Cu toții ne dorim smartphone-uri cu camere foto cât mai bune, atât pentru poze de o calitate ridicată, cât și pentru video-uri de tip streaming. Iar una dintre principalele întrebări pe care le primesc când testez un smartphone nou este: „Cât de bună este camera foto?”.
Este clar că piața smartphone-urilor cuprinde destule device-uri ce se remarcă printr-o cameră foto performantă, dar nu sunt multe smartphone-uri care să ofere și un zoom bun. Așa vrea să se diferențieze ASUS Zenfone Zoom, cu un zoom optic 3x și lentile HOYA. E adevărat că nu este primul smartphone ce pune accent pe zoom-ul optic, două exemple foarte cunoscute sunt K Zoom și S4 Zoom de la Samsung. Dar oare utilizatorii chiar au nevoie de zoom? Oare îl folosesc?
ASUS Zenfone Zoom este un smartphone special ce vine în cutie cu două accesorii pe care nu prea le găsiți la alte smartphone-uri, așa că merită un video de tip unboxing.
În cutie mai găsim și căștile in-ear ce sunt un pic mai speciale decât par la prima vedere, el sunt create pentru fiecare ureche în parte, nu se pot pune invers, trebuie să te uiți cu atenție dacă chiar pui casca stângă în urechea stângă. Mai primiți și rezerve pentru căști.
Cablu micro-USB/USB de încărcare și transfer de date și adaptor de încărcare la priză.
Tot în cutie mai găsim și instrucțiunile de utilizare, certficatul de garanție și instrucțiunile pentru Zenfone Flash – blițul profesionist de tip xenon de 300 de ori mai luminos decât un bliț normal de tip LED.
Blițul are și un cablu de tip micro-USB ce se conectează la smartphone și care se maschează în device chiar mult prea bine. Blițul se atașează de telefon cu ajutorul unui magnet destul de puternic care sper că nu afectează smartphone-un în timp, apoi trebuie să conectezi și cablul.
Review video:
Spre deosebire de modelele de la Samsung, Zenfone Zoom are sistemul de lentile în interiorul device-ului. Astfel, telefonul este mult mai compact, mult mai ușor de ținut în buzunar și nu necesită huse speciale și complicate. Spatele este cel care stabilește întregul design al telefonului, cu o zona circulară unde se află lentilele și pielea embosată cu logo-ul firmei, logo-ul Intel Inside și cu o zonă cusută nu doar pentru design, ci și pentru o susținere mai bună a telefonului cu o singură mână.
Designul modelului ZenFone Zoom este inspirat de camerele foto DSLR, având butoane dedicate pentru declanșator și înregistrare. Dacă ții apăsat pe butonul declanșator, vei deschide destul de rapid camera foto.
Tot pe partea dreaptă avem butonele de volum și butonul de on/off, iar pe stânga nu se află nimic. Jos este microfonul, portul micro-USB de încărcare și spațiul de prindere a curelei din piele. Sus este un alt microfon și portul jack pentru căștile audio.
Display
Display-ul pare identic cu cel de la Zenfone 2. Ecranul are o diagonală de 5,5 inci și este IPS la o rezoluție de 1080px pe 1920px cu o densitate a pixelilor de 403ppi (față de 401ppi la Zenfone 2). Display-ul este protejat de Gorilla Glass 3.
Pentru un device ce pune mare accent pe fotografii, mă așteptam ca acest model să aibă un ecram care să nu reflecte atât de mult lumina. Îți este foarte greu să faci poze frumoase în lumină naturală puternică când tot din jurul tău se reflectă în ecran, chiar și fața ta. În rest, ecranul pare unul foarte bun, cu un contract bun și culori puternice.
Performanță
La interior, Zenfone Zoom are exact același procesor Intel ca Zenfone 2 de 2.3 GHz, tot cu 4GB RAM și tot cu sistemul de operare 5.0 Lollipop, în curând ar primi update la Android 6.0.
Nu prea am foarte multe de spus la capitolul performanță, smartphone-ul mișcându-se aproape la fel ca și celelalte modele de la ASUS pe care le-am testat: Zenfone 2, DeLuxe, Selfie. Interfața nu mi se pare foarte prietenoasă, iar tastatura chiar mă incomodează.
Memoria internă la modelul testat de mine este de 64GB, dar există și variante de 16GB, 32GB și chiar 128GB. Memoria internă poate fi suplimentată cu ajutorul unui card de memorie micro-SD de până la 64GB.
Cardul de memorie și micro-SIM-ul au sloturile sub carcasa spate a telefonului.
Camera foto
Principalul punct de interes al acestui smartphone este camera foto PixelMaster de 13MP și zoom optic 3x. Sistemul optic cu 10 elemente a fost creat special de experții japonezi de la Hoya, experți cunoscuți mai mult pentru filtrele de protecție pentru lentile, decât pentru lentilele în sine.
Camera cu o apertură f/2.7-4.8 dispune și de autofocus laser și stabilizare a imaginii (de care ai mare nevoie când folosești zoom-ul).
