Lumea laptopurilor de gaming este în continuă creștere, iar cererea pare a fi destul de mare încât s-a ajuns să se creeze niște mici „monștrii” din punct de vedere al specificațiilor, dar și al mărimii.
Modelul Acer Predator 17 testat de mine are configurația următoare:
Procesor: Intel Core i7 6700HQ @ 2.6GHz (2600Mhz) cu Turbo Boost până la 3500 MHz
Placă Video Integrată: Intel HD Graphics 530
Placă Video Dedicată: GeForce GTX 980M 8GB
RAM: 32GB DDR4 @ 2126 MHz
SSD: Samsung 256GB conectat prin PCI-E
HDD: Hitachi 1TB
Monitor: G-Sync Full HD IPS
Review video:
Design + Special Features
Aspectul laptopului este destul de agresiv, cu linii drepte, plăcute. Calitatea materialelor din care este făcută carcasa este una ridicată, iat exteriorul cauciucat este foarte plăcut la atingere.
Combinația de negru cu roșu nu are cum să dea greș, fiind subliniată de led-urile din carcasa laptopului dar și de tastatura iluminată implicit cu roșu.
Desigur că nu vorbim despre un laptop mic, la circa 4 kg, fără încărcător, Acer Predator 17 nu este un laptop ușor. De asemenea, nu este nicidecum un laptop compact, fiind foarte gros din cauza sistemului avansat de ventilație.
Laptopul rezistă cu brio la sesiuni prelungite de gaming pe cont propriu, fără ajutor de la răcire exterioară (Cooling Pad sau orice altceva) .
Nu este recomandată folosirea lui în brațe sau în pat sub nici o formă, mai ales pentru a nu obtura evacuările de aer.
Un feature destul de interesant este Coolerul dezvoltat de către Cooler Master: FrostCore. Frost Core este un cooler de mărimea unității optice. Aceasta poate fi scoasă pentru a fi înlocuită cu acest cooler pentru momentele acelea când ai nevoie de extra răcire.
Iar Acer DustDefender este un sistem care inversează air-flow-ul pentru a minimiza cantitatea de praf care se adună în laptop.
Sunet
Sunetul Dolby Audio este împărțit în mai multe difuzoare plasate strategic, dar și un mic subwoofer în partea centrală a laptopului, evident, subliniat prin culoarea roșie. Laptopul se comportă foarte bine la capitolul sunet, redând la volum ridicat destul de clar, fie el sunet de jocuri, muzică sau filme.
Video
Monitorul IPS Mat FULL HD redă culorile foarte viu, aprinse, și dispune de o luminozitate crescută de circa 300cd. De asemenea, se poate conecta un monitor extern cu G-Sync pentru a reda frame-rate-uri mai mari fără screen tears.
Tastatură & Touchpad
Tastatura prezintă multe feature-uri care sunt foarte utile și apreciate de către gameri, cum ar fi:
– Construcție solidă cu taste pronunțate, ele necesită mai multă forță pentru apăsare decât o tastatură normală de laptop.
– Tastele WASD și săgețile sunt Highlighted pentru a ieși în evidență, deși mie nu îmi place conturul alb… preferam roșu.
– Tastatura este iluminată cu roșu (default) dar are leduri RGB cu 4 zone diferite de iluminare care pot fi schimbate prin intermediul softului PredatorSense cu ce culori dorești (era interesantă și configurarea culorii fiecărei taste în parte, zonele par puțin rudimentar împărțite).
– Taste macro configurabile, cu 3 profile separate pentru fiecare.
Touchpadul răspunde rapid la comenzi, el este făcut dintr-un material de calitate, cu butoane mari, clar delimitate, cu feedback foarte bun.
Touchpadul poate fi blocat cu ajutorul butonului dedicat, pentru a evita apăsările accidentale cu podul palmelor când este conectat și un mouse. Acesta are un contur iluminat cu LED roșu când este pornit.
Conectivitate
1 Conector USB Type C
4 Conectori USB 3.0
1 Conector LAN Gigabit.
Bluetooth
Wireless 802.11 AC
HDMI
DisplayPort
Card SD
Conectori audio.
Performanță + Jocuri
În testele 3DMark laptopul s-a comportat exemplar, primind un scor de 13.880 puncte în Skydiver, plasat la peste 50% din rezultatele înregistrate online (PC + Laptop), iar la Fire Strike a scos circa 8.156 puncte, plasat la peste 55% din rezultatele obținute și puțin sub performanțele unui PC gata de VR.
Gaming este capitolul la care laptopul oferă cel mai mult. El are cea mai puternică placă video mobile: Nvidia GTX 980M, cu 8GB, 1050 MHz Core clock și 1536 Procesoare CUDA.
Combinată cu Intel HD Graphics 530, laptopul oferă performanțe foarte bune în cele mai noi jocuri, la rezoluția Full HD 1080p. Modelul testat de mine a fost chinuit în DOOM, Dark Souls III, Overwatch și StarCraft II.
Doom
Cu setările din imagine a rulat fără probleme DOOM la 60 FPS. Posibil să fi putut mai mult, dar ecranul laptopului părea ca vrea să stea cuminte la această rezoluție fără screen tears.
Dark Souls III
În Dark Souls, cu setările pe High, jocul arată excelent și se comportă exemplar. Ecranul de „You Died” arată absolut superb, ireproșabil pentru acest monstru de laptop.
Overwatch
Overwatch a rulat cu toate setările din poze cu FPS mult peste 60, apoi le-am limitat la 60 de fps. Acțiunea a fost fluidă, fără reproș, iar culorile vii ale jocului au fost redate foarte bine.
Evident că prin portul DisplayPort se poate lega un monitor capabil G-Sync care poate reda framerate-uri superioare.
În Overwatch am experimentat cu VSync Adaptive și am atins chiar 120 FPS, mai mult decât poate să suporte ecranul laptopului, evident, lucru care a dus la o experiență puțin neplăcută. Aceasta s-a terminat odată cu limitarea FPS-ului la 60.
Baterie
Bateria nu rezistă foarte mult în sesiuni de gaming, dar nu cred că stă cineva pe baterie când se joacă… Altfel, bateria ține 3-4 ore la o utilizare normală, ușoară.
Concluzie
Aspectul exterior este impresionant. Am căutat zone în care carcasa flexează, pentru că la laptopurile mari asta este o problemă des întâlnită, dar nu am găsit.
Acer Predator 17 este un laptop greu, care nu încape în niciuna din gențile mele de laptop, dar performant, care oferă toate facilitățile necesare unui gamer care ocazional își schimbă locația și nu vrea desktop. Mi-ar fi plăcut ca tastatura să fie fully color customisable, nu doar pe 4 zone, iar materialul exterior deși este frumos, pare că vor apărea urme pe el după folosire intensă.
Combinația de cel mai bun procesor de tip Mobile + cea mai bună placă video Mobile duc la o performanță ridicată, chiar și în Doom, unul din jocurile demanding ale momentului, dar suntem fix înainte de lansarea seriei noi de procesoare video pentru mobile de la Nvidia, seria 1000. Mai mult ca sigur că 1080M va fi VR capable.
Sistemul de ventilație nu are nevoie de ajutor sub forma unui cooling pad extern, iar extra-fan-ul FrostCore este o idee foarte bună ca replacement pentru unitatea optică.