Review Panasonic Lumix FZ82 – zoom-ul de care ai nevoie

Review Panasonic Lumix FZ82 – zoom-ul de care ai nevoie

19 dec. 2017 Foto

După cum sunt sigură că deja ați văzut, în urmă cu două săptămâni am fost la Viena într-o minivacanță. M-am tot gândit dacă să iau cu mine un aparat foto sau nu, dar pentru că am mai fost la Viena, știam că am foarte multe locuri frumoase de văzut, și pentru că în perioada asta Viena parcă arată și mai bine în haine de sărbătoare, am hotărât să iau la testat un aparat foto ușor de folosit, dar care dispune de un zoom foarte mare, perfect pentru a fotografia de la distanță – Panasonic Lumix FZ82.

IMG_7145

Panasonic FZ82 arată ca un DSLR, dar nu este. FZ82 este o cameră foto compactă ce împrumută caracteristici de la un DSLR, hai să spunem că este o cameră bridge. Camera este aproape la fel de mare ca un DSLR din cauza zoom-ului optic 60x cu obiectivul cu superzoom 20-1200mm + 120x zoom inteligent. Am adăugat mai jos poze făcute cu și fără zoom. Desigur, când folosiți zoom-ul la maxim este foarte greu să faceți poze din mână pentru că vor ieși mișcate. Ori faceți mai multe și prindeți și ceva nemișcat, ori folosiți un trepied. Eu nu am vrut să car după mine în vacanță și un trepied, așa că am ales să trag din mână, și chiar și așa pozele au ieșit foarte bine datorită stabilizării hibride.  Cu o distanta focală între 20 și 1200mm, vei putea surprinde atât cadre largi, cu unghi mari de cuprindere, dar și detalii îndepărtate. Iar cu functia Inteligent Zoom, Panasonic FZ82 este capabil să surprindă imagini cu factor de zoom 120X! Dar vă recomand să vă limitați la 60x, care oricum este un zoom foarte mare.

IMG_7130

Fiind un aparat destinat oricui vrea să facă poze reușite și să nu rateze vreun detaliu, nu o să-l analizez prea mult din punct de vedere al performanței, ci mai mult din punct de vedere al ușurinței de utilizare. Prețul acestui model este de 1.600lei la F64 – un preț foarte bun! În cutie veți primi doar camera, bateria, cablu de încărcare și tranfer de date, bandă de susținere și capac pentru protecția obictivului.

Review video Panasonic Lumix FZ82:

Senzorul este de tip BSI (Back Side Illuminated) de 6.15 x 4.55 mm – aproximativ 28 mm pătrați, ceea ce nu este mult, dar pentru fotografii reușite pentru albumul de vacanță este suficient. Rezoluția senzorului este de 18 Megapixeli, cu ISO de la 80 la 3200. Da, se poate ajunge și la ISO 6400, dar nu recomand valori ISO prea mari. Dacă nu vreți să vă bateți capul cu astfel de setări, sau poate nu vă pricepeți așa bine, camera dispune și de moduri auto, smart-auto și moduri artistice care fac ele munca în locul vostru, voi trebuie doar să alegeți un cadru frumos și să apăsați pe declanșator.

Lumix FZ82 dispune și de stabilizare de imagine optică, ajutată și de una electronică, chiar și pe filmare. Are Hybrid POWER O.I.S. (stabilizator optic de imagine) cu modul activ pentru a împiedica mișcarea imaginii de la mișcarea camerei. În review-ul video am adăugat și câteva materiale brute realizate cu acest aparat. Am ales ca toate fotografiile și video-urile realizate cu el să nu le editez în vreun fel. Presupun că cei care își cumpără un model entry-level nu știu să editeze fotografii, le vor arăta prietenilor exact așa cum au ieșit din aparat. Dar dacă vă pricepeți să editați poze, imaginile rezultate apoi vor arăta de zeci de ori mai bine.

IMG_7152

În Viena a fost tare frig și mai mereu îmi tremurau mâinile pe aparat. În astfel de situații ai nevoie de o stabilizare optică + electronică.

Deși prețul este foarte accesibil, FZ82 filmează 4K la 100 Mbps. Adică la același bitrate ca GH4, ceea ce este incredibil. În review-ul video nu am cum să adaug filmare la rezoluție 4K pentru că restul materialelor video nu sunt 4K, dar o să adaug materiale 4K în altă postare pe Youtube. Camera poate filma și 1080p în 60 de cadre pe secundă. Panasonic FZ82 este una dintre cele mai ieftine camere stabilizate optic care poate filma și 4K. În plus, Panasonic FZ82 dispune și de 4K Post Focus și Focus Staking – tehnologii proprii Panasonic, pe care acest aparat le integrează și pe care nu le veți mai găsi la niciun alt aparat foto din această gamă.

În partea stângă găsim un buton video dedicat și un buton de funcții, marcat cu „Fn1”, care accesează în mod prestabilit setările de fotografie 4K, mai există și un buton marcat cu „Fn2” care accesează poza Post Focus. Post Focus permite utilizatorilor să selecteze zona de focalizare după fotografiere atingând-o pe ecranul LCD. Noua funcție Post Focus Stacking permite utilizatorilor să realizeze mai multe imagini ale aceluiași cadru cu zone focalizate diferite, apoi să combine toate zonele sau zonele de focalizare selectate într-o singură imagine. Așa te asiguri că toate obiectele sau persoanele din poză sunt focalizate.

