World of Warcraft: Legion – Partea I – Shaman Elemental Fun

World of Warcraft: Legion – Partea I – Shaman Elemental Fun

11 sept. 2016 Jocuri
Pe data de 30 august 2016, cel mai popular MMORPG, World of Warcraft a primit un nou expansion: WoW: Legion. Cei de la Blizzard continuă să lanseze content nou pentru acest joc, deși are deja 12 ani vechime. Desigur, acest lucru se observă în joc, grafica fiind cel mai evident lucru care îi denotă vârsta, dar, pe de altă parte, Blizzard a ajuns la maturitate în ceea ce privește modul în care privește comunitatea jucătorilor.
maxresdefault

O să încerc să nu discut prea mult despre povestea jocului sau a evenimentelor ce se derulează în Quest-line-urile importante, pentru a nu strica atmosfera sau imersiunea voastră. Vom dezbate mici aspecte, cu cât mai puține spoilere posibile, dar nu pot face un review spoiler-free.

Iar despre multe din lucrurile nou introduse în joc, cât și un mic preview pentru Demon Hunter am discutat într-un articolul anterior.
În Legion, încă o dată, Alianța trebuie să se unească cu forțele Hoardei pentru că, așa cum ne așteptam încă din Warlords of Draenor, Gul’Dan reușește să redeschidă porțile pentru o invazie a demonilor. Doar că de această dată, magnitudinea evenimentelor este mai mare ca în Burning Crusade (primul expansion World Of Warcraft). Burning Legion revine și caută să îl readucă pe leaderul lor Sargeras.
Evenimentele prezentate la începutul expansion-ului surprind lupta de la Broken Shore, o luptă dezastruoasă, care a dus la câteva momente foarte triste pentru fanii seriei, nu spunem de ce.
Acest lucru chiar mi-a plăcut, deoarece arată că Blizzard este în stare să mai schimbe tiparul din când în când, nefiind totul cu happy-end.
q
Cu ajutorul Artefactelor nou introduse, trebuie să învingi încă o dată Legiunea. Știu, sună deja a „am mai făcut asta acum 10 ani”, cu ce e diferit acum?
Recunosc că eram puțin reticent după WoD (Warlords of Draenor) și al lui stil de focus pe Garrison care a dus la cel mai antisocial expansion de până acum și a creat un nou stil de joc bazat aproape complet în Garrison. Chiar nu mai avea rost să te chinui cu nimic pentru că 80% din rewards/gold/orice era disponibil prin misiunile followerilor.
Scopul jocului devenise aproape complet Garrisonul. „De ce duci caracterul la 100? Să vezi cum e cu Mage/Dk/Druid/șamd? Nu, ca să am un nou Garrison”. Sună cunoscut pentru voi? Pentru mine sigur sună.
Să trecem la lucrurile interesante. Lansarea am ratat-o pentru că eram în Grecia, așa că nu pot relata dacă a fost ok sau au avut probleme.

aac0f2b.gif

Aceasta va fi prima parte a seriei de articole care dorește să discute despre WoW: Legion, deoarece ar fi nedrept față de joc să lansezi un review complet în faza incipientă a expansionului, când nu s-a lansat tot conținutul.
Întotdeauna mi-a plăcut să joc clase ranged, așadar, o mare parte din perioada petrecută în WoW a fost jucând Shaman, atât DPS (Elemental), dar și Healer (Restoration) sau Hunter, cu toate cele 3 builduri ale lui.
Pentru prima parte a seriei am zis să duc un Shaman de la 100 la 110 și să discutăm, prin prisma Elemental Shamanului, ce modificări aduce Legion în universul WoW:

1. Questing

Continentul nou, Broken Isles, cu 6 zone noi:

– The Broken Shores
– Val’Sharah

– Azsuna
– Stormheim
– Highmountain
– Suramar
1p
Fiecare zonă cu tematica ei, layout specific și decor superb. Zonele noi arată pur și simplu extraordinar (pentru un engine din 2004 cu multe modificări aduse pe parcurs), fiecare completează facțiunea principală din acea zonă și fiecare are un layout specific. Multe au locuri care par să fie construite în jurul mobilității Demon Hunter-ului, atât pe axa orizontală, dar și cea verticală. Este puțin frustrant să joci cu un prieten care are Demon Hunter și să îl vezi cum țopăie peste tot și sare peste multe obstacole peste care tu nu poți, dar în același timp adaugă diversitate, deci este un plus.
Monștrii atacați nu mai dau Loot primului atacator, ci fiecăruia care a contribuit la kill. Așadar, poți oricând să ajuți jucătorii întâlniți în lume, deoarece vei primi și tu progres la Quest, sau rewards, asta cât timp toată lumea este din aceiași facțiune (Alianță sau Hoardă), chiar și fără să fii în grup cu respectivii.
A dispărut level range-ul fiecărei zone. Deci, poți crește oricât, în orice zonă vrei. Acestea se scalează la nivelul eroului tău, chiar dacă ești în party cu altcineva, iar damage-ul este procentual. De exemplu, un erou de 102 va vedea monștrii din zona de nivelul lui, chiar dacă este în party cu unul de 110 (care, la rândul lui va vedea zona de 110), iar amândoi vor da damage procentual dacă atacă același monstru.
Prin această modificare, Blizzard a rezolvat eterna problemă care te limita întotdeauna să treci prin aceleași X zone, în aceiași ordine, pentru a crește un caracter. Acum poți face în orice ordine și te poți bucura de questuri care niciodată nu vor fi prea grele sau prea ușoare pentru tine, ci exact pe măsura ta.
WoWScrnShot_090916_235145
Scenarii noi au fost introduse. Prin intermediul scenariilor se spune o parte din povestea jocului, dar acestea au și alte scopuri ulterioare, cum ar fi invazii, atacuri speciale, misiuni complexe etc. Scenariile sunt foarte potrivite pentru a sublinia tensiunea jocului, deoarece sunt mult mai stricte. Un quest te va lăsa să stai cât timp vrei, sau să îl completezi ulterior, dar odată ce ai intrat în Scenariu nu poți face nimic altceva, trebuie să treci prin fiecare Stage al acestuia.

