Weekend-ul trecut am fost invitată la evenimentul ‘Storage Redefined’ organizat de divizia Brand Memory a companiei Samsung România, eveniment unde mi-am completat cunoștințele despre SSD-uri și am aflat detalii interesante despre cardurile de memorie și despre stick-urile USB produse de Samsung. Zic să nu țin toate informațiile astea doar pentru mine, mai bine vă explic cum puteți alege SSD-ul potrivit.
Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk care are în locul platanelor chip-uri de memorie flash. Tehnologia SSD oferă un consum de energie mai mic și viteze mai mari de transfer, față de un Hard Disk – principala metodă de stocare a datelor. Toate calculatoarele produse până în ultimii ani au HDD (Hard Disk Drive), dar tehnologia a evoluat și locul lor este luat de către SSD-uri. HDD-urile au destule dezavantaje: viteza de transfer/scriere este limitată, componentele mecanice le fac vulnerabile la șocuri, sunt mai gălăgioase, iar consumul de energie este ridicat. Pe când SSD-urile sunt rapide pentru că dispun de un procesor și scrierea nu se mai face mecanic, SDD-urile sunt mult mai rezistente la șocurile fizice, consumă mai puțină energie și aproape că nu se aud când funcționează. În plus, SSD-urile sunt alegerea potrivită pentru stocarea sistemului de operare și pentru programe, întrucât sunt mult mai rapide, iar HDD-urile sunt mai potrivite pentru stocarea de date pe termen lung.
În concluzie, SSD-urile sunt mai potrivite pentru rularea programelor, iar HDD-urile rămân mai atractive pentru stocarea de filme, muzică şi alte tipuri de fişiere care necesită mult spaţiu. Eu zic să soluţia perfectă este reprezentată de o combinaţie între SSD şi HDD.
Eu am un SSD entry-level pe PC-ul meu, un SSD de 120GB pe care îl folosesc doar pentru sistemul de operare, din acest motiv PC-ul meu se deschide și este funcțional în mai puțin de 5 secunde. Înainte, când era pe HDD, dura peste 15 secunde să se deschidă complet.
Hai să vedem ce trebuie să ai în vedere când alegi un SSD.
Nu doar capacitatea de stocare este importantă, majoritatea modelelor venind acum cu mai multe variante de stocare: 120GB, 250GB, 500GB, 1TB, 2TB.
Există două tipuri de SSD-uri: cu memorie DRAM (utilizat doar la servere foarte puternice și mari) și cu memorie NAND ( SLC- Single Level Cell, MLC – Multi Level Cell și TLC – Triple Level Cell). Cele cu memorie NAND permit ca informația să fie salvată chiar și după ce am oprit calculatorul. Diferența dintre SLC și MLC constă în cantitatea de informații stocate într-o celulă. Lucrul acesta influențează direct performanța, numărul de scrieri și capacitatea de stocare a SSD-ului. Alegeți SSD-uri cu memorie NAND MLC.
Există și un dezavantaj major la SSD-uri, cu greu poți recupera datele pierdute de pe un SSD, iar în majoritatea cazurilor fericite recuperezi doar parțial datele.
Pe piață, cele mai multe SSD-uri se conectează prin SATA – o tehnologie ce limitează viteza la 600 MB/s. În unele laptopuri putem găsi conectori mSATA pentru SSD. Acum, cele mai căutate SSD-uri sunt pe PCI Express pentru că oferă viteze mult mai mari.
PCI-E este atât interfață hardware (magistrala) cât și conector.
Eu recomand memoriile produse de Samsung, în special SSD-urile, Samsung fiind cel mai mare producător de memorii din lume și are peste 40% din piața de SSD-uri. Există trei tipuri de memorie branded comercializată de Samsung: SSD, card de memorie și UFD (stick-uri de memorie). Iar cei de la Samsung tocmai au lansat Samsung 960 PRO și 960 EVO, cele mai performante unități de stocare de date SSD pe care le-a creat până acum, bazate pe tehnologia 3D V-NAND și interfața de conectare M.2.
Tehnologia 3D V-NAND (memorii NAND verticale, tridimensionale), datorită arhitecturii sale verticale de tip stivă, așează cele 32 de straturi de celule una peste alta, în loc să micșoreze lungimea și lățimea celulelor pentru a se potrivi formei. Ceea ce înseamnă mai mult spațiu de stocare pentru utilizator și o accesare mai rapidă a informației.
