Plusuri și minusuri ale telefoanelor pliabile – Huawei Mate Xs

Plusuri și minusuri ale telefoanelor pliabile – Huawei Mate Xs

23 apr. 2020 Smartphone-uri

Pe Huawei Mate X l-am văzut prima dată la Mobile World Congress în Barcelona în 2019, a fost singurul device pliabil de care te puteai apropia, dar tot nu-l puteai atinge.

Într-un an s-au schimbat multe, în martie a apărut deja varianta îmbunătățită – Mate Xs, pe care am și primit-o la testat.

Prețul acestui model este unul foarte mate – 11.000lei, dar telefoanlele pliabile vor rămâne la prețuri așa ridicate cât timp tehnologia este la început și nu sunt multe astfel de modele pe piață. Chiar și cu acest preț, stocul de la eMAG s-a consumat, îl mai găsiți la Orange – la un preț mai bun la abonament.

Un telefon pliabil are destule avantaje, dar are și câteva dezavantaje. O să vi le prezint pe toate pe rând, cu referire la Mate Xs. La final analizați singuri dacă ați vrea să dați 11.000lei pe un telefon pliabil, dacă vă este util sau dacă este nevoie să dați atâția bani pentru a impresiona pe cineva.

Avantaje:

Ecranul imens de la interior. Acesta este cel mai important avantaj, ai mereu o tabletă cu tine, deghizată într-un telefon. Un telefon pliabil pare format din două telefoane medii ca mărime, poate ceva mai înguste, așa că în interior vei avea un ecran super mare, aproape ca unul de tabletă. Totul se vede mai bine pe acest ecran, deși nu tot timpul este vorba de un super ecran.

Unele telefoane au și un al doilea ecran, ceva mai mic, cât un telefon.

Mate Xs are doar un ecran interior OLED de 8 inci cu o rezoluție de 2200 x 2480 pixels (~414 ppi density), care strâns schimbă display-ul pe jumătatea superioară de 6,6 inci cu o rezoluție de 1148 x 2480 pixels.

Telefonul e perfect pentru multitasking, jocuri, vizionări de filme, editat de poze, cam orice se vede mai bine pe un ecran mai mare.

Iar pentru că balamaua este în interior, pe ecran nu se formează așa multe urme de uzură de la pliere.

O să povestești despre el la toți prietenii și toată lumea o să te invidieze. Dacă vrei să atragi atenția asupra ta trebuie doar să scoți acest telefon din geantă/buzunar. Nu doar că iesi mult în evidență, dar toți vor realiza imediat cât de bogat ești, chiar dacă l-ai luat la abonament în rate.

Camera foto principală devine și secundară. Huawei Mate Xs are un singur sistem de camere foto, o cameră de 40 MP, f/1.8, 27mm (wide), una de 8 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), una de 16 MP, f/2.2, 17mm (ultrawide) și un senzor de adâncime TOF 3D. Pozele ies incredibil de bine, iar dacă vrei să-ți faci un selfie trebuie să întorci telefonul și vei folosi tot același sistem de camere super puternic, dar un ecran mai mic.

Procesor mai bun, baterie mai mare, memorie mai multă. Pentru că telefon este mai mare, implicit există și mai mult loc pentru o baterie mai mari, Mate Xs are o baterie de 4500mAh, dar trebuie să țineți cont și de ecranul mare care o să consume bateria mai repede decât un telefon normal cu o baterie de 4.500mAh, cu toate astea, bateria ține peste o zi de utilizare. Și memoria este foarte bună, 512GB memoria internă cu posibilitatea de extindere cu ajutorul unui card nano-SD de până la 256 GB.

Iar procesorul e unul din cele mai puternice. HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm+) octacore.

Dezavantaje:

Ți-e frică să-l folosești la început. Mereu am pățit asta cu telefoanele pliabile. Nu doar că par ceva mai sensibile și durează până realizezi că balamaua o să reziste la o împăturire mai bruscă, dar când te gândești câți bani ai dat pe el… sigur o să te porți foarte delicat, o să-l ții ca în puf. Mai ales că este tare greu să-i găsești o husă de protecție.Frica asta dispare în timp, dar la început mi se pare un impediment în a te bucura cu adevărat de un telefon pliabil.

Cum am zis deja, balamaua nu e așa sensibilă. Huawei a refăcut balamaua folosită la Mate X, iar la Mate Xs a folosit peste o mie de mici compomente pentru ea, ca totul să se miște fluent și să nu se blocheze/strice.

Telefoanele pliabile sunt mari și greoaie. Pentru că sunt două telefoane într-unul singur, grosimea o să fie mult mai mare decât la un telefon normal, la fel și greutatea. Huawei Mate Xs are 11mm pliat și 300 de grame, nu e ușor de ținut în buzunar, de multe ori nici nu încape.

Dacă i-ai spart/zgâriat ecranul intri în faliment. Deși presupunem că dacă ai cumpărat un astfel de telefon poți să plătești și înlocuirea unui ecran, nu trebuie să nu te gândești că această operație costă cel puțin 2.000lei. Partea bună e că ecranele de la telefoanele pliabile sunt destul de flexibile și bine protejate cu diferite substanțe. O să fie greu să-l spargi, dar nu imposibil.

O să apară rapid un alt model și mai bun. Cred că mulți dintre cei care și-au cumpărat un Mate X acum se oftică că trebuie să plătească cu vreo 200 euro mai mult pe Mate Xs ce nu e cu mult diferit de primul model, dar are o balama mai bună. Sunt sigură că în anul următor or să apară și mai multe modele, din ce în ce mai bune, mai ușoare, mai subțiri, mai interesante.

Eu aș cumpăra Huawei Mate Xs dacă aș avea o groază de bani și nu aș duce lipsă de nimic. Aș vrea să mă pot da mare că am un astfel de telefon, să păstrez o parte din istoria tehnologiei la mine în buzunar. Dar nu uitați, Mate Xs nu vine cu serviciile Google, dar are Android 10.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.