Bateria camerei are o autonomie de peste 300 fotografii și în jur de o oră de filmare. Interesant e că poți încărca bateria chiar în timp ce folosești camera. FZ82 se încărcă cu ajutorul unui cablu micro-USB, ceea ce înseamnă că o puteți încărca exact ca pe un telefon, o puteți încărca chiar și la o baterie externă sau la mașină. Încă un avantaj super tare pentru a folosi camera în vacanță. Eu am umblat toată ziua prin Viena și am făcut sute de poze, la prânz puneam camera la încărcat în bateria externă și apoi eram iar gata de treabă. Desigur, poți cumpăra și o baterie suplimentară cu încărcătorul ei, dacă preferi doar să schimbi bateria când faci poze. Dar zic că e mai ușor să încarci camera ca pe un telefon, decât să tot cauți o priză de încărcare prin restaurante sau să aștepți să ajungi la hotel.

IMG_7195

Dacă bateria o să te țină fără probleme, memoria nu o să-ți facă nici ea vreo surpriză dacă folosești mai multe carduri SDXC și de 64 sau 128 GB. Eu am folosit chiar un card de 256GB care a reușit să nu se umple de tot cu poze din vacanță. Da, eu fac foarte multe poze…

Poți adăuga și un bliț extern, ceea ce eu nu vă recomand. Blițul intern al camerei este destul de bun și chiar mai bine e să evitați să faceți poze cu bliț. Dacă nu vă descurcați în setările manuale ale camerei, atunci doar aveți grijă să țineți camera nemișcată când faceți poze în lumină slabă, camera o să știe ea să ajusteze tot ca poza să iasă ok, un pic mai galbenă, dar ok.

Cel mai probabil cei care cumpără această cameră o vor ține în modul Intelligent Auto, dar poți trece și pe modul manual dacă vrei să înveți mai multe despre cum se fac poze reușite, sau poți folosi modurile „Panoramă”, „Creative” cu opt opțiuni de efecte digitale și „Scene” cu alte 25 de efecte digitale și moduri prestabilite. Ai un mod pentru orice situație. Iar majoritatea modurilor creative sunt disponibile și pentru video. Mai la dispoziție modurile: Program (P), Prioritate de timp (T), Prioritate de diafragma (A), M (Manual) și C (Custom) – un mod pentru setări personalizate.

Panasonic Lumix DC-FZ82 are și o funcție de timelapse în care puteți seta intervalul de timp și numărul de imagini pe care doriți să le faceți, plus o opțiune pentru mai multe expuneri, care vă permite să combinați până la patru expuneri într-un singur cadru, în timp ce funcția Stop Motion vă permite să creați videoclipuri unice la viteze foarte mici.

IMG_7190

Zoom-ul se controlează doar de pe declanșator iar trecerea este fluidă. Fără zoom, FZ82 poate focaliza la o distanță foarte mică, obiectivul fiind un pic wide, dar la zoom maxim focalizarea este la o distanță de 1,5m. Noroc cu gripul foarte bun care îți permite să ții camera bine în mână chiar și când zoom-ul este la maxim.

Poți face poze în rafală, chiar și în 4K. Dar vă recomand să faceți poze în rafală doar pe o lumină bună.

IMG_7142

Ecranul tactil este destul de mare, are 3 inci și tare îmi pare rău că nu este reglabil, că nu se poate să mă văd singură în el dacă mă filmez pentru review-uri. Deși camera filmează foarte bine, din cauza acestui aspect este destul de greu de folosit pentru vloguri. Totuși, posibilitatea de a focaliza pe subiect prin atingerea acestuia pe ecranul LCD este foarte ușor de folosit. Iar dacă subiectul se deplasează, DC-FZ82 îl urmărește utilizând funcția de urmărire AF.

Nu prea am folosit viewfinder-ul pentru că îmi îngheța fața pe el 😀 dar este util să folosești viewfinder-ul în locul ecranului de 3 inci dacă vrei să economisești bateria camerei. În plus, arați și foarte profi :D.

Lumix FZ82 are conectivitate wi-fi încorporată, dar nu și NFC sau GPS. Puteți utiliza smartphone-ul pentru a schimba setările camerei (setarea focalizării, compensarea expunerii, ISO, WB și stilurile foto) și chiar să faceți poze de la distanță (inclusiv înregistrări video).

IMG_7191

Ce mi-a plăcut la Lumix FZ82:

– zoomul optic imens de 60x . Obiectiv de 20-1200mm.

– stabilizare optică

– posibilitatea de a filma 4K

– încărcarea prin port micro-USB

– conectivitate wi-fi și posibilitatea de a folosi telefonul pe post de telecomandă

– ecran tactil LCD

– posibilitatea de a salva RAW

– prețul foarte bun- aproximativ 1.600lei.

Ce nu mi-a plăcut:

– nu are ecran rabatabil și îmi e greu să o folosesc să mă filmez singură

– sunetul stereo lasă un pic de dorit și nu are port pentru microfon extern

 Poze realizate cu Panasonic Lumix FZ82:

fara zoom
fara zoom
cu zoom maxim
cu zoom maxim

 

fara zoom
fara zoom
cu zoom maxim
cu zoom maxim

 

P1060376 P1060413 P1060483 P1060537

P1060437
cu zoom maxim
P1060433
fara zoom
P1060601
cu zoom maxim – 1,5m pentru focalizare

 

Recomand aparatul Panasonic Lumix DC-FZ82 celor care vor să pozeze tot în vacanță, fiecare peisaj, fiecare floare, fiecare moment pe care nu vor să-l uite. Aparatul este ușor de folosit de către oricine și este foarte inteligent, nu doar că se descurcă să facă poze reușite în modul auto, dar îl poți controla cu telefonul și poți da imediat share la poze pe rețelele de socializare. Iar obiectivul mare cu zoom de 60x îți oferă multe mai multe opțiuni de fotografiere, chiar și de la distanță. Prețul este un alt mare atu al acestui aparat, toate opțiunile de care v-am vorbit mai sus sunt disponibile la doar 1.600lei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.