Review căști VR+AR – Acer Mixed Reality

Review căști VR+AR – Acer Mixed Reality

21 ian. 2018 VR

Acer Mixed Reality este prima cască lansată în România în colaborare cu Microsoft, și cea mai ieftină. Aceasta este făcută să funcționeze cu aplicațiile sau jocurile create pentru Windows Mixed RealityPrețul ei este de 2.215lei.

IMG_7402

 

Review video Acer Mixed Reality:

Instalarea sistemului ACER Mixed Reality este extrem de simplă. Căștiile se conectează Plug and Play în porturile de HDMI și USB 3.0 (neapărat), iar controllerele se conectează prin Bluetooth. Poți conecta și căști audio la cască pentru o experiență completă. Dacă nu ai aceste porturi, din diverse motive, Microsoft a publicat aici o listă de posibile adaptoare care vor funcționa. De menționat este că necesită ultimul update major de Windows 10: Fall Creators Update. Acesta conține, printre altele, și portalul de Windows Mixed Reality, portal care pornește în secunda în care ai conectat casca la laptop/PC.

Pentru început să vă explic de ce aceste căști sunt considerate Mixed Reality, nu VR (căști pentru realitatea virtuală).

IMG_7392

Virtual Reality (realitatea virtuală) este o lume creată atât sintetic prin Computer Generated Graphics, dar poate fi și bazată pe locații reale, filmate cu camere 360, în care utilizatorul intră prin intermediul căștilor VR. Acestea pot avea diverși senzori pentru a monitoriza mișcările utilizatorului, atât pe cască cât și externi.

Augmented reality (realitatea augumentată) este o combinație de elemente generate de calculator care sunt proiectate în lumea reală. Acest lucru este posibil prin folosirea unui sistem inteligent de proiecție care dă impresia utilizatorului de hologramă. Un exemplu foarte cunoscut de AR este jocul Pokemon GO (partea în care aruncai cu bile spre pokemon ca să-l prinzi).

Mixed Reality este asemănător în concept cu Augmented Reality, dar diferă prin faptul că utilizatorul este transportat într-o lume creată pe baza lumii înconjurătoare în care se află acesta. Diferența majoră este că nu ai impresia de hologramă ca în Augmented Reality, dar asta depinde și de joc. Mixed Reality combină cele două lumi (VR și AR) pentru a folosi avantajele lor.

IMG_7403

Cerințele minime pentru a utiliza Acer Mixed Reality:

  • Windows 10 cu Fall Creators Update
  • Cel puțin 16GB RAM
  • Cel puțin Nvidia GeForce GTX 965M / AMD Radeon RX 460
  • Minim generația 6 Intel Core i5 pentru Desktop sau Generația 7 Intel Core i5 pentru Laptop
  • Bluetooth 4.0 pentru controlere

Am folosit casca împreună cu laptopul Acer Predator Helios 300 și căștile XPC Emix i30.

De fiecare dată când pornești Windows Mixed Reality vei putea alege în ce mod dorești să folosești casca: Boundry sau sitting/standing up (ulterior poți schimba din setări).

Dacă alegi modul Boundry va trebui să îți definești spațiul în care te poți mișca fără a atinge/distruge ceva în lumea reală. Faci acest lucru „desenând” un perimetru cu casca, utilizând senzorii ei. Acest perimetru va fi transpus în lumea virtuală și te va ajuta să nu dai cu controlerele în televizorul mare din fața ta, ca mine. Cablul este destul de lung (4metri) încât să permită o zonă de Boundry decentă, dar sunt convinsă că se poate prelungi cu alte cabluri dacă vrei să beneficiezi de o zonă de joacă imensă. Singurul impediment va fi dacă te depărtezi prea mult să nu pierzi conexiunea Bluetooth necesară pentru controllere și să alegi cabluri prelungitoare foarte bune astfel încât să nu ai pierderi de informație.

Definirea Boundry-ului va trebui făcută de fiecare dată când pornești sistemul sau când schimbi locația. Dacă nu joci cu Boundry, atunci alegi sitting/standing și sari peste tot plimbatul prin cameră.

IMG_7397

Controlerele arată puțin ciudat, luminițele LED pot fi deranjante pentru ceilalți dacă te joci pe întuneric. Scopul lor este ca senzorii din cască să poată urmări mișcările mâinilor prin urmărirea poziției fiecărei luminițe.

