Huawei P9: poze alb-negru vs. color

Huawei P9: poze alb-negru vs. color

Vezi tot ce am testat la camera foto de pe Huawei P9:

De când cei de la Huawei au lansat modelul Huawei P9 cu două camere foto principale create în parteneriat cu Leica (o cameră foto cu senzor color de 12MP și o cameră foto monocrom tot de 12MP), am văzut din ce în ce mai multă lume interesantă de fotografiile alb-negru.

IMG_8740

Atenție! Articolul conține foarte multe poze la o rezoluție mare, ca să vedeți exact cum arată fotografiile needitate, așa că vă rog să așteptați un pic până se încarcă toate pozele.

cof

Mulți ar spune că fotografiile alb-negru sunt un pas înapoi, că acum am evoluat și nu ar trebui să ne întoarcem în timp. Totuși, fotografiile alb-negru au un farmec al lor, totul pare mai calm, mai profund și cu mai multă încărcătură emoțională. Deși eu prefer fotografiile color, am făcut destul de mult poze cu senzorul monocrom de pe Huawei P9 în vacanța mea din Amsterdam ca să testez și această nouă opțiune de la Huawei.

cof

mon

Aici puteți vedea și unboxing-ul live filmat de mine pentru Huawei P9.

Chiar dacă lentilele de pe Huawei P9 nu este produse direct de Leica, ci sunt „co-branded” – adică sunt realizate printr-un parteneriat în care cei de la Huawei folosesc experiența celor de la Leica (atât software, cât și hardware) și părți din mecanismul de procesarea imaginii, se vede clar calitatea lor. Cumva mi se pare și normal să fie realizate de cineva care face camere foto pentru smartphone-uri. Leica face aparate foto dedicate… este vorba de altă tehnologie, altă experiență de lucru, alt mecanism etc. Faptul că Leica și-a oferit expertiza și cunoștințele, ba chiar și patentele, faptul că și-a dat acordul și și-a pus numele pe aceste camere foto mi se pare extrem de important. Nu cred că și-ar risca reputația impecabilă pe o cameră foto care să dezamăgească.

cof

sdr

Fotografiile alb-negru ies incredibil e bine, mult mai bine decât dacă foloseai un filtru pentru a le face alb-negru, iar asta e și normal, doar este ceva nativ acum. E ca și cum ai compara o poză făcută cu o camera foto profesională cu o poză făcută cu un aparat foto compact pe care ai pus un filtru de sharpen. Un impact important asupra calității imaginii l-a avut cu siguranță și senzorul Sony IMX286 folosit, precum și blițul LED, și poate mai puțin autofocusul hybrid care nu m-a impresionat.

cof

Dar dacă ție nu-ți plac pozele alb-negru, poate te-ai gândi la ce ți-ar folosi acest sistem dual de camere, de ce ai cumpăra Huawei P9 și nu un alt smartphone cu o cameră foto foarte bună? Ei bine, Huawei P9 folosește camera monocrom chiar și atunci când faci poze color pentru a crește luminozitatea, contrastul sau gama de nuanțe – în funcție de fiecare fotografie în parte. În plus, suprapunerea celor două imagini ar ajuta și la un focus pe o distanță mult mai mare.

sdr

sdr

mon

cof

Pentru că senzorul alb-negru nu are filtre de culoare, el permite captarea a cel puțin de două ori mai multă lumină (chiar 300% zic cei de la Huawei) pentru poze mai clare, mai sharp și cu un contrast mai bun, pixelii fiind mai mari pentru că nu „rețin” culoare (sper că am fost cât de cât clară). Atenție! O poză alb-negru nu poate schimba apoi în una color (în fără un program de editare precum Photoshop).

sdr

Diferenta de 10 cm intre pozitionarea mea fata de poza anterioara
Diferenta de 10 cm intre pozitionarea mea fata de poza anterioara

Am observat că lumina contează extrem de mult pentru ca Huawei P9 să facă poze reușite, un sigur pas mai la stânga sau la dreapta și deja obții o imagine destul de mult schimbată ca și contrast și nuanțe. Nici de zoom nu am fost mulțumită, imaginea se deterioreză foarte mult dacă folosești zoom-ul.

Cu zoom
Cu zoom

Apertura camerei de pe Huawei P9 este de f/2.2, pe când la Galaxy S7 este de f/1.7, iar la HTC 10 este de f/1.8. Teoretic, o apertură mai mică (număr f mai mare) înseamnă o separare mai puternică între obiectul în focus și fundal (ca la efectul bokeh), dar asta înseamnă și că device-ul captează mai puțină lumină, dar Huawei P9 se folosește și de senzorul monocrom de care vă vorbeam mai sus pentru a capta mai multă lumină.

sdr

sdr

Printre funcțiile camerei foto de pe Huawei P9 găsim și: HDR, Panorama, Night Shot, Light Painting, Watermark, Beauty și chiar modul Pro cu opțiunea RAW.

cof

bsh
Light Painting

 

 

Camera frontală de 8MP are o funcție perfectă pentru selfie-uri: Beauty Mode, aproape că nici nu te mai recunoști :)) Noroc că această funcție se poate îndepărta, ea fiind mai mult un efect.

bty

bty

Mai multe poze făcute cu Huawei P9 puteți vedea aici.

cof
Huawei P9
mon
Huawei P9

cof

Poze de la concertul Armin Embrace din Amsterdam:

mde

mde

sdr

cof

Camera de pe Huawei P9 este foarte interesantă, mai ales pentru cei care apreciază pozele alb-negru. Nu pot spune că este mai bună decât cea de la Galaxy S7, dar este mai bună decât cea de pe Galaxy S6 dacă nu îți tremură mâinile.

mon

 

Eu testez acest device în programul Orange Smartphone Tester.

Comentarii

  1. Telefonul este unul absolut superb, frumos si puternic. Pe lângă asta are si o cameră superbă. Mie nu îmi plăceau înainte pozele alb negru dar acest telefon m-a convins. Cât despre sistem, eu zic că e unul frumos chiar dacă seamănă cu IOS-ul. Trebuie sa recunosc ca acesta este smartphone-ul meu preferat si as vrea tare mult sa il detin. P.S. deja pun bani deoparte, ce bine ca pretul de lansare este mic pentru un telefon de top.

  2. Poze alb-negru sunt poze bine luminate cu o claritate mare, dar si pozele colore sunt poze bune ! Eu zic ca cele alb-negru sunt un pic mai precise fata de cele colore!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.