fbpx

Românii cumpără din ce în ce mai mult de pe device-urile mobile

Românii cumpără din ce în ce mai mult de pe device-urile mobile

21 ian. 2016 Altele

Din comoditate, sau pentru device-urile mobile sunt mult mai la îndemână și astfel poți cumpăra ce îți dorești imediat cum te-ai decis, românii au început să prindă din ce în ce mai multă încredere în comerțul online, mai ales în cel de pe smartphone-uri și tablete. Cei de la eMag au observat în 2015 o creștere spectaculoasă a cumpărăturilor de pe deviceuri mobile, asta probabil și datorită aplicației dedicate foarte bine pusă la punct, multe magazine online mari încă nu dispun de așa ceva.

Comerțul online a intrat într-o nouă etapă: tot mai mulți clienți preferă să cumpere online de pe smartphone și tabletă. În lunile noiembrie și decembrie, dispozitivele mobile au depășit, pentru prima dată, pragul de 50% din totalul vizitelor de pe site-ul eMAG (50,2%). Creșterea accelerată a vizitelor de pe smartphone și tabletă va continua și în 2016, ajungând la aproximativ 120 de milioane. Vârful de trafic va fi atins, la fel ca anul trecut, în noiembrie și decembrie, când 60% din vizite vor veni din mobile.

0emag-mobil

Dacă în 2014, dispozitivele mobile însumau 34,8 milioane de vizite, în 2015 traficul din mobile a crescut accelerat, ajungând la 69,2 milioane de vizite, dublu față de anul precedent. În paralel, traficul de pe desktop s-a menținut la o valoare de aproximativ 96 de milioane de vizite. În ansamblu, dispozitivele mobile au fost principalul motor de creștere a traficului total de pe eMAG: în 2015, site-ul a înregistrat cu 27% mai multe vizite față de anul precedent, urmând ca în 2016 creșterea să fie de 31%.

Desigur că și număr device-urilor mobile este în creștere, dar un rol important l-a avut și încrederea clienților în device-urile mobile. Deși în anii trecuți românii nu păreau că au încredere în cumpărăturile online, chiar și în cele de pe desktop, acum multora li se pare normal să cumpere de pe telefon.

Dispozitivele mobile sunt atât o sursă de comenzi, dar și primul pas în experiența de informare și achiziție a clienților. În 2015, 35% din comenzile primite de eMAG au inclus în procesul de decizie cel puțin o interacțiune cu smartphone-urile și tabletele.

În ceea ce privește categoriile de vârstă care utilizează cel mai mult dispozitivele mobile pentru comenzi, datele arată că peste 80% dintre utilizatori au vârste cuprinse între 18 și 44 de ani. Volumul cel mai mare de produse comandate de pe smartphone și tabletă s-a înregistrat în intervalul orar 19:00 – 01:00 (38,4%).

În topul celor mai cumpărate categorii de produse se numără cele pentru copii (cu o pondere de 14,99%), electrocasnicele mici (8,51%) și telefoanele mobile (8,04%), urmate de produsele pentru casă și grădină, beauty și electrocasnice mari.

Aproximativ 78% dintre vizitele înregistrate pe site-ul eMAG au venit de pe smartphone-uri cu sisteme de operare Android, urmate de iOS (19,6%). În cazul tabletelor, topul este condus de iPad-uri (63,4%). În ceea ce privește comenzile, ierarhia se păstrează: 74,9% dintre acestea au venit de pe telefoane cu sisteme de operare Android și 66,1% de pe tablete iOS.

Creșterea dispozitivelor mobile vine din dorința clienților de a se informa și de a cumpăra de oriunde, la orice oră. În plus, creșterea și diversificarea gamei de produse pe eMAG și accesul facil la produsul dorit au contribuit la această transformare de comportament. 2015 este primul an în care vizitele de pe mobile le-au depășit pe cele de pe laptop și desktop și avem toate motivele să ne așteptăm și anul acesta la o creștere. Acest lucru se va observa și în comenzile de pe telefon și tabletă unde anticipăm că vom înregistra o creștere de cel puțin 30%”, a declarat Bogdan Axinia, VP Platforms & Technology at eMAG.

Infografic mobile eMAG 2015

Comentarii

  1. Si mie imi place tare mult ideea asta..desi eu cumpar mai mult de pe laptop…dar sunt fana comert online…mi se pare mai usor si mai simplu…de cand si cu returul in 14 /30 zile e perfect! Economie de timp.Atat timp cant comertul online este unul sigur!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.