2. Dungeons scalabile (fără Heroic, Mythic sau Mythic Plus)

Dungeon-urile din Legion se scalează cu eroul tău, eliminând astfel obligația de a face un anumit Dungeon la un anumit nivel, pentru a obține XP optim sau pentru că este singurul disponibil atunci. Te poți bucura oricând de content-ul din Dungeons, alături de prietenii tăi, indiferent de ce nivel au aceștia față de tine (desigur, în interiorul segmentului 100 – 110)

Heroic, Mythic, Mythic Plus rămân neschimbate, acolo contând doar nivelul general al gear-ului eroului pentru a putea intra. Introducerea Mythic Plus cu toate dificultățile acesteia are ca scop aducerea la nivel relevant a Dungeon-urilor, Raidurile nefiind singura soluție pentru gear de nivel înalt, dar și pentru a face un challenge nou pentru jucătorii de elită ai jocului.

wow.gif
3. Artefacte

Fiecare specializare a fiecărei clase primește, prin intermediul unui Quest-chain separat, un Artefact diferit. Acesta poate fi îmbunătățit pentru restul expansiunii la Order Hall-ul tău, prin intermediul Artifact Forge. De menționat că Relic-urile pot fi puse oricând, ele funcționând ca niște Sockets pe armă.

Pentru Elemental Shaman, acesta este The Fist of Ra-den (Fist Weapon) + The Highkeepe’s Ward (Scut). Fiecare erou va juca cu acest artefact toată expansiunea, îmbunătățindu-l pe măsură ce adună suficient AP (Artifact Power), prin intermediul itemelor consumabile care pică la Quests, Monștrii Rari sau ca Reward la World Quests, pentru a îl crește în nivel. Fiecare nivel nou al Artefactului va debloca noi Traits, care sunt mici îmbunătățiri ale diverselor abilități sau care cresc damage-ul eroului în anumite ipostaze. Pe măsură ce avansezi în Trait-Tree-ul Artefactului poți deboca Major Traits ( Shaman Elemental are 3 pasive skills), care ajută enorm. Evident, drumul ales depinde mult de modul în care vrei să joci eroul și de cum vrei să îl îmbunătățești. Eu am ales calea cea mai bună, sper, pentru single-target damage.
De asemenea, poți îmbunătăți Artefactul prin 3 Relics diferite. Acestea cresc nivelul armei și vin cu anumite îmbunătățiri. Cele mai des întâlnite sunt punctele în plus la anumite Minor sau Major Traits
A doua pagină a customizării Artefactului este cea de aspect. Prin diverse moduri poți debloca mai multe skin-uri și culori pentru artefactul tău. Alegerea skinului sau a culorii nu afectează sub nici o forma artefactul în joc, este pur cosmetică.
WoWScrnShot_090916_235459

4. World Quests (Bounties)

Unul din lucrurile care au adus mulți jucători înapoi la Diablo 3 a fost introducerea Adventure Mode cu Rifts, Greater Rifts și Bounties.

Conceptul de Bounties a fost adaptat și în universul World Of Warcraft sub forma de World Quests. Acestea apar numai după ce ai atins nivelul maxim, 110. Atunci, după trecerea printr-un quest-chain, deblochezi World Quests.
Acestea sunt Questuri care au o durată de viață (dispar după X ore) și sunt plasate pe fiecare din zonele noi. Fiecare world quest poate fi o activitate mică, de exemplu: să spargi nuci și să aduni toate veverițele care au invadat o zonă, sau pot fi completarea unui Dungeon cu anumite obiective speciale. La completare, primești rewardul questului, reward ce poate fi aflat dinainte, cu ajutorul hărții sau al aplicației mobile.
World Quests sunt grupate în cadrul Emisarilor, care apar o dată pe zi. Fiecare emisar este de fapt o facțiune și vine cu World Questurile lui (limitate la o zonă), dar și cu rewarduri extra după ce ai terminat 4 din ele.
Poți avea maxim 3 emisari activi, iar fiecare emisar durează maxim 3 zile, în a 4-a zi introducându-se unul nou pentru a îl înlocui pe cel care a expirat.
WoWScrnShot_091116_172910

5. Profesiile schimbate

Profesiile au devenit mult mai interactive prin intermediul Questurilor specifice care te trimit peste tot pentru a crafta itemele noi, pe sistemul aproximativ al Daily Quests. Multe rețete au primit Rank-uri. Astfel, poți crea aceeași armură, dar mai bună, dacă ai obținut Rank 2 de la rețeta deja știută. Prea mult nu pot dezvolta, deoarece nu am dedicat mult timp profesiilor, fiind acaparat de Quests, Dungeons și World Quests, cât și campania proprie Shamanului.

