NVIDIA a lansat noua serie de plăci video construită pe arhitectura Pascal, serie ce se laudă cu performanțe mult mai ridicate decât arhitecturile precedente. Una din plăcile video despre care s-a discutat intens zilele astea este GeForce GTX 1080.
În testul Tech-Demo Mech VR,
GeForce GTX 1080 a reușit o performanță de 2x mai bună decât Titan X.
5 elemente importante ale noii generații Pascal:
– Noua generație de arhitectură GPU. Consumul de curent a scăzut drastic pentru generația curentă cu până la 3X performanță per watt de energie consumată, față de arhitectura precedentă – Maxwell.
– 16nm FinFET. Noua serie folosește procese noi de fabricație care îi permit să utilizeze tranzistori mai mici și mai rapizi de 16nm. Acest lucru înseamnă că în același spațiu pot fi plasați mai mulți ( 7,2 Miliarde) astfel de tranzistori, lucru care duce la o creștere a performanței dar și a eficienței.
– Upgrade al memoriei. Seria Pascal va beneficia de puterea chipurilor de memorie GDDR5X de 8GB de la Micron. Combinat cu interfața de memorie 256-bit care are o frecvență de 10Gb/secundă, astfel se ajunge la o creștere a eficienței lățimii de bandă de 1,7 X standardul normal folosit în prezent (GDDR5).
– Performanțe tehnice. Toate îmbunătățirile aduse lățimii de bandă dar și a eficienței energetice, datorită tranzistorilor noi folosiți, reduc consumul plăcii video GTX 1080 la doar 180W, menținând o frecvență standard foarte ridicată, de peste 1700 MHz. Cu ajutorul GPU Boost 3 vom putea beneficia de funcționalități avansate de overclocking, iar noile progrese de calcul asincron vor îmbunătăți performanțele de gaming.
– Gaming Tech. NVIDIA introduce două noi software-uri: NVIDIA VRWorks permite developerilor de jocuri să detalieze o profunzime fără precedent în decorurile jocurilor, iar NVIDIA Ansel va oferi gamerilor posibilitatea de a salva și distribui experiențele de joc, sau a explora în moduri noi diverse lumi virtuale.
Toate aceste elemente noi doresc să vină în întâmpinarea viitoarelor nevoi ale gamerilor pentru performanțe ridicate la nivel de 4K Gaming sau VR.
Nvidia a lansat VRWorks, un nou standard pentru VR ce aduce:
– Performanță superioară în VR: Geometrie pentru ochiul stâng și drept redată simultan într-o singură trecere, plus capabilități de proiecție multiplă redată nativ la dimensiunea unică a display-urilor VR.
– Enveloping Audio. Cu ajutorul motorului NVIDIA OptiX™ se identifică traseul sunetelor din mediul înconjurător în timp real, calculat la dimensiunile, formele și materialele obiectelor virtuale.
– Interactive Touch and Physics. NVIDIA PhysX pentru VR detectează interacțiuni între controller și obiecte virtuale pentru a genera un răspuns precis atât haptic cât și virtual.
Iar cu ajutorul acestui Tool-ul Ansel, gamerii pot să capteze și să exploreze zone ale jocurilor într-un mod nou și foarte interesant.
Cu Ansel, gamerii pot poziționa camera în orice direcție, din orice unghi, în mediul jocului. După aceea ei pot capta screenshot-uri la o rezoluție mult mai mare decât cea a ecranului și pot face zoom pe fiecare element, fără pierdere de fidelitate.
De asemenea, pot fi aplicate diverse filtre foto, pentru efecte în timp real, sau captarea fotosferelor stereo de 360 grade pentru vizionare cu un dispozitiv VR.
Disponibilitate
NVIDIA GeForce GTX 1080 “Founders Edition” va fi disponibilă începând cu 27 mai. De asemenea, unitatea de procesare vizuală va fi disponibilă de la ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, NVIDIA. Palit, PNY și Zotac.
GeForce GTX 1080 va fi inclus și în sisteme complete, construite de companii din SUA precum AVADirect, Cyberpower, Digital Storm, Falcon Northwest, Geekbox, IBUYPOWER, Maingear, Origin PC, Puget Systems, V3 Gaming și Velocity Micro, dar și de integratori de sisteme din afara Americii de Nord.
NVIDIA GeForce GTX 1070 “Founders Edition” va fi disponibilă începând cu 10 iunie.
Acestea sunt anunțuri oficiale, benchmark-urile sunt puține, iar multe leak-uri nu pot fi de încredere.
Saltul de la Maxwell la Pascal pare a fi unul mare, iar GTX 1080 promite performanțe peste Titan X la un preț mult mai mic (cca. 600-700 dolari față de Titan X care costă cel puțin dublu).
Fără îndoială, trecerea la tehnologii de construcție pe 16nm va aduce performanțe sporite, dar și eficiență energetică, iar dacă nu vei cumpăra capetele de serie (1080 sau un eventual 1080Ti sau un Titan Nou) sigur vei aprecia modelul GeForce GTX 1070 care pare să depășească în performanțe pe GTX 980, tot la un preț mai mic.
Viitorul pentru gameri arată foarte bine și mai puțin „dureros” pentru portofel.
Articole similare
Wow!Ce tare e!
super!!!!
O fi chiar asa de buna? Daca asa , in viitoar cred ca o sa vedem placi video in fiecare pc de acest fel!
Sper sa o vedem pe cat mai multe pc uri
o sa mearga fara probleme.. 😀
Daca i se face si ceva reclama o sa revolutioneze!
foarte buna pentru jocuri
cred ca e cea mai buna placa