Am tot discutat despre nevoia digitalizării educației, mai ales în contexul actual. Și, pentru că suntem încă mult în urmă, inițiativele private sunt cele care aduc tehnologii noi, idei noi creative și suportul necesar ca educația să poată continua și în situația actuală. Inițiative precum cele organizate de Orange și Fundația Orange prin intermediul proiectelor Digitaliada și SuperCoders, despre care o să vă vorbesc în acest articol.
După cum bine știți, educația nu este echitabilă și nu oferă egalitate de șanse, parcursul tău educațional și profesional încă depinde mult de zona în care te naști, de resursele financiare ale familiei și de resursele de care dispune școala la care înveți. Dar nu vreau ca în acest articol să discutăm despre toate lucrurile care merg rău, că ar trebui să încep să lucrez la un roman, ci aș vrea să discutăm despre acele inițiative private ce fac diferența.
De exemplu, Orange de ani de zile se implică activ în educația din România prin intermediul mai multor programe speciale sau inițiative punctuale. Două din cele mai importante astfel de proiecte sunt Digitaliada și SuperCoders (program la care în urmă cu câțiva ani am fost și speaker).
Chiar dacă nu am avut acces la internet când eram mică (sunt prea bătrână, eu am prins apariția internetului la noi :D), pe parcurs am ajuns să ajuns să învăț mai mult digital, din cursuri online, resurse electronice, tutoriale video, podcasturi, etc. Resursele actuale sunt infinite, important e să ai acces la ele.
Chiar m-am apucat să învăț ce nu am învățat în copilărie. Am început să învăț la biologie pentru că acum învăț de drag. Am acces la cursuri video, la atlase ale corpului uman în 3D, pot vedea imediat cum se leagă nervii cranieni și cum circulă sângele. Există forumuri și comunități online unde pot afla răspuns la orice întrebare, profesori ce sunt dispuși să facă un video call cu tine să-ți explice ce nu înțelegi. Dar pentru a ajunge să poți face toate aceste lucruri ai nevoie de: un device (laptop, tabletă, telefon) cât de cât performant și cu un ecran destul de mare, conexiune cu o viteză bună de internet și stabilă (măcar 4G, dacă nu chiar 5G) și cunoștințele necesare pentru a folosi acel device conectat la internet (de către elevi, dar și de către profesori).
Ne așteptăm ca cei mici să se descurce imediat pe un telefon smart, dar cum să facă asta dacă nu au ținut nicodată în mână un telefon? Cum să participe la cursuri online dacă nu au internet? Cum să acceseze resurse de pe internet dacă ei nu știu nici măcar ce e Google?
Cele mai recente studii arată că românii se află pe ultimele locuri în ceea ce privește utilizarea zilnică a internetului, comparativ cu celelalte regiuni din Uniunea Europeană – conform raportului DESI. În plus, un raport de țară al Comisiei Europene din 2020 arată că unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul.
De aceea, pe lângă ajutorul material (dotarea cu echipamente a elevilor și a școlilor), pe lângă extinderea rețelei 4G în mediul rural și a celei 5G în mediul urban, un alt aspect important unde Orange se implică este educația digitală de bază. Cursuri și proiecte care să învețe elevii să folosească noile tehnologii, să-i învețe cum să utilizeze o tabletă, cum să acceseze un curs online și cum să-și facă temele pe internet. Acestea nu mai sunt aspecte SF, sunt o necesitate, mai ales acum.
Digitaliada
Programul Digitaliada își propune să susțină educația digitală la clasele gimnaziale prin oferirea unei platforme cu conținut educațional gratuit – www.digitaliada.ro. Tot aici veți găsi și teste online și chiar și un concurs desfășurat anual.
Digitaliada a fost lansată în 2016 cu un program pilot, dar acum este un eveniment de mare amploare ce încurajează folosirea conținutului digital educațional la clasă și a metodelor de lucru alternative, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor și integrarea lor.
Fundația Orange a investit 3,2 milioane de euro în acest program în primele 5 ediții. Toate cifrele care atestă succesul acestui program pot fi văzut aici – https://www.digitaliada.ro/. Mai enumăr doar: peste 1.000 de profesori și directori formați pentru predare digitală, 20 de ghiduri de predare cu ajutorul metodelor digitale și peste 3.500 de lecții, teste și exerciții pentru diferite discipline pe hub-ul Digitaliada.
Vă invit să intrați pe www.digitaliada.ro, veți descoperii foarte multe resurse și răspuns la întrebările voastre.
În plus, concursul online #Digitaliada 6.0 este în plină desfășurare. Perioada de înscriere în concurs este 15 noiembrie 2021 – 21 ianuarie 2022
Concursul #Digitaliada 6.0 îți propune să creezi materiale educaționale digitale așa cum ți-ai dori să existe: plăcute și utile, pentru predarea la clasă sau pentru studiul individual. Creatorii celor mai bune resurse digitale sunt premiați cu echipamente electronice și IT.
Concursul se adresează elevilor în vârstă de peste 14 ani, profesorilor din România și tuturor celor care își doresc să creeze și să pună la dispoziția tuturor materiale didactice în format digital pentru clasele I-VIII.
Înscrie-te și poți câștiga premii importante în echipamente IT în valoare de aproximativ 8.900 de Euro.
SuperCoders
Iar SuperCoders este un program dedicat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara care știu deja să folosească noile tehnologii și au acasă un device smart. Aceștia pot învăța să programeze într-un timp relativ scurt, folosind instrumente și aplicații distractive.
În plus, pe platforma SuperCoders copii pot găsi tutoriale video despre video gaming, creare de conținut, animații digitale și multe altele.
Eu am participat la SuperCoders când programul era, în special, unul offline. Caravana circula în orașe din Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Iași, Mureș, Sibiu, Suceava și Vrancea, unde se desfășurau ateliere sustinute de către Simplon Romania. Iar în ultimii 2 ani totul s-a mutat online, ceea ce nu e rău deloc pentru că acum se poate înscrie orice copil, din orice zonă a țării.
Experiența de la SuperCoders a fost una pe care o voi ține minte mult timp de acum înainte. Dorința de a descoperii tehnologii noi, de a învăța programare sau să lucrezi cu programe software este incredibil de mare, mai ales la copii de 10 ani.
Peste 3300 de copii au beneficiat până în 2020 de aceste două programe (programele din 2021 încă sunt în desfășurare). Din experiență pot să vă spun, pentru că am văzut cu ochii mei cât de încântați sunt să învețe tehnologii noi, că viitorul este pe mâini bune. Copii de acum sunt super smart, învață repede, au idei inovative și creative. Dar au nevoie de susținere, de acei primi pași ca să înțeleagă și să descopere tehnologia digitală, să-și dorescă să se dezvolte în acest domeniu și poate chiar să aibă o carieră de succes.
Iar, în fiecare an, în urma Concursului National, 50 de copii beneficiază de o etapă intensivă de pregatire – Academia. În cadrul Academiei, copiii învață un limbaj de programare complex timp de 12 săptămâni. Mulți dintre participantii din cadrul Academiei își doresc să urmeze mai departe o carieră în programare.
Sper să profitați și voi de aceste două programe excelente, powered by Orange.