Razer BlackWidow Chroma v2 este ultimul model din seria high-end de tastaturi de la Razer, seria BlackWidow. Varianta primită în teste – Chroma v2, are switch-uri Razer Green, luminare pe LED-uri RGB și costă 714 lei.
Design
Deschizând cutia, primul lucru pe care îl observi este atenția la detalii și grija cu care a fost împachetată tastatura. Dar și mini-brelocul cu o tastă cu logo-ul Razer cu care m-am distrat ceva.
Tastatura este acoperită cu o protecție de plastic, iar palmrest-ul este împachetat separat. Cablurile sunt braided pentru a fi mai maleabile și mai rezistente.
Noutate pentru tastaturile BlackWidow este Palmrest-ul inclus. Acesta se atașează magnetic de tastatură, este moale și foarte comod.
BlackWidow Chroma v2 este o tastatură de dimensiuni destul de mari, asta din cauza rândului de taste macro, dar și a palmrest-ului destul de mare. Poate fi folosită și fără, dar în continuare este destul de lată.
Funcționalitate
Varianta primită la review a venit echipată cu switch-uri Razer Green. Aceasta poate fi cumpărată și cu switch-uri Yellow sau Orange Aveți aici un ghid destul de complet despre tastaturi mecanice și diferențele între diferitele switch-uri.
Caracteristicile switch-urilor Razer Green sunt:
- 50G Forță de apăsare
- Distanță totală de travel: 4mm
- Punct de actuare: 1.9mm
- Tactile
- Clicky
Faptul că sunt Clicky și Tactile înseamnă că avem parte de varianta cea mai zgomotoasă dintre cele 3 modele și la momentul înregistrării apăsării tastei avem un bump mic. Desigur, alegerea ține de preferințe, dar trebuie menționat că tastatura este destul de zgomotoasă, apropiindu-se de zgomotul cauzat de switch-urile Cherry MX Blue.
Razer BlackWidow Chroma v2 are conector USB passthrough și jack. Ceea ce înseamnă că vei putea conecta mult mai ușor diferite device-uri pe USB, fiind limitat doar de faptul că este conector USB 2.0. Aș fi preferat două USB 2.0 în loc de USB și Jack, dar am găsit și jack-ul util în conectarea căștilor de la telefon, care sunt considerabil mai scurte și nu ar fi ajuns la sistem.
Tastatura este destul de grea, având aproape 2kg și pare foarte rezistentă, ca majoritatea tastaturilor mecanice de pe piață acum. Switch-urile nu au avut nimic de comentat aproape 3 săptămâni cât au fost folosite non-stop. Pot spune că pentru sesiuni lungi de typing prefer tastaturile cu switch-uri lineare, iar la gaming oricum tind să apăs mai furios, așa că nu contează.
Ce mi-a plăcut foarte mult însă la această tastatură este palmrest-ul. Este foarte comod și se poate atașa și detașa foarte ușor, cu ajutorul unor magneți integrați. Acesta are o spumă foarte moale, acoperită cu un material sintetic plăcut la atingere. Întotdeauna mi-au plăcut tastaturile cu palmrest, iar cel de pe BlackWidow Chroma v2 este chiar reușit.
Față de o tastatură cu layout normal, BlackWidow Chroma v2 necesită puțin timp de acomodare, deoarece are acel extra rând de Macro Keys, 5 la număr, pe care le tot apeși din greșeală la început. Ar fi ajutat dacă ar fi avut o textură diferită de tastele normale, cum are Corsair K95, pentru a le identifica mai ușor fără a verifica vizual de fiecare dată că mâna este unde trebuie. Tastele macro pot fi configurate cu ajutorul Razer Synapse, dar pot fi înregistrate și On-the-fly cu ajutorul funcției de Macro Recorder din tastatură. Aceasta se pornește apăsând Function Key + Macro.
De menționat că tastatura are Function Key, ca la laptopuri, iar unele butoane de la F1 la F12 au și funcții speciale, cum ar fi controlul volumului, a intensității iluminatului RGB sau Play/Pause, Record Macro.
Fiind un model Chroma, avem parte de iluminare cu LED-uri RGB capabile să reproducă 16.8 milioane culori. Software-ul Razer Synapse este destul de ușor de configurat, iar efectele default sunt foarte mișto. Evident că poți să îți faci tu efectele proprii, (mi-am desenat un VIC care pâlpâia, de exemplu) sau poți separa pe zone de diferite efecte standard (Ripple + static, în funcție de preferințe).
Un mare minus al acestei tastaturi, mai ales pentru prețul premium – 714lei, este faptul că nu poți activa profilele de iluminare și nu le poți salva local sau pe tastatură. Ca să ai acces la ele trebuie să ai softul Razer Synapse instalat pe PC-ul/laptopul la care ai conectat tastatura și să te loghezi în contul tău Razer.
Revenind la LED-urile Chroma, acestea sunt foarte puternice. Evident că pot fi date și pe low, dar la luminozitate maximă sunt chiar puternice și se văd foarte frumos seara. Viteza cu care pot schimba culorile este un alt atu, efectul de Ripple fiind preferatul meu.
Razer BlackWidow Chroma poate fi integrată și cu Philips HUE, ceea ce înseamnă că prin intermediul Razer Synapse poți sincroniza efectele de lumină ale tastaturii cu cele ale becurilor Philips HUE conectate în casă, dacă ai astfel de becuri. Combinațiile de efecte create pot fi chiar interesante, dar au fost prea psihedelice pentru mine, trebuie să mă credeți pe cuvânt că funcționează chiar bine.
Pentru gameri, Razer beneficiază de diferite setări specializate pentru unele jocuri, care se activează când pornești respectivul joc. Pot fi dezactivate dar sunt un bonus bun.
De exemplu, cu Overwatch tastatura se sincronizează în funcție de ce erou alegi. Când alegi un erou tastatura se colorează în culoarea specifică lui, excepție fiind tastele de mișcare și diferitele puteri ale eroului, în funcție de ce tastă au acestea asignată. Acestea vor reacționa la joc și vor ilumina intermitent, vor schimba culoarea sau vor crea diferite efecte de Ripple în întreaga tastatură în funcție de ce se întâmplă în joc. Acest lucru este foarte cool, chiar dacă focalizarea mea este pe ecran deobicei, acesta poate ajuta foarte mult persoanele cu viziune periferică excelentă.
Concluzie:
Razer BlackWidow Chroma v2 este o tastatură excelentă, dar la categoria de preț la care se încadrează m-aș aștepta la ceva memorie on-board pentru a seta niște profile default, să poți muta liniștit tastatura la alt sistem fără să donwloadezi un soft și să te loghezi.
Faptul că este disponibilă cu toate switch-urile proprietare Razer este foarte bine, deoarece fiecare își poate alege tastatura pe placul său, și nu trebuie să fii nevoit să cumperi un model anume doar pentru că are anumite switch-uri care îți plac.
BlackWidow Chroma v2 pare extrem de rezistentă, iar în 3 săptămâni de folosire intensă, switch-urile nu au dat semne de oboseală, dar pe termen lung rămâne de văzut.
Un alt mare atu al ei este palmrest-ul extrem de comod și iluminatul care este ușor de configurat și arată excelent.
Per total, pentru costul ei (714lei acum la eMAG), BlackWidow Chroma v2 pare a fi o achiziție bună, cu mici minusuri pe care sper că le vor adresa în versiunile următoare.
Comentarii