Review Tenda AC1200 A18 – Range extender Wireless

Review Tenda AC1200 A18 – Range extender Wireless

30 iun. 2018 Altele

Tenda AC1200 este un extender pentru rețelele Wireless Dual Band, capabil să se conecteze pe 5GHz și să mărească raza semnalului până în toate colțurile casei/biroului.

Am testat în trecut Routerul Tenda AC1900  și am fost atât de impresionată de capabilitățile sale și de stabilitatea semnalului încât l-am folosit ca router principal, în detrimentul lui Archer C5. Abia așteptam să leg acest extender, care este din aceiași familie de device-uri, să văd ce poate.

Tenda AC1200 este un range extender, dar poate fi folosit și ca access point. Diferențele între cele 2 tipuri de device-uri le-am expus într-un articol mai vechi. Pe scurt:

  • Un Range Extender preia un semnal wireless și îl retransmite mai departe, mărind raza de acțiune a rețelei wireless deja existente, dar și puterea în zonele în care semnalul era slab anterior. Device-urile se vor conecta la el ca și cum ar fi routerul, în cazul în care semnalul preluat de acesta este mai puternic, altfel se vor conecta la router în continuare.
  • Un Access Point preia semnal prin cablu de la rețea. Acesta poate veni da la un router/server/pc/orice și îl transformă într-0 rețea wireless, la care se pot conecta alte device-uri, separat de router.

Putând fi folosit în ambele moduri, dar evident că o conexiune de fir (mai stabilă) va duce la rezultate cât mai bune, dar nu întotdeauna ai cablul tras până la locația unde vrei să montezi extender-ul, așa că e bine că acesta poate fi folosit în ambele feluri.

Design:

Aspectul exterior este puțin diferit față de alte device-uri, în sensul că în partea frontală cei de la Tenda au decis să creeze un design în valuri, de parcă s-au distrat curierii cu el pe drum. E diferit, interesant, dar aspectul exterior nu este atât de important la astfel de device-uri, deoarece rezultatele primează. În rest, are un aspect tradițional, culoarea albă și are ștecherul în spate.

De menționat este faptul că va acapara mai mult de o alimentare, fiind destul de lat, cu tot cele 2 antene care adaugă la lățime/înălțime. Antenele pot fi rotite doar pe plan vertical, la fel, în funcție de dorințe și de posibilitățile prizei.

Funcționalitate:

De reținut: Un astfel de device este mult prea mult într-o rețea bazată pe semnal doar pe banda N, sau cu conexiune la Internet slabă. Sunt alte extendere pe banda N capabile și mult mai ieftine, așa că nu cumpărați dacă nu aveți deja rețeaua corect setată, conexiunea la net puternică sau planuri de upgrade în curând. Nu să obțineți rezultate mult mai bune față de un extender mai slab și mai ieftin. Dar dacă aveți deja o rețea de viteză, Tenda AC1200 este pentru voi.

Cum am zis și mai sus, Tenda AC1200 poate funcționa atât ca Range Extender, dar și ca Access Point. Ambele au avantajele și dezavantajele lor, dar mă așteptam ca un astfel de device să vină cu un port LAN prin care s-ar conecta la rețea mai bine. Acesta are port de 10/100, nu 10/100/1000. Așadar, ca Access Point, dacă vorbim de o rețea bazată pe mai mult de 100mbps, conexiunea prin fir va limita destul de mult viteza. Pentru a obține viteze mai mari de 100mbps, ești obligat să folosești modelul Tenda A18 în modul Range Extender.

Pentru a te ajuta să găsești un loc bun pentru plasarea extenderului, fără a face 100 de speedtests, te poți folosi de indicatorul LED al semnalului, după ce ai conectat device-ul. Acesta va indica dacă semnalul este suficient pentru funcționarea corectă a acestui extender, prin culoarea albastră. Dacă LED-ul este roșu, înseamnă că te-ai dus prea departe și trebuie să cauți o priză mai apropiată de Router. Ușor, nu?