Mai jos este un video care explică foarte bine tehnologia 3D V-NAND:
1. Format compact
2. Lipsa cablurilor de date și alimentare
3. Perfect pentru laptop-uri
4. SSD-urile M.2 PCIe sunt și de 5 ori mai rapide cele SATA
Modelele 960 PRO și 960 EVO sunt cele mai inovatoare SSD-uri Samsung și au fost create pentru utilizatorii care își doresc soluții de stocare de date mai rapide și de dimensiuni reduse, cu lățime de bandă mai mare și timp de reacție scăzut pentru procesarea unui număr mare de date, inclusiv pentru jocuri, transferuri de fișiere 4K sau analize de date. Mai mult, acestea sunt ideale pe ultrabook-uri și computere.
Ambele modele, 960 PRO și 960 EVO, folosesc interfața PCI Express (PCIe) Gen.3 x4 și sunt compatibile cu specificațiile NVMe, pentru a folosi eficient magistrala de date PCIe și pentru a optimiza atât configurările hardware, cât și cele software, profitând la maximum de tehnologia NVMe SSD. SSD-urile folosesc tehnologia Samsung Dynamic Thermal Guard pentru a gestiona performanța în timpul fluxului mare de date.
SSD-ul 960 PRO este cel mai rapid model M.2 NVMe în momentul actual, fiind disponibil în varianta cu capacitate de 2TB, cea mai mare capacitate de stocare a modelelor M.2 NVMe pentru ultizatorii finali, precum și în alte versiuni cu capacitate de 512GB și 1TB. Densitatea modelului 960 PRO a fost posibilă datorită tehnologiei Samsung V-NAND și a design-ului unic al acestuia. Pe măsură ce cerințele utilizatorilor continuă să crească, capacitatea modelului 960 PRO vine în întâmpinarea acestora, premițând atât păstrarea datelor personale, cât și ale celor de business. Modelul 960 PRO este rezistent, având o garanție de cinci ani sau până la 1,2 petabytes scriși (PBW), pentru modelul cu capacitate de 2TB.
Modelul 960 EVO este disponibil în versiunile de 250GB, 500GB și 1TB capacitate de stocare și le oferă utilizatorilor performanță de ultimă generație. Tehnologia Samsung Intelligent TurboWrite debutează pe modelul 960 EVO și accelerează viteza de citire și scriere secvențială, atingând valori de până la 3.200 MB/s, respectiv 1.900 MB/s. Viteza de citire aleatorie a SSD-ului 960 EVO ajunge până la 380.000 IOPS, iar viteza aleatorie de scriere până la 360.000 IOPS. Modelul 960 EVO are o garanție de trei ani sau până la 400 TB scriși (TBW), pentru modelul cu capacitate de stocare de 1TB.
În plus, față de inovațiile la nivel de hardware, noile SSD-uri 960 introduc și o versiune îmbunătățită a software-ului Magician, cu o nouă interfață, prin intermediul căreia utilizatorii pot controla diferite setări, printre care și actualizări de firmware.
SSD-urile 960 PRO și 960 EVO vor fi disponibile la nivel global începând cu luna octombrie 2016.
Produs | Specificații tehnice |
960 EVO | Ideal pentru utilizatorii NVMe în căutare de performanțe de cea mai nouă generație Capacitate de stocare de 250GB, 500GB și 1TB Primul produs Samsung care integrează tehnologia Samsung Intelligent TurboWrite, accelerând vitezele de citire și scriere secvențiale. Viteze de citire secvențială de până la 3.200 MB/so. Viteze de scriere secvențială de până la 1.900 MB/s. Garanție trei ani sau până la 400 TBW pentru versiunea cu capacitate de 1TB.Tehnologie Dynamic Thermal Guard pentru a gestiona nivelul de performanță și pentru a preveni supraîncălzirea Formă M.2 ideală pentru ultrabook-uri și computere. Interfață PCIe Gen.3 x4 Compatibil cu toate specificațiile NVMe |
960 PRO | Cea mai mare capacitate Samsung NVMe disponibilă pentru utilizatori (2TB), perfromanță țo rezistență cu un design PCB inovator. Capacitate de stocare de 512GB și 1TB și capacități de 2TB Viteze de citire secvențială de până la 3.500 MB/s. Viteze de scriere secvențială de până la 2.100 MB/s Garanție cinci ani sau până la 1,2 Petabytes pentru modelul cu capacitate de 2TB. Tehnologie Dynamic Thermal Guard pentru a gestiona nivelul de performanță și pentru a preveni supraîncălzireaFormă M.2 ideală pentru ultrabook-uri și computere. Interfață PCIe Gen.3 x4 Compatibil cu toate specificațiile NVMe |