fbpx

Cine te influențează din mediul online?

Cine te influențează din mediul online?

27 mai 2016 Altele

În urma celui mai recent studiu “Influence Me”, realizat de Starcom MediaVest Group în luna aprilie 2016, pe un eșantion de 855 de internauți, cu vârste între 18 și 55 de ani, care locuiesc în mediul urban, putem extrage informații foarte interesante.

IMG_8859

Principalele categorii de influențatori în mediul digital românesc sunt „Profesioniștii” (persoanele cu expertiză într-un anumit domeniu), „Persoanele ca noi” (influencerii care și-au dobândit un statut într-un anumit domeniu, datorită furnizării constante a unor informații relevante pentru un anumit segment) și „Celebritățile” (vedetele).

bffb

Eu una, ca și cei care au răspuns la studiu, prefer să urmăresc profesioniștii, cei care chiar știu despre ce vorbesc și au experiență în domeniu. Asta și pentru că pe mine nu mă interesează ce frustări au unii bloggeri, ce visează noaptea, ce au văzut prin metrou, ce mănâncă, ce părere au ei despre politică sau ce scrisori deschise mai promovează în mediul online.

Pe tine cine te influențează?

IMG_8884

Profesioniștii” sunt influențatorii urmăriți de cei mai mulți useri online din mediul urban (60%), acoperind o plajă largă de interese.

„Profesioniștii” atrag, în principal, o audiență matură (între 25 și 44 ani), cu educație și venituri peste medie, interesată să primească informații de calitate, pentru a alege produse potrivite pentru nevoile lor, să se dezvolte profesional sau să înțeleagă mai bine realitățile cotidiene.

Principalele domenii în care activează sunt sănătate, IT sau media, însă pot livra și conținut folositor în arii adiacente, precum: gătit, sănătate/nutriție, gadgeturi & telecom, călătorii, IT/software, știri/evenimente.

jyy

Persoanele ca noi” se aseamănă în multe aspecte cu “Profesioniștii”, dar sunt urmăriți de o audiență mai restrânsă (42% din online users) și mai matură (53% dintre ei au vârste peste 35 de ani). S-au remarcat prin online, fiind găsiți pe Facebook, Instagram, bloguri, prin Google Search, recomandările prietenilor sau în urma discuțiilor de pe forumuri.

Principalele domenii despre care scriu “Persoanele ca noi” sunt călătorii, timp liber, povești din viața de zi cu zi sau recomandări culinare.

Influențatorii din această categorie sunt apreciați pentru că sunt bine informați, corecți, originali și încearcă mereu lucruri noi. Legătura creată cu followerii se bazează pe statusul social comun, ei fiind oameni obișnuiți, fără un renume câștigat în showbiz sau într-un anumit domeniu profesional, dar cu care audiența poate relaționa relaxat.

Abordează cel mai des teme legate de viața de zi cu zi, precum: gătitul, călătoriile, sănătate/nutriție, gadget-uri sau modă. Cu toate acestea, 29% dintre cei care îi urmăresc citesc în paralel și conținut pe aceeași temă, publicat de “Profesioniști”, pentru a fi la curent și cu perspectiva experților.

fee

Celebritățile” sunt considerate influențatori doar de către unul dintre 5 internauți, ele fiind urmărite mai mult pentru divertisment și nu neapărat pentru informațiile pe care le oferă. Influența lor se manifestă la un nivel aspirațional, în domenii legate de stilul de viață al celor care le urmăresc: modă, informații culinare/nutriție, călătorii, sănătate etc.

Motivele principale pentru care atrag un număr mare de foloweri sunt, mai degrabă, voaioristice: pentru a afla ce produse noi au încercat, pentru divertisment, pentru a descoperi noi povești de viață interesante sau alte informații online, ca o completare pentru conținutul primit de la TV.

Cele mai influente celebrități în rândul utilizatorilor online sunt cântăreții, prezentatorii TV și actorii. Aceștia se remarcă mai ales prin intermediul TV-ului și radioului, dar sunt prezenți și pe alte canale online ca Facebook, YouTube, Bloguri, Instagram, Twitter sau Vine.

Celebritățile sunt urmărite în mediul online mai ales de tineri (cu vârste între 18 și 34 de ani), nu foarte activi pe piața muncii și cu venituri sub medie. Cu toate acestea, pentru ei contează statutul social, dovadă fiind faptul că, pe lângă celebrități, urmăresc în proporție de 38% și “Profesioniștii”. Sunt atrași în special de conținutul vizual oferit de celebrități și așteaptă zilnic poze sau videoclipuri de la ei, dar și comparații de produse sau articole.

dgf

Desigur, companiile aleg să comunice cu ajutorul unei categorii, chiar combinații de categorii, în funcție de nevoile lor. Cele trei categorii pot să se suprapună atât la nivel de audiență, cât și la nivelul rolurilor pe care le pot juca în strategiile și campaniile de comunicare ale brandurilor.

Mai multe detalii în infograficele de mai jos: (click Open in a new Tab)

no29_Influencer's-role_02-3

no29_Influencer's-role_02-1

Comentarii

  1. Ma bucur sa aflu ca profesionistii sunt cei care ne influenteaza cel mai mult…la ce vezi asa in general insistam sa cred ca „vedetele”. Sunt foarte placut surprinsa de rezultat si ma bucur enorm. Sunt insa si celebritati care merita urmarite si consider eu ca nu ne-ar influenta in mod negativ…dar trebuie doar sa stim sa le alegem/ selectam/remarcam 🙂

  2. sunt de acord, profesionisti au acest nume cu un motiv si se vede ca nu degeaba il au. Sunt foarte cautati si influenteaza oamenii foarte mult. Sper ca intr-o zi sa ajung si eu profesionist intr-un domeniu de preferat in IT si tehnologie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.