6. Order Hall (sau Class Hall)

Blizzard și-a învățat lecția cu Garrison și a venit cu o variantă îmbunătățită a ei sub forma a Order Hall-ului.

Acesta este unic pentru fiecare clasă în parte și este o zonă comună, unde te vei întâlni cu toti jucătorii care joacă aceiași clasă cu tine, de pe acel realm. Un plus pentru socializare, dar și pentru simplificarea sistemului de Followers, care acum se numesc Champions.
Pe lângă mult mai puține misiuni pe care le ai disponibile pentru mult mai puțini Champions, 8 la număr deobicei, aceștia se obțin în urma a 4 quest-chains care apar la nivelurile 100, 103, 109 și 110.
Order Hall-ul are și un mini Talent-Tree al ei, în care alegi câteva îmbunătățiri care vor afecta misiunile Champion-urilor sau al Trupelor.
Acestea diferă în funcție de clasă, pentru Shaman sunt Elementals și Earthcallers. Trupele contribuie la succesul misiunii în care sunt trimise cu un anumit procentaj, diferit în funcție de tipul de Troop sau de îmbunătățirile pe care le ai selectate la Class Hall (acel Talent Tree de care vorbeam).
O altă funcționalitate a Order Hall-ului este posibilitatea de a crește AP (Artifact Power) primit din quests/iteme/monștrii/orice, prin intermediul Artifact Research deblocat printr-un Quest-Chain specific. Acest Research este pe niveluri, iar odată terminat, un nivel crește procentual toate bonusurile de AP pe care jucătorul le va primi din acel moment înainte. Orice e deja în inventar este neafectat.
WoWScrnShot_091216_001915

7. Sistemul de PvP

Gear-ul a devenit irelevant în PvP, în sensul că nu mai ai nevoie de alte seturi specializate de gear pentru PvP, iar sistemul de Honor a fost refăcut pe nivele, acum prezentându-se sub formă de Talent Tree.

Prea mult nu știu despre aceasta, deoarece niciodată nu am fost mare fan al PvP-ului și am preferat să mă distrez în PvE.
WoWScrnShot_090916_011206

8. Aproape concomitent cu lansarea Legion (la o săptămână după mai exact), Blizzard a lansat și WoW: Legion Companion App, o aplicație mobilă, disponibilă pe Android și iOS, prin care îți poți controla câteva din funcționalitățile Class Hall-ului (Sau Order Hall).

Screenshot_20160911-185040

Cu această aplicație poți să verifici stadiul misiunilor active/în derulare, să colectezi rewarduri de la misiuni terminate sau să pornești misiuni noi.
De asemenea, poți să verifici ce World Quest-uri au mai apărut și în care zone ale hărții le găsești. Poți să recrutezi Trupe noi (ajutoare, Elementals sau Earthcallers, în cazul Shamanului) și să urmărerești progresul Talent Tree-ului Order Hall-ului tău.
Aplicația este o adiție binevenită, care este foarte folositoare în momentele în care ai doar puțin timp să verifici ce mai fac.
În curând se vor lansa primul Raid: Emerald Nightmare, dar și dungeon-uri cu dificultatea Mythic Plus, dungeon-uri care vor fi deschise cu ajutorul unor chei și vor avea mai multe dificultăți. Acestea vor fi subiectul următorului articol.
WoWScrnShot_091016_021624

O concluzie parțială: 

Blizzard a reușit să scoată un expansion foarte bun, poate la nivelul expansionului meu preferat: Wrath of the Lich King. Dacă acesta va depășit sau nu, e doar o chestiune de timp, pentru că nu avem decât o imagine parțială asupra Legion, fiind abia în fază incipientă.

Un storyline foarte interesant, cu multe neprevăzute, Questuri parcă puțin mai diverse și mai fun, World Quests variate și distractive, Order Hall – mult mai bine pus la punct ca Garrison, plus Artefactele cu toate funcționalitățile lor, toate contribuie la o impresie inițială despre expansion foarte bună. Să sperăm că de data aceasta ritmul cu care se vor introduce lucruri noi, sau cu care se vor lansa raidurile, va fi mult mai bine pus la punct ca în Draenor.
 
wow.gif
Părerea mea este că Blizzard sunt pe drumul cel bun, iar Legion este foarte fun și are potențialul să aducă înapoi mulți jucători care s-au lăsat de WoW dealungul anilor. GG Blizz ! 🙂

– TO BE CONTINUED – 

(articol scris de Alexandru Constantinescu)

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.