În primul rând, casca este făcută să funcționeze cu aplicații disponibile în interiorul Windows Store, create special pentru acest tip de cască. Aplicațiile de pe Steam pentru VR nu o detectează și nu funcționează, sau nu am reușit să o fac eu să meargă. Este posibil pe viitor să avem parte și de aceasta prin extinderea compatibilității cu Steam VR.

În Windows Store am găsit câteva aplicații, unele gratuite, multe demo-uri pentru a-ți porni apetitul pentru un astfel de conținut, altele contra cost. Prețurile variază în funcție de producător și de complexitatea acestora. Puteți găsi jocuri, diferite experiențe cinema VR, puzzle-uri, sport dar și de explorare a diverselor zone/locații faimoase/planete. Nu sunt foarte multe aplicații momentan, dar sigur numărul lor o să crească de la săptămână la săptămână.

Controlerele funcționează chiar bine, deși au fost momente în care nu au avut precizia pe care o așteptam, chiar tremurau inexplicabil, iar bateriile se consumă destul de repede. Da, ambele controlere merg cu câte două baterii de tip AA.

IMG_7396

Interesant e că poți face destul de multe lucruri în mediul virtual. Poți vedea video-uri 360, rezolva puzzle-uri complexe 3D folosind controllerele drept mâini, poți împușca tot felul de inamici virtuali, lua tururi de locații celebre, cum ar fi diferite piațete din Roma, sau te poți relaxa cu diferite aplicații care simulează un mediu virtual întreg în jurul tău cu care să poți interacționa. Am folosit browser-ul pentru a verifica blog-ul, am jucat Candy Crush, chiar dacă nu este complet imersiv ci doar îl pui pe un perete în casa ta virtuală, am mutat toată mobila și am lansat diverși gremlini care se plimbau pe biciclete în jurul meu, poți chiar și să te uiți la filme. Orice conținut care nu este făcut pentru mixed reality/VR va fi plasat pe un perete și va fi 2D în interiorul lumii alese. În astfel de cazuri nu prea se justifică obosirea calculatorului/laptopului folosit pentru că efectul este fix același ca vizionarea pe monitor a acelui conținut.

Și că tot vorbim de utilizarea intensă a hardware-ului, Acer Predator Helios cred că nu a văzut atâta forțare în nici un review în care a fost testat intens. Zic asta deoarece a stat cu orele la temperatură destul de ridicată și cu sistemul de răcire la maxim. Am reușit să îi fac zona de trackpad/sub tastatură să frigă, ceea ce nici Doom, nici testele 3dMark nu au reușit. Pentru liniștea personală, după o perioadă l-am ținut pe un cooling pad, dar și acela a avut efect minim. Cu toate acestea,  Acer Predator Helios a rezistat eroic, neavând nici un fel de problemă. Singurele sacadări au fost la capitolul transmisie prin Wi-Fi către TV, deoarece Helios are un singur port HDMI, acela fiind folosit de cască, forțându-mă să apelez la Wi-Fi pentru a conecta TV-ul (având o conexiune mai instabilă).

IMG_7405

Acer Mixed Reality Headset interacționează cu Cortana pentru a oferi comenzi vocale, ceea ce este un avantaj peste alte sisteme de VR, deși nu știu cât de des ai folosi comenzile vocale.

Ce mi-a plăcut mult la acestă cască este forma și cum stă pe cap. Este o cască foarte comodă, pielea respiră mai bine ca la Vive/oculus și sistemul de adjustare este ușor de folosit. Au fost lansate modele extrem de similare de către Dell, Samsung, HP și Lenovo. Toate făcute ca să meargă cu Windows Mixed Reality. Evident că sunt ceva diferențe între ele, dar aspectul general este similar.

IMG_7401

De menționat este faptul că Acer Mixed Reality este capabil să redea imagini la o rată de refresh de 90Hz, doar dacă este conectat la un port HDMI 2.0. Dacă este legat la HDMI 1.4 va reda imaginile cu 60Hz. Ceea ce nu este neapărat rău, poate unele persoane nici nu vor observa diferența, dar dacă ești sensibil la mișcare sau au ochii antrenați de ani de gaming vei simți imediat.

Casca Acer a fost folosită destul de ușor și cu ochelari de vedere, fără să fie incomodă. Iar pentru cei care sunt sensibili la acest tip de conținut, obosesc sau amețesc repede, la fiecare întrerupere sau pauză nu va fi nevoie să dai casca complet jos. Datorită balamalei, casca poate fi ridicată în sus fără a fi dată jos de pe cap.

