Noul model de business este în „nori”

Noul model de business este în „nori”

2 nov. 2016 Altele

Ieri am participat la un eveniment dedicat celor mai noi inovații Cloud de la Oracle, furnizorul de servicii cloud de scară largă cu cea mai mare rată de dezvoltare și singura companie care furnizează un portofoliu complet de soluții în toate cele trei straturi Cloud – Infrastructure-as-a-Service, Platform as a service și Software as a Service.

IMG_1513

În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre Cloud, și deși sunt sigură că ați auzit de soluții de stocare în Cloud pentru persoane fizice, precum: Google Drive, Dropbox, Box sau Copy, poate nu știți că există astfel de soluții și pentru companii mari, soluții oferite de Oracle, Amazon, Workday, Salesforce etc. Iar oferta lor nu cuprinde doar stocare în Cloud, Cloud-ul se modifică pentru fiecare business în parte.

În prezent, companiile trec printr-un proces de tranziție și se îndreaptă spre consumul de soluții cloud care oferă o infrastructură IT sigură, mai eficientă și scalabilă, care poate fi adaptată cu fiecare schimbare la nivelul mediului de business.

Există trei modalități de a ține o bază de date:

– On-premise – pe servere și device-uri amplasate fizic în clădiri ce aparțin unei companii

– Cloud – în centre de date Cloud amplasate în diferite țări.

– Hybrid – atât on-premise, cât și cloud – soluții Cloud ținute în centre de date aflat fizic la companie

Oracle a anunțat o serie de noi soluții pe toate cele 3 nivele Cloud (IaaS, PaaS și SaaS). Oracle a prezentat cea mai largă gamă Infrastructure-as-a-Service (IaaS) din industrie, ce include servere cloud de tip bare-metal, care sunt de 11,5X mai rapide și cu 20% mai ieftine decât cea mai rapidă soluție oferită de concurență.

IMG_1526

Oracle a prezentat strategia pentru noua generație de servicii cloud Software as a Service (SaaS) ce îmbină date din surse externe cu analiza în timp real și inputuri de comportament pentru a crea aplicații cloud ce se adaptează și învață. Rezultatul: aplicații Cloud inteligente, ce oferă în mod automat recomandări individualizate de acțiuni și simplifică sarcinile utilizatorilor, precum profesioniștii din departamentele de resurse umane sau cei din domeniul financiar.

Principala îngrijorare a companiilor este securitatea, deși protocoalele de securitate și certificările oferite de companii precum Oracle asigură un grad la securității chiar mai ridicat decât în cazul bazelor de date on-premise. Alte îngrijorări țin de integrarea soluțiilor Cloud și de latența din cauza conexiunii la internet.

Legislația este mai mult pe partea de securitate, nu există în România o reglementare specifică pentru Cloud, doar reglementări tratate separat (ex: protecția datelor personale).

Există avantaje și dezavantaje utilizării serviciilor Cloud, depinde foarte mult de tipologia companiei și de obiectul de activitate. Nu totul se va muta în Cloud, dar migrarea se întâmplă.

Avantaje utilizării servicului Cloud de la Oracle:

– suport Oracle

– administrare intuitivă

– eliminarea uzurii fizice și morale a echipamentelor

– durată redusă de timp pentru implementare

– costuri reduse (plătești doar câte resurse folosești – poți plăti pe oră)

– mediu de test cumpărat doar cât timp îl folosești

– flexibilitate/scalabilitate

Exemplu:

Certinvest este cel mai mare administrator independent de active din România, cu o istorie de peste 22 de ani, care deservește mai mult de 11.000 de clienți, oferind servicii precum administrarea de economii și investiții care depășesc 40 de milioane de euro.

După evaluarea opțiunilor de rulare a tehnologiei Oracle Database, Certinvest a decis să utilizeze soluția Oracle Public Cloud, livrată sub forma serviciului Oracle Database Cloud (Platform as a Service). Adoptarea acestei soluții elimină dependența de soluțiile hardware, precum și nevoia de a construi și menține în funcțiune o infrastructură proprie. Astfel, costurile sunt mai mici, oferind flexibilitate sporită în ceea ce privește adaptarea rapidă la nevoile Certinvest.

 

Zonele cele mai deschise către Cloud sunt: zona financiar-bancară, telecomunicații, IT, energie și retail. Companiile mici/medii trec mai ușor către Cloud, dar companiile mari au mai mult de câștigat pe termen lung.

Mai mult, Oracle investește mai mult de 5 miliarde de dolari în zona de cercetare-dezvoltare, cu peste 50% mai mult comparativ cu acum 6 ani și realizează zilnic 50 de miliarde de tranzacții cloud și are 27 de milioane de utilizatori conectați la centrele sale de date. Oracle are în acest moment 19 centre de date cloud la nivel mondial în țări precum Australia, Brazilia, Canada, Germania, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și SUA. Compania și-a propus să extindă rețeaua în zone precum Orientul Mijlociu și China.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.