Știu că sunt multe întrebări legate de dușurile bucale (sau irigatoarele bucale – așa cum mai sunt denumite) și eu sunt aici să răspund la cele mai des întâlnite întrebări. Și anume: Ce este mai exact un duș bucal? De ce ar trebui să folosești un duș bucal? Pentru cine este recomandat? Cât costă un astfel de device? Și ce irigatoare (dușuri) bucale sunt cele mai bune în acest moment?
Multe întrebări, nu? Dar în acest articol găsiți răspuns la toate. Hai să le luăm pe rând.
Duș bucal = irigator bucal = irigator oral = duș oral. Nu există vreo diferență între cele 4 denumiri, toate sună un pic ciudat așa că poți alege să-i spui oricum.
Acest device pentru curățenia orală a fost inventat în urmă cu vreo 60 de ani de un medic stomatolog din America și încet, încet a început să fie folosit în întreaga lume.
La noi a prins mai greu, dar ca mai mereu, românii vin tare din urmă și au început să cumpere destul de mult acest device.
Ce este un duș bucal?
Forma diferă destul de mult în funcție de model și de firma producătoare, dar este foarte ușor de recunoscut pentru că are o parte destul de mare unde stă rezervor de apă și un mic tub pe unde iese apa și care face curățenia propriu-zisă.
Mai jos mai discutat despre 2 irigatoare bucale de la Panasonic pe care eu le recomand, găsiți acolo mai multe detalii tehnice despre ele.
Un irigator bucal (duș bucal) este un aparat ce propulsează apa din rezervorul propriu, cu ajutorul unui motoraș, cu o presiune foarte mare. Este exact ca la dentist când dă cu apă ca să curețe lucrarea, doar că presiunea este și mai mare. Presiunea puternică, alături de capătul subțire și lung care intră prin toate zonele dentare (chiar ajunge și prin spate pe la măseaua de minte) oferă o curățenie perfectă.
În mânerul aparatului este rezervorul ce trebuie umplut cu apă, în funcție de model, doar ții apăsat un buton și jetul de apă este eliberat. Tu trebuie să ghidezi irigatorul bucal spre zonele dentare care te interesează, recomandate de dentist sau care simți tu că nu sunt curate.
Desigur, pentru că are un motor pentru presiunea apei, care este puternică, dar nu este deranjantă – nu o să fie incomodă, dușul bucal trebuie să se încarce la priză. Exact ca o periuță electrică de dinți.
Dacă îți place senzația de la dentist când te curăță cu apă, dușul bucal e pentru tine!
De ce ar trebui să folosești un irigator oral?
Irigatorul oral nu înlocuiește spălatul clasic pe dinți, vine în completarea lui pentru a oferi o curățenie și mai bună, cu 93% mai bună – e un fel de ață dentară mai modernă, deși eu aș recomanda să folosiți și ața dentară zilnic și irigatorul oral tot zilnic sau măcar de 4-5 ori pe săptămână – dar e doar recomandarea mea, cel mai bine e să vă ascultați medicul dentist.
Motivul principal pentru care ar trebui să-l folosești este ca să te asiguri că igiena ta dentară este perfectă și pentru a te simții mereu curat, acest device curăță și spațiile interdentare și cele subgingivale. Este extrem de deranjant să simți că ai ceva între dinți, de multe ori nici nu realizăm cât de încărcați sunt dinții noștri decât după ce îi curățăm foarte bine cu astfel de instrumente.
În plus, un irigator bucal masează gingiile stimulând circulația sangvină locală, util pentru pacienții cu afecțiuni parodontale.
Pentru cine este recomandat dușul bucal?
Ar trebui să folosești un astfel de aparat în următoarele situații:
- dacă simți nevoia să ai dinții mult mai curați. Dacă periuța de dinți nu curăță destul de bine, dacă ața dentară nu ajunge unde îți dorești, soluția e dușul bucal.
- la recomandarea medicului dentist. El știe cel mai bine de ce au nevoie dinții tăi
- dacă folosești aparat dentar. Știm bine că e destul de greu să-ți cureți bine dinții dacă ai aparat dentar, un irigator bucal o să-ți facă viața mult mai ușoară
- dacă suferi de anumite afecțiuni dentare ce necesită o curățare mai delicată, afecțiuni precum: gingivita, parondoză – când au giingiile mult prea sensibile și sângerează imediat ce folosești ața dentară.
- dacă ai lucrări realizate de un medic dentist, precum: implanturi dentare, punți sau aparate ortodontice.
