Extratereștrii sunt printre noi – Alienware Area 51M

Extratereștrii sunt printre noi – Alienware Area 51M

29 sept. 2021 Gaming, Laptop

Sunt fascinată de laptopurile Alienware de când m-am uitat prima dată la serialul The Bing Bang Theory în care Sheldon avea un laptop Alienware la care ținea mai mult decât la orice. Episodul în care trebuie să-l schimbe e doar despre laptopului lui, cât de bun e și cum alt laptop nu o să ajungă niciodată la acel nivel. Desigur, l-a schimbat cu un model mai nou de la Alienware. Dar unul din cei mai smart oameni dintr-un serial foarte corect și realist cu tot ce înseamnă știință să îți tot spună că laptopurile Alienware sunt cele mai bune… rămâne așa un pic cu tine și îți dorești măcar să te joci și tu cu unul.

Și iată că dorința mi s-a îndeplinit, Dell mi-a oferit un super model Alienware – Area 51M – să-l testez câteva săptămâni.

Laptopul nu-mi rămâne mie, ceea ce e destul de greu, pentru că nu voi mai putea să mă întorc vreodată la un alt laptop, îl înțeleg pe Sheldon. Dar nici nu mi-l pot cumpăra, aș vrea să pot, dar modelul testat de mine costă ce-l puțin 25.000lei. Spun cel puțin pentru că nu am găsit de vânzare modelul cu exact aceeași configurație, cel mai apropiat model de vânzare la noi are un SSD de 512GB + 1T HDD, cel de pe acest laptop are 1T SSD + 1T HDD, e ceva mai bun.

Dar hai să vedem de ce costă atât de mult, pentru că are motive serioase.

O să vă spun pe scurt câteva specificații, apoi discutăm mai în detaliu despre ele. Modelul Alienware Area 51M testat de mine are un ecran de 17,3 inci FullHD 144Hz IPS, procesor i7 – 9700K, dar găsiți modelul și cu i9 – 10900K, procesoarele sunt proiectate pentru desktop pentru că o să vedeți că acest laptop e mai mult un PC portabil, are 32GB RAM, dar poate acesta până la 64GB, are 1T SSD + 1THDD, placă grafică GeForce RTX 2080 8GB și Windows 10 Pro. Are și taste extra macro, este personalizabil pe tot ce înseamnă schemă de culori – poți schimba culoarea la fiecare tastă în pare, la touchpad, oriunde e un LED, poți folosi themele de culori din jocurile instalate pe laptop. Este overclockabil, chiar și orice ține de performanță se poate personaliza din aplicația Alienware Comand Center. Este incredibil de silențios, sistemul de răcire este genial, dar este greu și voluminos, iar bateria extra este și ea super grea, dar asta să fie problema. Eu mi-aș distruge spatele cărând acest laptop peste tot cu mine, merită.

Design și conectivitate

La 25.000lei, normal că toate materialele sunt de calitate. Laptopul e destul de mare și greu, cântărește aproape 4kg. La prima vedere își atrage atenția logoul iluminat căruia îi poți schimba culoarea și patternul de iluminare, scrisul lucios pe acest fundal mat pe care nu rămân amprente îi dă un look modern. Carcasa este din aliaj de magneziu, pare extrem de solid, dar fără să fie chiar așa de greu cum pare la prima vedere.

Zona din spate ține cea mai mare parte a tehnologiei de răcire Advanced Alienware Cryo-Tech ce menține laptopul rece la atingere și după sesiuni intense de gaming. Tot aici sunt și cele mai multe zone de conectivitate, ai Port Ethernet de 2,5 Gb/s, mini DisplayPort, un HDMI, port pentru Alienware Graphics Amplifier utilizat pentru a crește performanțele grafice și două porturi de încărcare. De ce 2? Aici e ceva mai special. Poți folosi laptopul pe baterie, dar performanțele scad mult, dar e ok pentru task-uri minore, vizionat filme, browsing etc., cu o baterie te poți juca jocuri nu foarte solicitante precum Dota2, Diablo etc. – performanțele cresc iar rata de refresh a ecranului crește de la 40FPS pe baterie la vreo 60FPS, dar dacă adaugi și al doilea cablu de alimentare care clar o să-ți crească un pic factura la curent, performanțele ajung la capacitatea maximă iar rata de refresh urcă până la 144FPS. Dacă ai nevoie de toată capacitatea laptopului pentru un joc solicitant sau randare 3D – folosește ambele încărcătoare pentru că laptopul ăsta are nevoie de putere.

Toată zona din spate este încadrată cu o bandă LED căreia îi poți schimba culoarea și efectele. Ventilatoarele puternice, dar silențioase au un model de fagure în spate și la baza laptopului. Tot pe bază e o mică înălțare din design ca să se ventileze mai bine laptopul.

Pe ambele părți sunt speakere. Pe dreapta ai două porturi USB 3.1, super rapide, pe stânga un port pentru cablul de securitate, un port USB-C Thunderbolt cu o rată de transfer de până la 40 Gbps, un alt port USB 3.1 cu PowerShare ceea ce înseamnă că îți poți încărcare telefonul la el și când laptopul e închis și porturi jack pentru căști și microfon.

În față sunt difuzoarele stereo, care se aud ok, pe un fundal lucios de data asta. Iar pe ecran sunt două microfoane, camera web și LED-ul pentru camera web. În partea de jos a ecranului este Tobii Eye Tracker, o aplicație care analizează unde te uiți și optimizează expriența de vizionare sau poți utiliza unele aplicații cu ochii. Da! E o tehnologie pe care am mai văzut-o și pe telefoane, de poți da scroll dacă privești într-un anumit loc. Cool, nu?

