Nu o să reluăm toată discuția proiector versus televizor. Cred că toată lumea a înteles că sunt lucruri total diferite ce nu trebuie să se excludă reciproc. Poți avea un televizor mișto în casă și tot să simți că ți-ar fi bun și un proiector, mai ales unul portabil pe care să-l poți lua oriunde cu tine sau măcar să-l tot muți pruin casă. Un proiector cum e BenQ GV30 – despre care o să vă spun mai multe în continuare.
BenQ GV30 are o formă tare simpatică, modernă, cool, mai futuristică, un design ce iese în evidență, dar în același timp se poate asorta cu orice ai prin casă. Îmi place tare mult cum arată, zici că este o jucărie, dar de fapt este un proiector foarte serios și pe care te poți baza.

Este portabil, îl poți lua oriunde cu tine, are doar 1,6kg, are și un mâner cute, bateria lui ‘ine aproape 2,5 ore, dar trebuie să iei separat și standul magnetic special, cam greu să-l folosești fără el. Dar vei primi o gentuță specială de transport unde să ții proiectorul, suportul, cablurile, încărcătorul și telecomanda.

Da, este wireless, nu trebuie ținut mereu în priză, dar are un încărcător super lung dacă nu îți ajung cele 2,5 ore de autonomie.


Prețul lui este de 3000lei în acest moment, ce nu e deloc mult pentru un proiector atât de mic, portabil WXGA – adică poate reda imagini la o rezoluție de 1280 pe 720 px – 16:9. Nu e foarte mult, dar e destul pentru a urmării serialul preferat sau pentru a te juca rapid ceva.

Dacă la imagine poate se putea o rezoluție și mai bună, BenQ GV30 compensează prin audio foarte bun. Are un difuzor pe 2.1 canale cu extrabass, cu tweetere duale midrange de 4W și un woofer puternic de 8W. Dacă asta nu a însemnat nimic pentru tine… iată cum se aude.

Tot sistemul audio este realizat în parteneriat cu TreVolo, de care sigur ați mai auzit. Și nici nu cred că trebuie să vă spun cât de important e sunetul pentru filme, seriale, emisiuni de divertisment, poate ceva Youtube – chiar videoclipuri și pentru jocuri. În plus, poți folosi oricând proiectorul ca boxă wireless, în cazul în care vrei să dai o petrecere.

Chiar dacă nu are o rezoluție wow, BenQ GV30 are culori reușite, realiste, oferă imagini luminoase și contrast bun. Iar eu una votez pentru rezoluție mai mică și imagini mai de calitate. Iar dimensiunea imaginii poate ajunge până la 100 inci dacă aveți un spațiu între proiector și perete, cearceaf sau ecran de proiecție de peste 2,5m.

Dar să vă arăt de ce are forma asta, nu este doar un element de design, ci este o metodă inteligentă de a seta înălțimea imaginii și unghiul de vizualizare. Doar rotești, miști, un pic proiectorul și-l vei calibra perfect. Și îl poți pune să proiecteze chiar și în jos, pe birou de exemplu, sau în sus, pe tavan – fără să te chinui să-l așezi.

Pe proiector sunt câteva butoane, în caz că îți sunt mai la îndemână decât telecomanda.

Ca să nu vă mai zic că are focalizare automată, iar imaginea o să se vadă super clar fără să-i faci tu setări speciale.

Dar, există un dar! Am observat că trebuie să poziționezi proiectorul exact pe centru imaginii ca totul să se vadă drept, corecția deformării se face doar vertical, nu merge prea bine și orizontal.

Pentru proiecție poți folosi cablul HDMI sau USB-C sau sistemul wireless de transfer de pe iOS, MacOS, Android, Android TV sau PC. Sau un stick USB-C, dacă ai așa ceva. Eu am folosit un hard extern cu un adaptor de la USB la USB-C, merge și așa. Dar l-am conectat super ușor și la PlayStation.

Să vă mai zic că și consumă foarte puțin curent? Cred că o să încep să menționez asta la toate review-urile. BenQ GV30 consumă 65W.

Ca o concluzie, BenQ GV30 zic eu că își merită banii, cei 2500lei. Îl văd mai mult ca un device pentru tineri, adolescenți, care sigur or să se distreze cu el și or să devină super creativi în a găsi metode fun de a-l utiliza – mai ales ținând cont de forma și modurile lui de proiecție. Eu zic că poate să fie un cadou grozav de Crăciun pentru un adolescent.
Comentarii