Zeii Egiptului iubeau prea mult efectele speciale

Zeii Egiptului iubeau prea mult efectele speciale

28 feb. 2016 Filme

De curând am fost la vizionarea de presă pentru filmul „Zeii Egiptului” –  „Gods of Egipt”. Filmul este deja în cinematografe, a avut premiera pe 26 februarie și este distribuit de Ro Image.

Eu sunt o mare fană a filmelor de acest tip, cred că le-am văzut pe toate: „Clash of Titans”, „Wrath of the Titans”, „Immortals”, „The Legend of Hercules”, „Thor”, „300”, „Noah”, „Gabriel”, „Exodus: Gods and Kings” etc. Când eram mică nu ratam niciun episod din „Xena – Legendary Journeys” și „Hercules – Legendary Journeys”. Majoritatea acestor filme respectă legenda originală și asta îmi place cel mai mult la ele, asta consider eu că este cel mai important la filmele ce sunt ecranizarea unei povești, a unei legende. Mulți tineri nu vor citi legendele grecești, nu vor descoperii zeii egiptului sau alte legende din mitologie decât cu ajutorul acestor filme, așa că este important ca ele să reflecte întocmai scrierile antice.

La fel ca și miturile din multe alte culturi, miturile egiptene erau folosite pentru a justifica tradițiile și pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre lume, despre creație, despre moarte sau despre soarta finală a universului.

gods-of-egypt-poster-banner

Dacă nu știți legendele create în jurul zeilor egiptului, ce o să vă spun în continuare o să fie spoiler.

Povestea filmului unește toate legendele construite în jurul zeilor din Egipt și toate miturile de pe atunci (legenda creației, a drumului spre moarte, ghicitorile sfinxului, plata pentru a te reîncarca etc.). Pe scurt, poveste originală ne spune că la început exista doar Nun (haosul), apoi a apărut pământul cu Atum (primul zeu). Atum i-a creat pe Shu (zeul aerului) și Tefnut (zeița umezelii), cei doi au avut doi copii: Geb (zeul pământului) și Nut (zeul aerului) care la rândul lor au avut patru copii: Osiris, Isis, Seth și Nephthys (sau cinci după altă legendă). Osiris și Isis s-au căsătorit și împreună erau conducătorii pământului. Seth l-a ucis pe Osiris din gelozie, iar Horus (singurul băiat al lui Osiris și Isis) și-a răzbunat tatăl și l-a ucis pe Seth. Cam asta este toată povestea, deși fiecare zeul are și propria lui legendă și mai multe mituri create în jurul lui. Filmul respectă destul de bine legenda și miturile legate de fiecare zeu (cu mici modificări – de exemplu cum moare Osiris), dar nu explică bine legătura dintre zei (faptul că toți erau rude iar căsătoriile între frați erau la ordinea zilei), probabil pentru a nu șoca publicul. Personajele principale sunt și cei mai cunoscuți zei din Egipt: Ra (zeul soarelui, cel care zilnic să bătea cu haosul pentru a aduce o nouă zi, considerat și „reîncarnarea” lui Atum), Anubis (zeul îmbălsămării și al morții, născut după ce Osiris se culcă din greșeală cu Nephthys în loc de Isis – ele fiind surori gemene), Hathor – soția lui Horus (zeița iubirii, veseliei și a protecției divine, ea se putea teleporta), Horus (zeul cerului) – chiar și în legende Horus își pierde un ochi în bătălia cu Seth. Alți zei prezentați sunt: Thoth (zeul înțelepciunii), Isis (zeița protecției), Nephthys (zeița protectoare a morților) care era și sora și soția lui Seth, Osiris (zeul morților și al fertilității – ciudată combinație) era și el fratele și soțul lui Isis, Seth (zeul haosului). Singura divinitate care în film este destul de mult schimbată este Hathor, soția lui Horus, probabil pentru a adăuga și o parte romantică la acest film.

1516107599616991780

Sper că nu v-am plictisit cu atâtea informații, dar după ce vizionați filmul o să vedeți că totul se leagă și că zeitățile sunt prezentate foarte bine.

Avem parte și de muritori curajoși în film, muritori care ajută zeitățile și fără de care Horus nu putea câștiga bătălia în fața lui Seth, pentru că trebuie să ne simțim și noi importanți.

Actorii joacă aproape decent, prestația lui Gerard Butler (Seth) mi s-a părut mediocră, deși rolul pare că i se potrivește, iar Nikolaj Waldau (Horus) pare că nici nu încearcă să depună un efort pentru acest film.

Totul în film este grandios, impresionant și făcut să te lase fără cuvinte. Sunt și câteva scene amuzante care te aduc un pic cu picioarele pe pământ.

gods_of_egypt_wallpaper_1920x1080_by_sachso74-d9gkgj8

V-am spus ce mi-a plăcut la film, acum să vă spun ce nu mi-a plăcut. Un singur lucru am de reproșat la acest film, și din păcat este vorba de singurul lucru care este peste tot în acest film – CGI-ul (Computer-Generated Imagery – efecte speciale). Tot filmul pare filmat într-o cameră de tip green-screen, nimic nu pare cât de cât natural sau măcar neconstruit pe calculator. Înțeleg că multe imagini doar pe calculator puteau fi construite (ca de exemplu lupta zilnică a lui Ra cu haosul de pe barca ce călătorea prin stele), dar și luptele sunt modificate foarte mult, construcțiile, animale mitologice, tot… și nici măcar nu este un CGI bun. Dacă o să apară un video „How was made”, singur o să arate doar un ecran verde și unul-doi actori.

Dar mai bine mergeți să vedeți filmul, măcar pentru cultura voastră generală.

Replici din film:
Zaya: Set has taken over Egypt, and has enslaved its people. Only one god can save us, but not without his eyes.
Bek: Steal from a god? Only a madman would try such a thing.
Zaya:Where do you think we could find someone so mad?”

Bek: I guess we should run.
Horus:Run?
Bek: Us mortals do it all the time!”

Ra: What do you want?
Set: Immortality
Ra: Immortality awaits us all in the afterlife.
Set: I don’t want to die. I want to live, forever, down there in the lands I conquered, my kingdom. This should be my reward.”

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.