Despre LCD si IPS

Despre LCD si IPS

9 nov. 2012 Altele

LCD-ul (Liquid Crystal Display) este un dispozitiv de afişare subţire şi plat format dintr-un număr de pixeli aşezaţi în faţa unei surse de lumină sau a unei oglinzi reflectoare de lumină.*

 

Factorii cei mai importanţi când analizam un ecran LCD sunt:

Rezoluţia: Dimensiunea pe verticală şi pe orizontală exprimată în pixeli (ex: 1280×1024)

Suprafaţa vizibilă: Mărimea unui ecran LCD măsurată pe diagonală

Timpul de răspuns: Timpul minim necesar schimbării culorii sau strălucirii unui pixel.

Rata de reîmprospătare (Refresh Rate): Specifică de cate ori pe secundă monitorul desenează imaginea care îi este oferită. O rată de reîmprospatare prea mică poate cauza o pâlpâire a imaginii şi va fi mai sesizabilă pe monitoarele de dimensiuni mai mari.

Unghiul de vizibilitate: Unghiul maxim faţă de o axă imaginară trasă perpendicular pe panoul LCD de la momentul în care imaginea percepută de observator este alterată semnificativ

Luminozitate: Cantitatea de lumină emisă de panou

Contrastul: Raportul între intensitatea celui mai luminos alb şi intensitatea celui mai intens negru

Formatul ecranului: Raportul între lăţimea şi înălţimea imaginii (ex 4:3, 16:9 sau 16:10)

Tehnologia IPS, folosită pentru ecranele LCD, aliniază celulele cristalului lichid pe orizontală. Utilizând aceasta metodă, câmpul electric este aplicat la fiecare cap al cristalului, dar acest lucru necesită doi tranzistori pentru fiecare pixel faţă de un singur tranzistor folosit în panourile TFT standard.

Avantajele ecranelor IPS sunt în special legate de un unghi de vizibilitate îmbunătăţit şi un nivel mai profund al culorii negru.

Ecranele IPS sunt considerate mai potrivite pentru operaţiunile în care cromatica este crucială, şi sunt mai folosite în medii profesionale.

 

*http://lab501.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.