Dar oricine poate folosi dușul bucal, probabil în viitor o să devină o rutină săptămânală, dacă nu chiar zilnică, în viața noastră.
Cum trebuie să-l folosești?
În primul rând, ar trebui să-l folosești după periaj, după ce deja ai înlăturat o mare parte din resturi. Un irigator bucal este foarte ușor de folosit, doar îl umpli cu apă la o temperatură medie (poți adăuga și apă de gură dacă vrei), îl pornești, duci capul flexibil (în prealabil montat și poate chiar și curățat) spre zonele care te interesează (poți sta în ce poziție vrei, dar eu recomand să stai deasupra chiuvetei cu capul ușor plecat).
Apoi apeși butonul de eliberarea a jetului de apă și miști foarte puțin aparatul, apoi oprești jetul și treci la următoarea zonă de curățat, mergi din dinte în dinte – de la capete spre centru, de la exterior spre interior. Și tot așa până simți gura mult mai curată și eliberată.
Un astfel de duș bucal ar trebui să dureze 1-2 minute, dar poți sta cât vrei.
Recomand un irigator mai smart, precum cele de la Panasonic care să aibă trepte de viteză. La început poate să fie o senzație ciudată cu care trebuie să te obișnuiești, iar trecea treptată de la un jet mai slab la unul puternic o să fie extrem de folositoare.
Cât costă un irigator bucal?
Prețul variază extrem de mult, de la 20lei (da, atât e cel mai ieftin pe care eu una chiar nu-l pot recomanda) până la 1.700lei – cel mai scump pe care l-am găsit la noi de cumpărat, dar clar există modele chiar și mai scumpe. Vă recomand modele care costă cel puțin 300lei.
Modele foarte ieftine au doar un buton pentru eliberarea apei, cele mai scumpe au trepte de presiune, funcții speciale, cap rotativ la 360 de grade, acumulator de rezervă, afișaj electronic, LED de verificare a gradului de încărcare a bateriei etc. Dar teoria e la fel, contează la preț funcțiile, opțiunile extra și materialele din care este făcut device-ul.
Un aspect la care să te uiți este dacă modelul pe care vreți să-l cumpărați are capete interschimbabile, ca să schimbi capul de când în când (la 3-6 luni), nu tot aparatul. În plus, există și capete recomandate pentru diferite afecțiuni, sau unele speciale pentru copii.
Ce modele vă recomand eu?
Am două modele de la Panasonic pe care le recomand cu drag: Irigatorul oral EW1511 și modelul EW1513W, ambele foarte bune, smart și la un preț asemănător – 400-440lei, un preț foarte bun ținând cont de ce am discutat mai sus, nici scump, nici fără tehnologii și materiale de calitate.
Dar care e diferența între cele două modele? Modelul EW1511 este un pic mai mic și mai ușor (270grame), cu mai puține funcții. EW1513W are și o periuță cu smocuri foarte utilă.
Panasonic EW1511
Panasonic EW1511 este un irigator cu ultrasunete ce nu doar că elimină resturile, dar ajută și la eliminarea tartrului. Aceasta generează bule de vapori de apă care se sparg pe suprafața dinților și generează unde de șoc care amplifică puterea de curățare.
Are o încărcare completă într-o oră, îl puteți pune la încărcat imediat după ce l-ați folosit ca să-l aveți pregătit pentru a 2-a zi.
Presiunea maximă este de 647kPa, dar până la ea trebuie să treci prin 5 trepte de viteză. Ai și opțiunea de a memora nivelul de putere dorit.
Rezervorul este de 200ml, iar combinat cu presiunea puternică, îl poți folosi timp de 60 de secunde fără probleme.
În pachet vei primi, aparatul, încărcătorul, baza/suportul și încă un cap de rezervă.
Panasonic EW1513W
Panasonic EW1513W este fratele mai mare al lui EW1511, are în plus și o periuță cu smocuri pentru a îndepărta alimentele lipicioase și resturile care chiar nu vor să te părăsească.
Presiunea maximă este tot de 647kPa și are tot 5 trepte de viteză cu posibilitatea de a memora presiunea preferată.
Rezervorul este asemănător cu modelul anterior, iar încărcarea are loc tot în 1h.
Desigur, ambele modele funcționează fără fir și sunt lavabile.
Acum rămâne doar să alegi tu ce model e mai bun pentru tine. Dacă ai întrebări, poți folosi secțiunea de comentarii de mai jos.