Am mulți fani pe pagina mea de facebook care mă întreabă ce smartphone micuț, performant, cu un design reușit și cu un preț sub 2.000lei le recomand. Cerințele sunt mari, dar răspunsul meu e destul de simplu de ghicit – Samsung Galaxy A5 (2016).
Majoritatea smartphone-urilor de top au în jur de 5,5 inci, dar foarte multe persoane cu care interacționez eu preferă o dimensiune mai mică a telefonului, iar gama de telefoane puțin peste mid-range a fost neglijată mult timp de către producătorii de telefoane mobile, până acum. Galaxy A5 (2016) vine să echilibreze puțin piața. Ediția 2016 care costă în jur de 1.800lei (1.500 lei, acum la promoție), iar prima versiune care costă 1.500 lei (1.000 lei la promoție).
Review video:
Toate modificările față de versiunea anterioară sunt mai mult mici îmbunătățiri dorite de consumatoriu este vreo schimbare drastică, dar toate la un loc fac din Galaxy A5 (2016) un smartphone mai performant decât A5 (modelul vechi).
Design
După cum v-am zis, Galaxy A5 (2016) nu este la fel de mic, ușor și subțire ca modelul anterior, dar design-ul a rămas unul stilat, simplu și elegant. Marginea metalică (aluminiu) are mici elemente de design care îi oferă un aer modern. Modelul vine în două versiuni de culoare: Gold și Black (mie mi se pare mult mai reușit modelul pe gold). În rest, modelul se aseamănă destul de mult cu device-urile de top lansate de Samsung în ultima perioadă.
Așezarea butoanelor cred că deja o știți. Pe partea dreaptă este butonul de on/off și slot-ul pentru cartela nano-SIM și pentru cardul de memorie micro-SD, pe partea stângă sunt butoanele de volum, sus este microfonul, iar jos este port-ul de încărcare micro-USB, portul jack pentru căști, microfonul și difuzorul.
Modelul este protejat cu Gorilla Glass 4 și pe ecran, dar și pe spate.
Display
Ecranul nu pare diferit față de ecranul unui flagship de la Samsung, mă bucur să văd că cei de la Samsung nu au făcut rabat de la calitate la display. Ecranul are un strat superior de sticlă 2.5D ce nu doar că îl face mai rezistent, dar pare că nici nu aluneca degetele foarte ușor pe el. Dacă făceau ceva și să nu rămână atât de multe amprente pe ecran, mă declaram pe deplin mulțumită. Luminozitatea are un interval mare de manevrabilitatea, de la aproape stins, până la o luminozitate ce face ca ecranul să se vadă foarte bine și în lumină naturală puternică. Unghiul de vizualizare este foarte mare pentru un device sub 2.000lei.
Performanță
Galaxy A5 (2016) vine cu Android 5.1 și e posibil ca în viitorul apropiat să primească update la Android 6.0.
Smartphone-ul se mișcă ceva mai greu decât modelele de top de la Samsung, dar asta e și normal, undeva trebuie să se simtă și diferența de preț. În unele aplicații, diferența de răspuns la interacțiunea tactilă este foarte ușor de observat.
Procesorul Snapdragon 615 octa-cora, împreună cu cei 2GB de memorie RAM, limitează destul de mult telefonul, dar tot am putut să mă joc fără probleme jocuri ce solicită foarte mult smartphone-ul. Nu am observat vreo supraîncălzire deranjantă, doar cea obișnuită la modelele Samsung de lângă butonul on/off.
Memoria internă este de 16GB, dar ca și modelul anterior, smartphone-ul dispune de slot pentru cardul extern de memorie micro-SD.
Camera foto
Camera principală de pe Galaxy A5 (2016) este de 13MP, dispune de stabilizare optică, are o apertură f/1.9 ce permite captarea mai multă de lumină față de alte smartphone-uri comparative ca preț.