Conectarea lui la rețea se poate face prin 2 moduri, ambele foarte ușoare:

  • Conectarea prin WPS: Plasezi extenderul foarte aproape de router și apeși butonul de WPS atât pe router, cât și pe extender. Acesta se va conecta la rețeaua ta wireless și va prelua datele de conectare pentru a da mai departe semnal. Pasul 2 este plasarea lui la o distanță unde semnalul este acceptabil.
  • Conectarea prin Web UI. La fel, plasezi extenderul foarte aproape de router și, prin intermediul unui device capabil de o conexiune wireless, te conectezi la acesta și introduci datele de logare la routerul principal. Apoi acesta preia aceste date și se conectează la rețea. Pasul 2 este același, adică plasarea lui la o distanță corectă.

Testare:

Cum v-am obișnuit, testăm semnalul în toate colțurile unui apartament destul de lung, de 4 camere, doar pe semnal de router și cu semnal boostat de AC1200, pentru comparație.

Am observat un foarte mic țiuit la funcționarea normală, dar este aproape insesizabil, ca la unele încărcătoare de telefon.

Am eliminat camerele lipite de router, deoarece semnalul suferea ceva interferențe, iar rezultatele erau întotdeauna mai bune în cazul conectării directe la router. Am făcut asta deoarece în aceste camere nu aș fi avut niciodată nevoie de extender, semnalul fiind maxim întotdeauna.

Camera situată la circa 8-9m de Router (distanță prin perete), cu 1 perete între:

  • Conexiune pe router

  • Conexiune pe extender

Cam la limita interferențelor între cele 2 device-uri, fiind plasat cumva între ele, distanța fiind redusă am constatat că era mai bine pe router – mai ales că la această distanță nu ar fi fost nevoie de un extender.

Camera 3, la 2 pereți și circa 14-15m de Router (distanță prin perete)

  • Conexiune cu router

  • Conexiune cu extender

Diferențele se observă imediat, aici fiind distanța la care semnalul routerului începe să scadă drastic. Am obținut valori mult mai mari, mai ales la upload.

Baie, 1 perete între și 15-16m distanță de router

  • Conexiunea cu router

  • Conexiunea prin extender

Se observă și aici o creștere, mai ales la capitolul upload. Se simte totuși faptul că e doar un perete despărțitor și semnalul ajunge mai bine din partea routerului.

Concluzii:

Pentru apartamentele mai lungi, pentru casele cu pereți groși sau care au nevoie de semnal și în curte, un range extender este întotdeauna o idee bună, ținând cont că ai un setup potrivit pentru a beneficia de toate capabilitățile acestuia. Tenda AC1200 este foarte bun pentru rețelele bazate pe 5Ghz și poate atinge semnal aproape Gigabit pe Wireless, ceea ce este foarte bine, evident în situații ideale. Se poate conecta extrem de ușor, mai ales prin WPS (mi-a luat fix 1 minut și eram gata)

În testele mele, pe zona în care era acoperire bună a routerului semnalul era mai slab, posibil din cauza interferențelor, dar în zonele limitrofe semnalului, am beneficiat de viteze superioare, ba chiar am reușit să mă conectez la rețea de la vecini, unde sigur nu aveam semnal sau era super slab. Sunt convinsă că puteam obține rezultate mult mai bune dacă mă plimbam cu un prelungitor prin casă, pentru a obține locul ideal de amplasare al lui Tenda AC1200, dar l-am pus pur și simplu unde aveam un loc disponibil în priza din perete.

Cu puțină răbdare sigur poți obține rezultate mai bune, dar voiam să dovedesc că îl conectezi imediat și chiar și la prima plasare după ureche, la jumătatea distanței, poți obține rezultate bune.

Singurul lui minus este faptul că portul LAN este limitat la 10/100 și, în afara stabilității unei conexiuni pe fir nu prezintă avantaje peste viteza mai mare pe care o poți atinge pe wireless.

Tenda AC1200 poate fi găsit la eMag la prețul de aproximativ 200 RON

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.