Pentru atât de multe lucruri băgate în acest laptop, sunt impresionată că are o grosime de doar 2,7 cm în fată și 3,1 cm în spate.

Display

Ecranul are un panoul IPS FullHD de 17,3 inci, cu o rată de contrast de 600:1, 127 ppi, timp de răspuns de 35ms cu un încărcător și 19 ms cu ambele, 60fps cu încărcător, 144fps cu ambele și cu anti-glare pentru a nu crea reflexii de la lumină. Pentru jocuri, e un ecran foarte bun, 144fps cu G-sync… ce ai mai putea vrea pentru jocuri?

Camera web înregistrează HD este de 0.92MP, poate filma la 1280x720px la 30fps. Nu e wow, vă recomand pentru streaming o cameră web extra sau poate un alt set-up în care să vă filmați pe voi în timp ce vă jucați.

Tastatura și touchpad-ul

Tastatura este RGB, fiecare tastă îți poate schimba culoarea. Există și taste extra care pot deveni taste macro super utile în jocuri. Tastele au o formă specială, sunt super comode, poți folosi laptopul și pentru a tasta foarte mult, nu o să-ți obosească mâna. Tastele au o cursă lungă dar nu sunt așa „satisfăcătoare” ca cele mecanice, sunt foarte silențioase și mari, aproape cât o tastatură full-size externă.

Structura este pe oțel pentru rigiditate și pentru a rezista mai bine în timp, chiar dacă mai dai cu pumnul în ea din când în când.

Touchpad-ul iluminat, este mai mic decât mă așteptam, dar nu se joacă nimeni cu touchpad-ul, nu? Nu uitați că laptopurile Alienware sunt în primul rând laptopuri de gaming. Desigur, sunt atât de performante că le poți folosi la orice task super solicitant.

Performanță

În primul rând, acest laptop este gândit ca un PC portabil, mai toate compomentele sunt de desktop, nu de laptop, ceea ce înseamnă performanțe mult mai bune, dar și consum mare de energie, de aici și cele 2 încărcătoare, nu pentru a încărca mai repede bateria, ci pentru a oferi puterea de care are nevoie acest laptop pentru a atinge performanțele maxime.

Poți adăugat extra RAM, până la 64GB, el vine cu 32GB, poți schimba placa video sau procesorul dacă peste câțiva ani apare ceva mai bun. Alienware Area 51M este făcut pentru a fi folosit ani de zile, eu aș zice vreo 6-7 ani o să fie încă un laptop de top, mai ales dacă îi faci upgrade-urile necesare.

Procesorul i7 – 9700K este super ok, dar găsiți modelul și cu i9 – 10900K, are 32GB RAM, dar poate avea până la 64GB, are 1T SSD + 1THDD, placă grafică GeForce RTX 2080 8GB și Windows 10 Pro. Ce pot spuen mai mult? E un PC 😀 Eu m-am îndrăgostit de el nu pentru jocuri, ci pentru editare video și randare 3D, ce al mai randa 3D pe el…

Alienware Command Center

Din aplicația preinstalată, Alienware Command Center , poți vedea toate jocurile de pe laptop, teme de iluminare specifice jocurilor, ai acees la editarea multor setări de iluminare, macrocomenzi și audio. Poți crea hărți de iluminare exact așa cum vrei tu, chiar și pentru fiecare tastă în parte și chiar și pentru alte periferice atașate laptopului. Poți ajusta consumul de energie, setările perifericelor, detalii privind răcirea laptopului, puteți selecta și overclocking și multe alte setări pentru a crește și mai mult performațele laptopului.

Răcire

Răcirea e super importantă. Alienware Area 51M folosește tehnologia Advanced Alienware Cryo-tech ce optimizeaza răcirea componentelor, ceea ce maximizează performanța generală și menține laptopul rece la atingere. Design cu dublă-admisie, dubla-evacuare a debitului de aer: sasiul Area-51m prioritizeaza performanta cu un design pentru ventilator dual, care extrage aerul rece prin orificiile de ventilare din partea inferioara si superioara si in acelasi timp evacueaza aerul prin orificiile de ventilare posterioare si laterale, pentru o racire optima a principalelor componente.

Ventilatorul rezistent la foc, din polimer cu cristale lichide are palete de 0,2 mm grosime și comandă trifazică, pentru a crea mai puțină frecare și a antrena aerul în mod mai eficient. Area 51M prezintă cele mai bune temperaturi de suprafață din clasa sa, in mare parte datorita modulului termic, care cuprinde patru lamele de cupru de 0,15 mm. Caldura este atrasa de la componentele esentiale pentru a pune pe primul plan performanta si longevitatea sistemului

Noul model termic prezinta orificii de ventilare hexagonale, pentru un debit de aer imbunatatit, cu o imbunatatire de 47 % fata de modelele anterioare, ceea ce permite o performanta mai mare in timp ce sistemul ramane racit.

Și, în mod foarte ciudat, este extrem de silențios când face toate astea. Nu am mai văzut/auzit așa ceva.

Bateria

Cum v-am tot zis, folosiți acest laptop pe baterie doar pentru activități simple sau jocuri extrem de simple. Ea ar ține laptopul pornit pentru astfel de task-uri mai simple timp de 4h.

V-aș mai zice multe despre Alienware Area 51M, dar deja este unul din cele mai lungi review-uri pe care le-am făcut și cred că deja v-am convins de ce merită 25.000lei. Știa Sheldon ce zicea, s-a dovedit din nou că Sheldon chiar e un geniu. Acum mai rămâne doar o singură problemă… Aveți idee cine ar vrea să cumpere un rinichi?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.