Ce faci când îți pierzi datele din telefon?

Ce faci când îți pierzi datele din telefon?

27 nov. 2018 Altele

„7 din 10 români și-au pierdut cel puțin o dată informațiile personale din telefon”* arată datele colectate în urma unui chestionar realizat în mediul online de Huawei România, la care au răspuns peste 12.000 de internauți, în cadrul unei inițiative care urmărește să sporească gradul de conștientizare a importanței securizării datelor.

Sincer? Mi se pare chiar mic un procent de aproape 66% dintre românii chestionați. Eu am pierdut datele din telefon chiar de mai multe ori, nu știu cum de sunt persoane care nu le-au pierdut vreodată, care nu și-au pierdut telefon sau care nu au rămas fără el în urma unui furt.

Peste jumătate (61%) din pierderile de informații au fost cauzate de posesorii telefoanelor sau de defectarea dispozitivelor. La polul opus, cel mai improbabil mod prin care aceste informații se pierd este în urma infectării telefonului cu un virus (4%).  Dar tot sunt foarte multe motive din cauza cărora poți pierde poze, mesaje, video-uri, date personale etc. Și chiar nu contează motivele, important e să te asiguri că orice s-ar întâmpla, datele tale și fișierele stocate în telefon sunt recuperabile.

Sondajul arată că tinerii sub 25 de ani (generația Z) au șanse de aproape două ori mai mari (30,74%) să își piardă telefonul față de cineva care are peste 35 de ani (18,71%) (generația X). Dar tot ei sunt cei mai familiarizați cu procesul de back-up. 3 din 5 tineri (80,94%) au declarat că fac frecvent backup, față de 66,32% în cazul generației X.

Și cum era și normal, studiul arată că posesorii de flagship-uri (peste 3.000 de lei) sunt mai interesați să facă backup (85.31%), față de cei care au telefoane care costă sub 1.000 de lei (62,42%).

Cum îți protejezi datele din telefon?

Dar până să ajungi la back-up, primul pas e să îți protejezi datele din telefon. Fie că e vorba de poze, video-uri, mailuri, date personale, fișiere, toate datele din telefon sunt importante pentru tine. Chiar dacă crezi că nu sunt de interes pentru altcineva, tot nu ai vrea să le pierzi. Pentru că persoanele care îți folosesc telefon nu doar că se pot folosi de ele, dar le și pot șterge fără probleme.

Când vine vorba de securizarea telefonului, trei sferturi (75%) dintre români aleg să limiteze accesul persoanelor străine la telefonul lor, cea mai populară metodă fiind cea pe bază de amprentă (54%). Restul metodelor de securitate folosite variază în funcție de vârsta posesorului: generația X preferă parolele (13,15%), generația Z PIN-ul format din 4 cifre (9,92%), în vreme ce millennials (26-34 de ani) aleg să își deblocheze telefonul cu ajutorul recunoașterii faciale (8,28%).î

Eu una folosesc securizarea cu amprentă, apoi cu parolă ca metodă alternativă dacă deblocarea cu amprenta nu mai funcționează corespunzător. Am înregistrat 4 amprente in sistem (majoritatea smartphone-urilor cu senzor de amprentă te lasă să înregistrezi până la 7 amprente, chiar și de la persoane diferite). Parola mi se pare o altă metodă bună de securizare pentru că poate să fie mult mai complexă decât un PIN din 4 cifre și te asiguri că o să funcționeze mereu – spre deosebire de alte metode mai noi care pot da mici rateuri (recunoașterea facială). Ai grijă doar să nu uiți parola.

Sondajul arată că 66% dintre români obișnuiesc să-și folosească telefonul personal în interes de serviciu. Dintre aceștia, un sfert (24,09%) nu folosesc nicio metodă de a limita accesul persoanelor necunoscute la telefonul lor, astfel că, în eventualitatea unui furt sau pierdere, dispozitivul poate deveni un risc de securitate pentru firma unde lucrează.

Ce metode de securizare poți folosi la cele mai noi flagship-uri lansate? Care sunt cele mai bune?

Eu v-am spus ce folosesc, dar sunt mai multe metode de a bloca accesul persoanelor străine la datele din telefonul tău.

Activați Screen Lock – după o scurtă perioadă de inactivitate (de exemplu 30 de secunde), telefonul ar trebui să se blocheze automat. Ca să deschideți apoi telefonul puteți folosi una din următoarele metode:

Amprentă – Metoda mea preferată pentru că este extrem de rapidă și rareori dă greș. Cu siguranță un hoț sau o persoană rău-voitoare nu o să vă taie un deget ca să vă deschidă telefonul… dar e posibil să vă accidentați voi (să vă tăiați sau să vă ardeți) și amprenta să nu mai fie recunoscută. O altă problemă e dacă ai mâinile ude. De aceea trebuie să folosiți două metode de securitate.

