Lumea gaming-ului nu stă niciodată pe loc, mereu apar tehnologii noi, arhitecturi noi ce modifică foarte mult experiența de joc, dispozitive și accesorii noi. Iar în vara asta a fost făcut un pas important cu noua generație de soluții grafice NVIDIA construite pe arhitectură Pascal.
NVIDIA aduce în România noua generație de plăci grafice construite pe performanta arhitectură Pascal, care oferă experiențe captivante în gaming și în realitatea virtuală – GeForce GTX 1080, GTX 1070 și GTX 1060.
Într-un eveniment organizat în cea mai potrivită locație – Nexus Gaming Pub, NVIDIA ne-a prezentat nu doar noua generație de plăci video, ci și un joc VR construit chiar de ei – Fun House, un joc tare distractiv ce se găsește deja pe Steam. Eu l-am testat împreună cu headset-ul meu preferat pentru VR – HTC Vive.
NVIDIA a proiectat arhitectura Pascal pentru a veni în întâmpinarea puterii de procesare extrem de ridicate cerute de tehnologii precum realitatea virtuală. Pascal permite salturi uriașe în ceea ce privește puterea de procesare, lățimea de bandă a memoriei și eficiența energetică, față de precedenta arhitectură de înaltă performanță Maxwell. Totodată, introduce funcții grafice inovatoare și tehnologii care redefinesc PC-ul drept cea mai bună platformă de gaming pentru titluri de top și pentru realitatea virtuală.
Considerată cea mai bună unitate de procesare vizuală de gaming din lume, GTX 1080 este primul GPU de gaming construit pe noua arhitectură Pascal, fiind indicat pentru cele mai noi și mai solicitante jocuri.
Îmbunătățirile aduse lățimii de bandă și eficienței energetice permit plăcii video GTX 1080 să ruleze la frecvențe standard nemaiîntâlnite până acum, de peste 1700 MHz, cu un consum energetic de doar 180 de wați. Noile progrese de calcul asincron îmbunătățesc performanțele de gaming și eficiența energetică, iar tehnologia GPU Boost 3 oferă funcționalități avansate de overclocking.
GTX 1080 este primul GPU de gaming proiectat pentru procese 16nm FinFET, care folosește tranzistori mai mici și mai rapizi, care pot fi asamblați mai dens. Cei 7,2 miliarde de tranzistori oferă o creștere radicală a performanțelor și a eficienței.
GPU-urile construite pe arhitectura Pascal sunt primele care beneficiază de puterea chipurilor de memorie GDDR5X de 8GB de la Micron. Interfața de memorie 256-bit are o frecvență de 10Gb/secundă, ceea ce ajută la o creștere a eficienței lățimii de bandă de 1,7 ori comparativ cu standardul normal GDDR5.
GTX 1070 este succesorul lui GTX 970 și este dotat cu 1.920 de nuclee CUDA și memorie GDDR5 de 8 GB, fiind recomandat pentru gaming la rezoluții foarte mari. GTX 1070 include suport pentru fiecare funcționalitate anunțată, oferind aceeași performanță ca GeForce GTX TITAN X. Veți putea captura imagini în joc cu Ansel, îmbunătăți experiența VR cu VRWorks, urmări și reda conținut HDR și veți putea utiliza tehnologia NVIDIA Simultaneous Multi-Projection. Tehnologia Simultaneous Multi-Projection permite oricărei plăci grafice GeForce din seria 10 să proiecteze fără întrerupere o singură imagine simultan pentru ambii ochi, oferind o îmbunătățire de peste trei ori a performanței grafice VR.
GeForce GTX 1060 a fost dezvoltată pe tehnologia de fabricație FinFET pe 16nm și oferă același nivel de performanță ca GTX 980, consumul energetic fiind de doar 120 de wați, chiar și atunci când rulează cele mai recente experiențe VR și jocuri PC cu Direct X 11/12.
GTX 1060 este dotată cu 1.280 de nuclee CUDA, memorie GDDR5 de 6GB la o frecvență de 8Gbps și boost clock de 1,7GHz, suportând cu ușurință overclocking de până la 2GHz. GTX 1060 este în medie cu 15% mai rapidă și cu peste 75% mai eficientă energetic decât cel mai apropiat produs concurent.
Noua generație de plăci grafice suportă, de asemenea, tehnologia NVIDIA Ansel, un tool performant de captare in-game, care le permite gamerilor să exploreze, capteze și partajeze imagini artistice din jocuri, într-un mod revoluționar.
Cu Ansel, gamerii pot crea imaginile in-game pe care și le doresc, poziționând camera în orice direcție, din orice unghi, în mediul jocului și să capteze fotosfere stereo de 360 de grade pentru vizualizarea cu o cască de VR sau un cardboard Google.
Cele trei unități de procesare vizuală construite pe arhitectura Pascal redau un nivel al detaliilor incredibil în jocuri și o experiență profundă în realitatea virtuală, beneficiind de performanță și eficiență energetică îmbunătățite semnificativ.
Noua generație de plăci video și sistemele desktop echipate cu GPU-uri NVIDIA cu arhitectură Pascal sunt disponibile în România la partenerii NVIDIA: Altex, cel.ro, eMAG,evoMAG, Mediagalaxy, PCGarage.