eMAG are aproape 16 ani, iar din 2009 până acum și-a mărit de 20 de ori volumele de vânzări. În plus, în 2016 a realizat o cifră de afaceri de 2,02 miliarde lei în România, cu 45% mai mult față de anul trecut. Creșterea a venit ca urmare a investițiilor realizate în tehnologie și dezvoltarea eMAG Marketplace, care a ajuns în prezent la peste 3500 de selleri.
Investițiile realizate anul trecut au ajuns la 50 de milioane de euro, din care 24 de milioane au susținut dezvoltarea tehnologiei eMAG și 23 de milioane extinderea internațională. Încă 1 milion de euro a fost investit în dezvoltarea logistică și 2 milioane de euro în dezvoltarea angajaților prin participări la conferințe și training-uri internaționale și programe speciale de formare, precum Talent Internship sau Future 25.
Importantă a fost dezvoltarea tehnologică în 2016, cei de la eMAG au pus accent pe AI & Machine Learning pentru a crește viteza (reduce timpul în care poți plasa o comandă) și pentru a crește capacitatea de stocare și procesare a datelor. Modificările importante au fost făcute la algoritmul de search – ce acum învață din căutările greșite, ce ai vrut să tastezi, iar data viitoare o să ofere exact produsele dorite (chiar dacă ai un typo în ce ai scris), a fost modificat și sistemul de Listing (produsele afișate se schimbă în funcție de căutările tale) și cel de Recomandări (primești recomandări în funcție de ce alte produse ai cumpărat deja).
Anul acesta accentul se va pune pe dezvoltarea logistică. Alte tendințe pentru 2017 sunt:
– Pentru 2017, estimarea eMAG este că traficul din mobile va depăși pragul de 70% dintr-un total de aproximativ 379 de milioane de vizite estimate pe site.
– Oferta eMAG va ajunge la aproximativ 2 milioane de produse prin diversificarea unor categorii foarte dinamice, care atrag tot mai mulți clienți online: Home & Deco, Auto, Bricolaj, Articole pentru copii și jucării, Sport și Fashion.
– peste 7000 de magazine partenere, care vor avea acces la infrastructura de livrare eMAG, prin punctele de livrare și showroom-uri. De aceste servicii vor beneficia și micii producători români înscriși în programul Deschide România.
Dacă în 2016 vânzările generate de sellerii din eMAG Marketplace reprezentau 19% din totalul vânzărilor generate de eMAG, în 2017 acestea vor crește accelerat și vor reprezenta aproximativ 29% din vânzările generate.
– Sistem de review-uri mult mai bine pus la punct.
– Pentru îmbunătățirea timpului de livrare, eMAG va ajunge la peste 600 de puncte de livrare în parteneriat cu Poșta Română și va extinde rețeaua de showroom-uri din țară, până la finalul anului 2017.
– eMAG va introduce opțiunea de livrare pe intervale orare, inclusiv în week-end. Poți alege un interval de trei ore, în orice zi vrei tu, pentru a primi comanda de la eMAG (în viior și de la partenerii eMAG). Acest serviciu o să fie taxat cu o sumă între 18 și 22 de lei.
– În plus, eMAG pregătește un card de credit pentru cumpărături, în a doua jumătate a anului. Cardul o să fie oferit în parteneriat cu cel mai mare emitent de carduri de credit din România.
– Or să apară și două noi categorii de produse în site – Turism și CASCO