De ce este România în topul țărilor preferate pentru externalizarea serviciilor IT?

De ce este România în topul țărilor preferate pentru externalizarea serviciilor IT?

27 mart. 2016 Altele

Săptămâna asta am participat la evenimentul „Tendințe și perspective în evoluția pieței de ITO”, eveniment organizat de Luxoft la care au fost invitați parteneri Luxoft din întreaga lumea pentru a vorbi despre tendințele pe piața serviciilor IT, de ce au ales să lucreze cu Luxoft și mai ales cu specialiști din România, și despre ce trebuie îmbunătățit ca România să devină și mai cunoscută pe piața IT.

IMG_6785

Printre invitați s-au numărat: Bogdan Pelinescu – Managing Director la Luxoft România, Eric Simonson – Managing Director la Everest Group (firmă de consultanță în management și cercetare în IT), Frank Wolfsteiner – Partener la Information Services Group (firmă de consultanță tehnologică și merket intelligence), Sean Manchanda – Senior Vice President la Avasense – Avasant (firmă ce se ocupă de consultanță de sourcing, strategii globale și servicii de guvernare), Peter Marston – Reserch Manager la International Data Corporation (principalul furnizor mondial de market intelligence și tehnologii de consum).

Luxoft Holding este un furnizor de top de servicii de dezvoltare software și soluții IT inovatoare către clienți globali, cu precădere companii multinaționale. Luxoft a intrat pe piața românească în anul 2008, prin achiziția ITC Networks, una din cele mai mari și mai vechi companii de software de telecomunicații de pe piața locală. Luxoft România are peste 1.600 de angajați și este cel de-al doilea centru de livrare Luxoft din acest punct de vedere. Luxoft numără peste 10.000 de angajați în 31 de birouri din 17 țări din America de Nord, Mexic, Europa de Vest și de Est, Asia Pacifică și Africa de Sud.

Fiecare invitat a luat cuvântul și a răspuns la diferite întrebări legate de securitatea cibernetică, tendințele pe piața IT, de ce firmele aleg externalizarea serviciilor IT și care sunt motivele pentru care au ales să lucreze cu specialiști din România. Vă prezint mai jos, pe scurt, principalele idei dezvoltate:

Piața outsoursing-ului în România a crescut foarte mult, oamenilor le este mult mai ușor acum să lucreze la același proiect din zone diferite ale globului. Marile firme aleg locații multiple pentru desfășurarea proiectelor pentru a se adapta mai ușor la posibile modificări apărute, la amenințări de natură fizică sau tehnologică și pentru a valorifica capitalul uman din diferite țări. Nu doar tehnologia conteză, și nici măcar volumul de muncă nu este pricipalul aspect de care o firmă ține cont când își externalizează serviciile IT, cel mai mult contează talentul, valorile umane, performanțele angajaților, îndemânarea și cunoștințele lor.

România este recunoscută ca fiind o tară ce nu duce lipsă de talente în IT, de oameni valoroși dispuși să lucreze pe un salariu mediu. Dar companiile de outsourcing aleg România și pentru că aici găsesc angajați care vorbesc mai multe limbi străine, cu care pot comunica foarte ușor și cu care se pot înțelege extrem de rapid. Și sistemul de educație contează foarte mult, absolvenții de la noi sunt foarte bine pregătiți, numărul de ingineri și de specialiști în IT este din ce în ce mai mare, mai ales în orașele ce au campusuri universitare foarte mari, acestea sunt și preferatele firmelor de outsoursing. Un alt aspect important este cultura și mentalitatea angajaților, trebuie găsită o punte comună între valorile angajatorilor și cele ale angajaților.

IMG_6792

Top 5 tendințe pe piața serviciilor IT

  1. Nearshore (servicii offshore de proximitate) – Clienții optează tot mai mult pentru externalizarea proiectelor către destinații nearshore. Factorii care influențează în mod deosebit această tendință țin de comunicarea facilă și de necesitatea adaptării cât mai rapide la cerințe în continuă schimbare.
  1. Ascensiunea Europei Centrale și de Est în IT – Europa Centrală și de Est devine tot mai atractivă pentru investitorii globali care caută să își scadă costurile, să își crească eficiența operațională și să își îmbunătățească serviciile. Conform specialiștilor Luxoft, România continuă să funcționeze ca o parte esențială a activității din centrele IT de livrare pentru piețe dezvoltate. Furnizorii români de servicii, de exemplu, oferă expertiză într-o diversitate de limbi, proximitate pentru o varietate de piețe europene și o forță de muncă bine pregătită. România prezintă și alte avantaje, precum calitatea de membru al UE, un fus orar convenabil și apropierea culturală de Europa.
  1. Securitatea cibernetică – nu se mai rezumă, în prezent, doar la protecția calculatorului sau a datelor personale, ci s-a extins și la nivelul marilor companii care trebuie să își protejeze atât rețelele, cât și bazele de date interne. Soluțiile de prevenire a infracționalității cibernetice implică algoritmi complecși, care necesită competențe avansate din partea inginerilor IT. Odată cu dezvoltarea Internet of Things (IoT) și apariția dispozitivelor inteligente, se estimează o creștere a vulnerabilității utilizatorilor în fața atacurilor cibernetice, ceea se va reflecta în dezvoltarea soluțiilor de prevenire a acestui tip de infracționalitate.
  1. Competențele inginerilor software cântăresc în alegerea furnizorului de soluții IT – Clienții aleg să lucreze cu furnizori care au abilitățile necesare să înțeleagă ușor cerințele unui proiect și să livreze soluțiile conform specificațiilor comunicate.
  1. Înțelegerea industriei este esențială – Transformarea digitală schimbă modelele de afaceri şi peisajul concurenţial din cele mai multe industrii. Pe fondul cerințelor de business în schimbare și al nevoii de digitalizare a industriilor, tot mai mulți clienți se îndreaptă către furnizori care reușesc să construiască soluții ce pot deveni operaționale într-un timp cât mai scurt și a căror implementare este mai eficientă din punctul de vedere al costurilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.