IMG_7399

Experiența per total a fost una destul de amuzantă, casca Acer Mixed Reality fiind perfectă pentru petreceri sau o seară de relaxare cu prietenii. Am reușit să streamuiesc desktop-ul laptopului Acer Predator Helios prin Wi-Fi pe televizor pentru a urmări exact ce vede jucătorul care are casca pe cap. Astfel, toată lumea prezentă poate urmări jocul.

Am ajuns către sfârșitul review-ului și nu am atins un punct foarte important. Este Mixed Reality? Pe scurt: Nu. Ceea ce oferă momentan casca + magazinul Windows sunt doar experiențe VR, unele interesante, dar sunt doar VR.  Doar cei de la Lenovo au un sistem Mixed Reality cu care te poți juca un joc realizat în parteneriat cu Star Wars ce este MR, este singurul joc full-Mixed Reality pe care îl știu.

Nu știm dacă pe viitor se vor extinde funcționalitățile căștii prin intermediul softurilor noi sau a jocurilor noi de pe Windows Store. Singura funcționalitate a camerelor frontale este urmărirea controlerelor, momentan. Dar în teorie aceasta se poate extinde și cu elemente de Mixed Reality. Nu rămâne decât să vedem dacă acestea vor fi implementate.

Interesant la acest model de la Acer (probabil și la celelalte modele similare lansate de alte firme) este faptul că are posibilitatea să scaleze grafica atât din punct de vedere al Refresh Rate-ului dar și a detaliilor, pentru a rula VR și pe sisteme mai slabe. Nu recomand neapărat, pentru că 60 de Hz mi se pare puțin, dar e bine de știut că se poate.

IMG_7395

Dacă ar fi să recomand un joc pentru amuzament, aș recomanda Superhot. Chiar dacă grafica nu este cea mai detaliată din lume, gameplay-ul este cu adevărat perfect pentru Acer Mixed Reality.

Acer Mixed Reality AH101-D8EY va fi disponibilă pentru vânzare în România la un preț aproximativ de 400 Euro, fiind cea mai ieftină cască lansată în parteneriet cu Microsoft. Ca preț este la nivelul lui Oculus VR, cască care beneficiază de o librărie mult mai mare de jocuri, dar și există pe piață de mai mult timp. Ca și experiență sunt similare, cu toate că am impresia că Oculus are detalii mai bine definite în ceea ce privește conținutul redat pe ecranul căștii. Dar acest lucru poate fi îmbunătățit și de soft-urile care sunt rulate pe cască. De asemenea, casca Acer are potențialul extinderii funcționalității și la nivel de Mixed Reality.

Un alt avantaj față de Oculus/Vive este faptul că nu are nevoie de senzori externi și se instalează mult mai repede.

IMG_7398

Specificații tehnice:

Refresh Rate Minim: 60 Hz

Refresh Rate Maxim: 90 Hz

Senzori: Accelerometer, Gyro Sensor, Magnetometer, Proximity Sensor

Field of View: 100°

Distanță InterpupilarăMaximă: 2.48″

Display-uri: 2

Mărime display: 2.89″

Rezoluție Maximă: 2880 x 1440

Pixel Density: 706 ppi

Număr Baterii necesare: 2 x AA

Caracteristici: Înălțime 2.9″, Lățime 7.7″, Adâncime 4.3″

Greutate: 0.8482177319 Kg

Interfețe/Porturi: Audio Line Out, HDMI 2.0, 1.4, USB 3.0

Specificații Controller

Tracking

  • Visible Light Constellation LED
  • 6DOF Tracking cu ajutorul HMD Camera FOV

Senzor

  • IMU + Magnetic Sensor
  • Haptic Feedback

Inputuri

  • Thumb Stick cu Mechanical Select
  • Touch Pad cu Mechanical Select
  • Analog Trigger Button
  • Grap Button
  • Windows Button
  • Menu Button

Conectivitate: Bluetooth Classic

Battery: 4 x AA Battery (Neincluse)

Dimensiuni: 152.7x 119.1 x 119.1mm

Greutate

  • 125.6g (Fără Baterii)
  • 171g (cu Baterii)

Compatibilitate sistem de operare: Windows 10 Creators Update

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.