Camera principală s-a descurcat foarte bine, eu am fost mulțumită de pozele care au ieșit. Nu se compară cu camera foto de la S6 sau S7, dar nici nu e cu mult în urmă.
Dublu click pe butonul home și aplicația de cameră se deschide imediat. Interfața este ușor de folosit, poți instala mai multe moduri pot fi descărcate din store, poți face poze extrem de rapid – camera reacționeză foarte bine, iar zoom-ul este decent. Păcat că pozele la 13MP sunt realizate în format 4:3, trebuie să treci la 9MP ca să faci poze wide în format 16:9.
Camera frontală are 5MP se descurcă destul de mine, nimic surprinzător la ea. Modelul nu filmează în 4K.
Bateria
Galaxy A5 (2016) are o baterie de 2.900mAh ce îl ajută să stea deschis aproape o zi întreagă (12h) la o utilizare normală. Dar după câteva mici ședințe foto, bateria se descarcă destul de repede.
Vestea bună este că modelul suportă încarcarea de tip fast-charge, încărcător-ul fast-charge este în cutia produsului.
Gear S2
Am testat smartphone-ul în paralel cu Gear S2 și pot spune că cele două gadget-uri se completează perfect. M-am cățărat prin copaci cu Gear S2 la mână și Galaxy A5 (2016) jos în geantă și am reușit să-mi citesc notificările și în timp ce mă chinuiam să nu cad de prin pomi. Am fost la film cu cele două device-uri și am văzut notificările primite de mine fără să deranjez pe cei de lângă mine cu lumina puternică a telefonului.
Gear S2 s-a conectat foarte ușor la Galaxy A5 (2016), chiar l-am folosit și ca telecomandă pentru a realiza poze cu telefonul.
Concluzii
Samsung Galaxy A5 (2016) mi se pare modelul perfect de smartphone pentru cei care vor un telefon din materiale de calitate, rezistent, cu un design plăcut, o dimensiune medie a ecranului și specificații foarte bune, totul la un preț acceptabil. Este un model pe care eu l-aș recomanda tinerilor care vor să navigheze mult pe net, să facă poze reușite și să etaleze cu mândrie smartphone-ul pe care îl au, mai ales că prețul este unul acceptabil – 1.500lei acum la eMag.
Poze realizate cu Galaxy A5 (2016):
Ar mai fi si Xiaomi 4S, Huawei Honor 7…. Hm, se pare că devin fan China. Xperia M5, S5Neo…
Chiar foarte bunul telefonul! Si un review foarte reusit!
Un telefon cum ai spus și tu puțin peste mid-randge care este mascat în telefon premium. Dar nici pe interior stă deloc rău. Nu pot să nu zic că nu speram să aibă 3GB de memorie RAM, un procesor care să justifice prețul său de 1549 de lei la Emag ( având în vedere faptul că azi l-am văzut pe Note 3 tot pe Emag la un preț de 1199 de lei) dar având în vedere faptul că gama de telefoane A a celor de la Samsung a început ca o gama de telefoane mid-range, este acceptabil. Dar acest telefon are și niște lucruri care te fac să te îndrăgostești de el ( pot să zic din experiență, un prieten de al meu are acest telefon și m-a lăsat să ma joc cu el ), cum ar fii camera , display-ul și bateria. Pe scurt acest telefon este cum ai spus unul potrivit pentru tineri. Un review foarte bun, bravo!
Imi doresc acest telefon iar prezentarea frumoasa si relevanta mi-a intarit convingerea ca in viitorul apropiat sa achizitionez unul….sau de ce nu, sa-l primesc cadou!
Un telefon excelent pentru pretul la care e! Procesor bun , chiar nici nu-ti trebuie mai bun daca nu esti un gamer. Rami destuli, memoria cam mica dar e bine ca poti sa pui un card. Arata excelent,zici ca e S6, nu ai ce sa reprosezi la banii astia! Telefon care zic eu ca o sa aiba succes! Bravo , un review foarte reusit!
,minunat telefon