În vizită la palate, conacuri și castele

În vizită la palate, conacuri și castele

10 nov. 2016 Travel

Luna trecută am participat la un tur organizat pentru vizitarea a două palate tare frumoase din România: Palatul Ghica, Căciulați (Ilfov) și Palatul Cantacuzino – Micul Trianon – Florești (Prahova). Într-o singură zi am reușit să văd un palat ce treptat o să fie adus la o condiție asemănătoare cu cea din perioada lui de glorie (Palatul Ghica) și un palat ce, din păcate, deja este aproape în întregime distrus (Palatul Cantacuzino).

Totuși, m-am bucurat să văd că în curtea Palatului Cantacuzino se organizează evenimente foarte interesante, chiar atractive pentru turiști – eu l-am vizitat exact când se desfășura și Karpatia Horse Trials.

 

Căluțul înaripat #castlebreak #monumenteuitate

A photo posted by Victoria (@vickytoriawow) on

Istoria palatului Micul Trianon începe în 1911 când prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogaţi oameni ai epocii sale, descendent al lui Constantin Brâncoveanu şi de două ori prim-ministru al României, începe construcţia acestuia pe locul vechiului conac (construit între 1840 şi 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino). Aspirând să-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter şi etaj), faţada conţinând zece coloane neoclasice. Criza economică şi izbucnirea Primului Război Mondial, precum şi moartea Nababului în 1913 au împiedicat finalizarea proiectului. Nici după al Doilea Război Mondial lucrările de restaurare şi utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru că Micul Trianon a împărtăşit soarta a aproape tuturor reşedinţelor de ţară din România, fiind preluat de către stat. Acum, din superbul palat, au mai rămas doar pereții exteriori și o bucată din scara interioară.     

Dacă acum arată așa bine… oare cât de frumos era în perioada lui de glorie? #castlebreak #monumenteuitate A photo posted by Victoria (@vickytoriawow) on

ARCHÉ a construit în ultimii ani, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai amplă platformă online dedicată castelelor şi conacelor din România. Acum, iniţiativa Castle Break își propune să aducă mai aproape aceste locații superbe de cei ce vor să le descopere. Tururile organizate de către Castle Break includ vizite inedite la meşteşugari locali, tururi are localităților, degustări de produse tradiţionale şi vizite la castele şi conace. Doar tururile sunt foarte bine organizate și dispun și de un ghid ce poate să vă povestească ore în șir despre istoria locului pe care îl vizitați.

  Castle Break este prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural. În aceste vizite se pune mare accent pe autenticitate, pentru a oferi paricipanților experiențe inedite alături de Castle Break. Sunt peste 15 obiective din care puteți alege.  

Pe site-ul castlebreak.ro puteți vedea toate tururile organizate în acest an, ca să știți pentru ce să vă pregătiți anul viitor, și mai aveți timp să vă înscrieți la un tur special – Tur EXTRA: Ospăț la conac.

Plecare: București

Durata: 1 Zi

Data: 12 noiembrie

Traseu: București → Sărata Monteoru → Chițorani → Urlați → București

Întreg programul îl puteți vedea pe site.

 

  #mirrormirroronthewall #castlebreak #monumenteuitate   A photo posted by Victoria (@vickytoriawow) on    

După cum se poate vedea și în pozele de mai sus, eu m-am simțit excelent în turul special organizat pentru cele două palate ce se află foarte aproape de București. Cu siguranță o să repet experiența anul viitor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.