Este interesant butonul dedicat pentru cameră ce poate fi folosit ca să deschizi camera foto, ca să stabilești focusul și ca să faci poze.
După ce am testat mai multe smartphone-uri ce dispun de camere foto incredibile, recunosc că mă așteptam la mult mai mult de la ASUS Zenfone Zoom. Calitatea imaginilor este destul de bună în lumină naturală, mai ales dacă faci tot posibilul să nu miști camera. Ai grijă să nu uiți să ștergi constant geamul de pe cameră de amprente.
Chiar azi, 7 aprilie, camera foto a primit un update de software ce a îmbunătățit expunerea auto, calitatea imaginii la zoom și viteza autofocusului. Modificările chiar s-au resimțit asupra calității imaginii, contrastul pare mai bun, focalizarea este mai rapidă și astfel elemente par mai bine focalizate, culorile parcă sunt ceva mai aprinse, dar nu totul se poate îmbunătății doar din soft.
Zoom-ul se poate stabili de pe ecran sau din butoanele de volum. Durează un pic cam mult până când zoom-ul ajunge la distanța dorită de tine, dar asta pentru că este zoom optic și durează un pic până când lentilele se aliniază. După cum întrebam la începutul articolului… Folosește cineva zoom-ul când face poze? Eu recunosc că nu-l folosesc, obișnuiță de la zoom-urile optice care nu făceau decât să distrugă o imagine… dar cu un zoom optic nu ar trebui să aveți astfel de probleme.
Camera dispune și de câteva moduri interesante, precum: Beautification, HDR, Low Light, Time Rewind, Timelaps, Slow Motion, Miniature etc. Și nu putea lipsi și modul Manual.
Camera principală este asistată de un bliț Real Tone dual-LED ce creează o iluminare cât mai naturală, combinând lumina galbenă cu cea albă. Focalizarea laser asigură un cadrul clar, iar sistemul optic este cuplat cu un senzor de imagine Panasonic SmartFSI, ZenFone Zoom capturând mai multă lumină și mai multă culoare, cel puțin teoretic.
Camera frontală este de 5MP și pare identică cu cea de pe Zenfone 2. Sunt mulțumită de pozele de tip selfie.
V-am zis că în cutie găsim și ZenFlash, blițul profesionist de tip xenon de 300 de ori mai luminos decât un bliț normal de tip LED. Blițul are și un cablu de tip micro-USB ce se conectează la smartphone. Blițul se atașează de telefon cu ajutorul unui magnet destul de puternic, care sper că nu afectează smartphone-ul în timp, apoi trebuie să conectezi și cablul ca să funcționeze. Când blițul este atașat, camera foto deschide o altă aplicație – ZenFlash Camera, aplicație ce are doar două moduri și din care poți ieși rapid pentru a reveni la aplicația principală.
ZenFlash ajută mult la obținerea de fotografii reușite pe întuneric, dar un astfel de bliț este recomandat mai degrabă pentru a surprinde anumite momente sau obiecte, exact așa cum este recomandat și zoom-ul (doar în cazuri speciale sau urgențe).
Mai jos aveți fotografii needitate realizate cu ASUS Zenfone Zoom, așa puteți să vă dați singuri cu părerea.
Mai multe poze aici.
Bateria
Nici la baterie nu pare că cei de la ASUS au schimbat ceva față de Zenfone 2, bateria este tot de 3.000mAh și ține o zi întreagă la o utilizare peste medie (cu multe poze și filmări). Dar la o utilizare normală pare că ar ține chiar și 2 zile, bateria se consumă foarte greu când telefonul este în stand-by.
ASUS Zenfone Zoom costă în acest moment 2.400 de lei la eMag.
Speram să pot vedea toate pozele făcute cu Asus Zoom la rezoluția lor nativă, dar se pare că facebook-ul le-a downscalat. Poți să le sharezi undeva? Sau să mi le trimiți pe mail? Sunt interesat de Asus Zoom, și review-ul tău e singurul cu ultimul update software, care contează mult pentru calitatea fotografiilor. Mersi mult!
Telefonul arata bine, se misca bine , are multa putere, face poze bune spre foarte bune , zoom-ul optic 3x este un pe care fotografii in principal cred ca o sa il adore iar bateria este destul de buna. Pacat totusi de faptul ca ecranul reflecta foarte mult lumina, dupa cum ai spus si tu este destul de greu sa faci poze daca se relfecta lumina si orice din jurul tau in ecran. La fel ca si tine , sper ca acel ZenFlash sa nu strice telefonul in timp. In rest acesta este un telefon destul de bun si aduce cateva plusuri fata de Asus zenfon 2. Mie personal imi place acest telefon. P.S. un review foarte bun , bravo!
Un telefon bun! Dar ciudata camera de pe spate! Se pare ca face poze chiar foarte bune! Un articol interesant!
nu arata chiar asa de rau cum ma asteptam sa arate 🙂