fbpx

60% din programele instalate pe calculatoare din România nu sunt licențiate

60% din programele instalate pe calculatoare din România nu sunt licențiate

29 mai 2016 Știri

Cred că toți am avut la un moment dat cel puțin un program pe PC care era „piratat”, nu era licențiat. Recunosc că eu am folosit astfel de programe pentru a reduce unele costuri sau pentru a testa mai întâi programul pe care urma să-l cumpăr, mai ales că la noi este și foarte ușor să faci rost de programe nelicențiate.

republica-moldova-are-de-suferit-din-pricina-pirateriei-programelor-software

Când am ajuns să mă angajez, să am o sursă de venit proprie și să realizez că îmi pot deteriora PC-ul, am renunțat să mai folosesc programe nelicențiate. Mă mir că există firme care utilizează programe pentru care nu plătesc, una e să folosești un program în interes personal, și cu totul altceva e să folosești un program pentru a obține venituri. Mai ales că toate datele și informațiile stocate în PC-urile firmei sunt în pericol. Ca să nu mai spune că este și ilegal.

Conform celui mai recent studiu global referitor la software al BSA, utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicențiat la cote alarmante, în ciuda faptului că a fost demonstrată o strânsă legătură între software-ul nelicențiat și atacurile informatice.

Studiul, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance” (trad: „Capitalizarea oportunităților prin licențiere corectă”), evidențiază faptul că în România nivelul de programe software instalate pe computere fără licențe corespunzătoare se ridica la 60%. Aceasta reprezintă o scădere de 2 puncte procentuale comparativ cu 2013, cifră indicată de studiul BSA anterior.

“Așa cum indică raportul, în cadrul unei companii este extrem de important să se conștientizeze ce software rulează, a declarat Victoria A. Espinel, Președinte și CEO al BSA | The Software Alliance. “Mulți dintre Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau dacă acestea sunt legitime.

Studiul, care include în sfera de analiză consumatori, manageri IT și companii utilizatoare de PC-uri, subliniază că gradul de folosire de software nelicențiat este încă ridicat și că atât persoanele fizice, cât și companiile se joacă cu focul atunci când folosesc programe pentru calculator nelicențiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicențiat și atacurile informatice. Atunci când se utilizează software nelicențiat, probabilitatea de incidență malware crește spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriașe. De pildă, numai în 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD.

Studiul mai arată, printre altele, că:

  • 39 de procente din software-ul instalat pe computerele din întreaga lume în 2015 nu era licențiat corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă față de cele 43 de procente în 2013, conform studiului BSA precedent;
  • Chiar și în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare.
  • Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) estimează că 15% din angajați instalează software pe rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației; un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – arată că instalează software neautorizat în rețea.

Studiul adaugă și că firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicențiat le presupune prin verificarea faptului că toate programele pentru calculator sunt achiziționate din surse legitime, precum și prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM – software asset management). Organizațiile care vor pune în aplicare SAM vor ști exact ce programe sunt în rețea și dacă sunt legitime și licențiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activității lor; vor dispune de reguli și proceduri privind achiziția, utilizarea și retragerea de programe din uz; și vor avea programul SAM perfect integrat în afacerea lor.

În ceea ce privește zonele geografice, studiul de anul acesta evidențiază următoarele:

  • Regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicențiat este Asia-Pacific, cu o rată de 61 de puncte procentuale, o scădere de un procent față de situația din 2013, din precedentul studiu BSA.
  • A doua regiune ca rată a folosirii de software nelicențiat este Europa Centrală și de Est, cu 58 de puncte procentuale (o diminuare de trei procente față de 2013), urmată de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncte procentuale (în scădere cu două procente față de 2013).
  • America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută, anume 17 procente, cu toate că și aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 miliarde USD.
  • În Europa de Vest, rata totală a scăzut cu un punct, ajungând la 28 de procente.

 

Comentarii

  1. destul de grav acestlucru zic eu, eu incerc pe cat posibil sa nu folosesc programe nelicentiate si pana acum mă descurc destul de bine. Dar am multi prieteni care folosesc astfel de programe si incerc sa le explic problema legata de aceste programe, uni inteleg altii nu, dar chiar si asa toti continua sa le utilizeze.

  2. Este un lucru deloc de mandrit cu el insa si asta se intampla din cauza saraciei…sa zic asa…nu ne permitem din pacate sa ne achizitionam licente…sa beneficiem de calitate buna a programelor…din cauza subdezvoltarii acestei tari…parerea mea… speram sa se schimbe lucrurile pe viitor…speranta moare ultima 🙁

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.