Acum ceva timp am avut o perioadă în care am acceptat orice cerere de prietenie de pe Facebook, așa credeam eu că îmi pot crește reach-ul la postările mele, în speciale la cele legate de review-uri. Credeam că articolele vor ajunge la și mai multă lume, voi ajunge mai cunoscută, voi avea mai multe vizualizări și mai mulți fani și totul o să fie minunat 😀 Normal că nu a fost așa. Am ajuns să am în listă persoane pe care nu le cunosc, cu care nu am nimic în comun sau cu care nu vreau să am vreodată ceva în comun.
Oricine îmi pot vedea activitatea de vlogger/blogger pe pagina de Facebook, dar nu vreau ca pe profilul personal să vadă oricine ce poze pun cu familia, cu pisicile sau alte lucruri personale. De mult am tot zis că o să fac curat în lista de prieteni de pe Facebook, dar ajunsesem la 5.000 de prieteni și nu reușeam să șterg mai mult de 50-60 de persoane, și aceia doar pentru a face loc unor persoane pe care le cunoșteam personal (limita de prieteni de pe Facebook fiind de 5.000 de persoane).
Ziua mea a fost acum o săptămână și m-am ambiționat să răspund la fiecare mesaj/postare/urare primită. Am reușit să răspund la peste 700 de urări, ceea ce m-a motivat și să verific întreaga listă de prieteni, mai ales că am răspuns la foarte multe mesaje de la persoane pe care nu le cunoșteam, ceea ce mi se părea destul de ciudat.
Am vrut să păstrez în listă doar persoanele cu care interacționez, pe care le cunosc personal sau pe care le stalkuiesc în mod admirativ. Și uite așa am ajuns de la 4.955 de prieteni la 2.036. Cât mi-a luat? 5 zile – cu 2-3 ore pe zi de verificat peste 3.000 de profile în parte (pe restul le cunoșteam destul de bine și nu a fost nevoie să mă mai uit la poze, loc de muncă sau prieteni comuni).
Sunt o groază de avantaje pentru care vă recomand o curățenie generală în lista de prieteni:
– Un News Feed mult mai „curat”. Vei vedea în News Feed-ul tău doar postări de la persoane pe care le cunoști sau care au preocupări asemănătoare cu alte tale, nu vei mai vedea poze cu buze pentru că ai în listă și un asistent medical ce face injecții cu botox (true story).
– Postările tale ajung doar la oamenii care contează. Așa cum tu vezi postări de la persoane pe care nu le cunoști, și ele văd postările tale și probabil nu reacționează pentru că nu le interesează. Nu mai bine văd doar persoanele apropiate poze cu părinții/copii tăi?
– Fără politețuri de la și către străini. Chiar vrei să vezi zeci de mesaje cu La mulți ani de la persoane pe care nu le cunoști? Sau vrei să te simți obligat să dai like unei tipe care a născut, deși habar nu ai cine e?
– Prietenii tăi apropiați te vor susține orice s-ar întâmpla. Străinii, conturile false, profilele făcute de către stalkeri probabil se vor bucura când pui postări mai triste sau la nervi. Deși nu recomand să publici lucruri prea personale, toți facem asta…. Hai să nu dăm satisfacția unui fost/unei foste să vadă, cu ajutorul unui cont fals, că suferim după el/ea.
– Te simți ca între prieteni. Eu de multe ori am vrut să public ceva, am scris tot ce aveam de zis și apoi am șters de teamă că vor vedea și persoane care nu vor înțelege mesajul meu sau îl vor interpreta greșit. Când ești între prieteni îți poți permite să fi tu, să te porți natural.
– Eviți agresorii cibernetici sau haterii. Faptul că adaugi o persoană la prieteni pe Facebook nu înseamnă că acea persoană de admiră, te place sau te respectă. Poate doar așteaptă momentul potrivit să te jignească sau să te facă să te simți prost.
– Interacțiunea crește. Eram convinsă că efectul o să fie invers – mai puține persoane, mai puține like-uri/comentarii, dar lucrurile stau chiar invers. Persoanele rămase au cât de cât legătură unele cu altele, chiar dacă grupul ca un tot este împărțit în grupe mai mici (foști colegi de școală/liceu/facultate/muncă, prieteni cu gusturi comune, cunoștințe de la eveniemnte, persoane care lucrează în aceeași industrie, oameni cu același hobby etc.). Așa că le e mai ușor să interacționeze între ei și cu tine.
Acestea sunt doar câteva exemple care mi-au trecut acum prin minte. Avantajele sunt mult mai multe. Cel mai mult contează liniștea ta!
Cum poți face repede curat prin listă?
Sunt câteva metode rapide care rezolvă parțial problema. Metoda „ziua de naștere” durează prea mult și nu toți au ziua de naștere postată public- să dai unfriend în fiecare zi celor care își serbează ziua de naștere.
Am descoperit o metodă super simplă pe care am pus-o în aplicare. Îi spun – „metoda listei” 🙂)
Etape:
1. Faci o listă nouă de prieteni
2. Adaugi 2-3 persoane necunoscute
3. Vezi sugestiile pentru respectiva lista (sigur persoane cu care nu interacționezi).
4. Dai unfriend
Doar că nu îți arată doar un număr redus de persoane.
Cea mai bună metodă este să intri în lista de prieteni și să verifici fiecare profil. La 4.955 de persoane (din care am verificat în jur de 3.000 – pe restul îi știam bine) a durat 10-12 ore. Foarte mult! Am împărțit lista pe zile, deși Facebook nu îți permite să îi ordonezi alfabetic… a trebuit să rețin unde am rămas. Măcar lista nu se modifică prea des (nu știu care este criteriul după care este afișată ordinea).
Reține! Așa cum pe stradă nu îmbrățișezi orice persoană, nu le arăți străinilor poze cu familia ta și nu le spui ce probleme/bucurii ai, nici pe Facebook nu trebuie să lași orice persoană să vadă ce faci/iubești/simți tu.
*poze pixabay.com
Felicitari!
Mi se pare corect sa ai pe profilul persoanal doar persoane cunoscute sau aproapiate. Și eu ar trebui sa fac o mica curățenie pe profilul meu pentru ca am prea multe persoane care nu le cunosc. Mulțumim pentru informații..
da, si eu ar trebui sa fac curat in lista mea. tot timpul imi zic ca voi face, dar nu prea gasesc timp