PIN – PIN-urile sunt mai mereu din 4 cifre și este cea mai simplă metodă de securitate și cea mai ușor de „spart”, cineva trebuie doar să se uite rapid la telefon în timp ce-l deblocați.

Parolă – utilizați o parolă unică, care este destul de lungă. Folosește litere, cifre și simboluri  ca să fie cât mai greu de ghicit sau de memorat.

Pattern – O altă opțiune de blocare a ecranului este folosirea unui model/pattern. Alegeți un pattern complicat și apoi dezactivați opțiunea care îl face vizibil atunci când îl introduceți – o să vă ajute mult.

Recunoaștere facială –  Biometria este una dintre cele mai sigure metode de autentificare, pentru că este atât de dificil să reproduci datele – fața. Tehnologia Recunoașterii faciale a fost prezentă pe smartphone-uri în trecut, dar se îmbunătățește constant. Dacă, în trecut, puteai păcăli un telefon în a se debloca, ținând o fotografie a proprietarului său, acum sunt folosiți o serie de senzori pentru a vă citi fața în 3D. O lumină infraroșu luminează fața dumneavoastră și un soft de mapare, folosind o serie de puncte în infraroșu, apoi o cameră IR, captează o imagine a acelor puncte și o compară cu imaginea deja stocată în telefon. Așa că nu o să conteze dacă te razi, te tunzi, ți se umflă o măsea, telefonul tot o să te recunoască. Recunoașterea facială 3D este atât de sigură încât sunt șanse de unul la un milion ca cineva să-ți deschidă telefonul fără acordul tău.

Din păcate, recunoașterea facială se mișcă un pic mai greu în unele condiții, din ce am observat eu.

Scanare Iris –  Recunoașterea irisului este o metodă de identificare biometrică care utilizează tehnici matematice de recunoaștere a modelelor ale ambelor irisuri ale ochilor unui individ. Și pentru că două irisuri nu sunt la fel, această metodă este aproape imposibil de „spart”.

Irisul ochiului a fost descris ca fiind partea ideală a corpului uman pentru identificarea biometrică din mai multe motive:

Este un organ intern care este bine protejat împotriva deteriorării și uzurii. Acest lucru îl deosebește de amprentele digitale, care pot fi dificil de recunoscut dacă degetele pățesc ceva. Irisul este în mare parte plat, iar configurația sa geometrică este controlată numai de două mușchi complementari (pupilele sfincterului și pupilele dilatatoare) care controlează diametrul pupilului. Acest lucru face forma irisului mult mai previzibilă decât, de exemplu, cea a feței.

Toate smartphone-urile de top permit adăugarea a două metode de securitate. Eu vă recomand să alegeți metode potrivite pentru voi și greu de „spart”. Degeaba folosești Recunoașterea facială ca metodă principală, dacă metoda secundară e PIN-ul 0000. Hoțul nu va trece de recunoașterea facială, dar va introduce PIN-ul chiar din prima încercare și o să deblocheze telefonul.

Huawei, prin noul flagship lansat toamna aceasta – Huawei Mate20 Pro – oferă securizare cu senzor de amprentă integrat în ecran și 3D Face Unlock cu Inteligență Artificială, care deblochează telefonul prin intermediul tehnologiei de analiză 3D în mai puțin de 0,6 secunde. Aici aveți mai multe detalii.

Cum te poți asigura că nu o să pierzi date importante din telefon?

Huawei, dar și alte campanii mari producătoare de smartphone-uri, oferă utilizatorilor soluții dedicate de Backup & Securitate. Huawei oferă:

  • Phone Clone pentru transferarea datelor atunci când îți schimbi telefonul cu unul nou
  • Backup & Restore prin HiSuite cu ajutorul unui PC sau direct din telefon, cu salvarea datelor pe card sau în rețea.
  • Acces gratuit în Huawei Cloud unde pot fi salvate automat date importante precum contactele, fotografiile, dar și alte fișierele utile. Informațiile din Huawei Mobile Cloud pot fi sincronizate automat pe toate smartphone-urile Huawei, astfel că este ușor și rapid ca utilizatorii să acceseze Contactele, Fotografiile, Calendarul, Wi-Fi și Notițele folosind Huawei ID.

*La chestionarul realizat online de Huawei Romania, în perioada 14-23 noiembrie, au răspuns  12.381 de persoane active pe rețelele sociale, posesoare de diferite branduri de telefoane.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.