială. Cu ajutorul procesorului Kirin 970, noua serie P20 identifică automat mai bine de 500 scenarii din 19 categorii diferite și alege opțiunile potrivite pentru a livra fotografii uimitoare. În plus, noile modele se mândresc cu altă funcție bazată pe Inteligența Artificială și anume funcția AI-Assisted Composition, care trimite posesorilor sugestii inteligente când vine vorba despre fotografii de grup și peisaje.
Soft-ul a detectat și când am fost la un eveniment și cineva vorbea pe scenă – Impresionant, nu?
Dacă nu vrei ca soft-ul să detecteze singur ce pozezi sau dacă vrei ca pozele să fie cât mai naturale, îți recomand să ții camera pe modul Pro, chiar dacă nu umbli la setări. Modul Pro fără să umbli în el la setări este exact modul Auto fără efecte sau filtre introduse automat de AI.
– Însă, funcția cu totul nouă și, în același timp, spectaculoasă, o reprezintă focusul predictiv 4D integrat în camerele foto ale noilor modele Huawei. Prin alegerea acestui mod, camera anticipează obiectele în mișcare și le focalizează cu o eficiență extraordinară, pentru a capta cât mai multe detalii ale acestora.
– Mai mult, ambele modele ale seriei P20 integrează o cameră frontală de 24MP, dotată cu funcții de Beauty avansate bazate pe Inteligența Artificială, precum și cu funcția 3D Portrait Lighting, acestea contribuind la surprinderea unor selfie-uri reușite, cu retușuri naturale ce se pot seta ca intensitate.