Am testat multe routere, iar AC1900 MR50G de la Mercusys este o surpriză plăcută, atât din punct de vedere al design-ului, dar mai ales al specificațiilor.
Specificații:
Standard wireless – IEEE 802.11 a/n/ac pe 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n/ac pe 2.4 GHz
Viteză WiFi 5Ghz – 1300 Mbps
Viteză WiFi 2.4Ghz – 600 Mbps
Viteză WiFi combinat – 1900 Mbps
Interfață – 1x WAN Gigabit, 2x LAN Gigabit
Protocoale – IPv4, IPv6
Securitate – WPA-PSK / WPA2-PSK
Tehnologii – MU-MIMO, Beamforming, Smart Connect, Control Parental, Guest network, suport IPTV
Dimensiune – 175.6 x 157.2 x 45 mm
Greutate – 179g
Design
Mercusys MR50G este un router compact, în ciuda celor 6 antene omni-direcționale ce îl fac să semene cu o tarantulă.
În cutie, pe lângă router, găsim un cablu UTP Ethernet, adaptorul și un ghid de instalare rapidă. MR50G vine protejat de o folie transparentă, și nu doar pe corpul routerului, ci și pe fiecare antenă în parte. Trebuie să recunosc mi-a luat ceva timp până le-am dezlipit pe toate.
Are o formă hexagonală, negru mat și un design în dungi. Cele 6 antene ale sale pot fi rotite și aranjate în aproape orice formă dorești, mi-ar fi plăcut dacă puteai să le lași și în jos, atunci chiar ar fi arătat ca un extraterestru.
La capitolul conectivitate MR50G are un port WAN și două porturi LAN încadrate de butonul de reset și portul de alimentare. Routerul poate fi așezat doar pe o suprafață plană și nu are prinderi ce să îi permită fixarea pe perete. Am observat totuși că routerul se încălzește destul de mult în timpul zilei și asta datorită poziționării fantelor de aerisire în partea posterioară a acestuia.
Instalare
Instalarea este foarte rapidă și se poate face în două moduri. Fie scanezi codul QR de pe spatele routerului, fie îl conectezi la un PC/laptop printr-un cablu UTP și accesezi site-ul mwlogin.net. Site-ul se mișcă puțin greoi, însă setarea este destul de simplă. Interfața este împărțită în trei categorii: Network Map, Internet și wireless, și modul avansat unde găsești toate setările de care ai nevoie.
Îmi place că încă de la început routerul îți va cere o parolă pentru a îl accesa pe viitor. Multă lume uită să facă acest lucru și devine foarte ușor să te conectezi la routerul lor folosind parola admin default.
Chiar dacă faptul că porturile sunt gigabit, ce permit viteze foarte mari, două porturi LAN mi se par puține. Mi-ar fi plăcut încă unul sau două, și poate un port USB. Dar asta este unul din foarte puținele minusuri ale acestui router, iar pentru utilizarea de zi cu zi nu cred că este o problemă atât de mare pentru utilizatorul de rând.
Performanță
Routerul are o viteză de până la 1900 Mbps împărțită în cele două benzi (1300 Mbps pe banda 5 GHz și până la 600 Mbps pe banda de 2,4 GHz).
În general, banda de 5Ghz are o acoperire mai mică și este recomandată pentru dispozitivele ce au nevoie de internet rapid, cum ar fi consolele, laptopuri, PC-uri sau televizoare, în timp ce banda de 2,4 GHz este mult mai stabilă și este potrivită pentru device-uri ce nu au nevoie de viteză foarte mare.
Dacă totul pare complicat, Routerul MR50G dispune de funcția Smart Connect, ce decide pentru tine ce device are nevoie de un internet mai rapid.
Acoperirea mi se pare unul din punctele forte ale routerului, se descurcă foarte bine chiar și la mine în casă unde pereții sunt foarte groși iar suprafața este mult mai mare decât un apartament. Pot să conectez chiar și camera de supraveghere din curte.
Tehnologii
Din fericire, Mercusys l-a dotat pe MR50G cu foarte multe tehnologii, ce îl fac un router foarte bun, iar la ce preț are, aș putea spune chiar că este un chilipir. Datorită antenelor High gain cu beamforming, MR50G beneficiază de o acoperire extinsă, tehnologia Beamforming detectează ce device-uri sunt conectate și concentrează semnalul WIFI către acestea.
Tehnologia MU-MIMO permite routerului să comunice cu mai multe dispozitive concomitent, ce înseamnă că te poți bucura de internet de mare viteză pe toate device-urile conectate și evitarea problemelor cauzate de congestionarea device-urilor.
O altă tehnologie interesantă este funcția Smart Connect – prin care MR50G analizează device-urile conectate și alege în mod inteligent cea mai bună bandă pentru dispozitivele conectate.
Control parental ce blochează conținutul neadecvat copiilor și poate restricționa timpul petrecut online. Altă funcție ce m-a impresionat este Reboot și WiFi schedule. Cu ajutorul acestei tehnologii, poți să îți dezactivezi rețeaua WiFi, sau poți adăuga un orar în timpul căruia rețeaua să funcționeze sau cand va fi automat oprită.
Datorită QoS (Quality of Service), MR50G identifică și prioritizează traficul către un anumit dispozitiv atunci când ai nevoie. Routerul îți oferă posibilitatea setării unui guest network ce practic crează o rețea separată pentru a asigura securitatea și intimitatea utilizatorilor.
Ce mi s-a părut interesant și nu am prea văzut pe la alte routere sunt funcțiile Reboot și WiFi schedule ce îți permit setarea unui orar în care routerul să se restarteze automat sau să dezactiveze rețeaua WiFi. De asemenea, datorită tehnologiei beamforming cele șase antene reușesc sa transmită semnalul foarte bine în toată casa. MR50G beneficiază și de suport IGMP Proxy / Snooping, Bridge și Tag VLAN pentru a optimiza IPTV, la fel ca și suport pentru serviciile IPv6.
Concluzie
Prețul actual este de aproximativ 190 lei, preț ce mie personal mi se pare foaaaarte bun pentru tot ce știe să facă Mercusys AC1900 MR50G, acesta fiind un router de calitate, ce oferă viteze foarte bune, acoperire foarte bună datorită celor 6 antene și sumedeniei de tehnologii folositoare pe care Mercusys le-a inclus în MR50G.
Un mare plus sunt porturile WAN și LAN Gigabit, chiar dacă mi-ar fi plăcut să fie mai multe. Per total este un router excelent ce m-a impresionat.
Concurs!
Routerul Mercusys AC1900 MR50G poate să fie al tău!*
Eu l-am testat, mi-a plăcut, îl recomand mai departe. Ba chiar îl ofer cadou 😀
Ca să-l câștigi, trebuie să-mi spui în secțiunea de comentarii de la postarea concursului de pe Facebook: Ce tehnologie de la Mercusys AC1900 MR50G te impresionează cel mai mult?
Concursul se desfășoară doar pe pagina mea de Facebook – https://www.facebook.com/prettytech.ro
Câștigătorul o să fie selectat prin tragere la sorți live, pe pagina mea de Facebook, în data de 23 septembrie, ora 20.00. Înscrierile la concurs se pot face până pe 23.09, ora 13.00.
*La concurs pot participa doar cetățenii români, cu domiciliul în România, cu vârsta de peste 14 ani.
Multă baftă!