fbpx

Află cum poți deveni și tu „vânător de eclipse“ de la Cătălin Beldea și F64

Află cum poți deveni și tu „vânător de eclipse“ de la Cătălin Beldea și F64

14 mai 2015 Altele, Foto

Cătălin Beldea este „vânătorul de eclipse” al Romaniei, el vine la F64 să prezinte secretele și dificultățile acestei pasiuni.

foto Catalin Beldea (1)

F64, cel mai mare magazin foto-video din România și Europa de Sud-Est, găzduiește pe 14 mai, începând cu ora 19.00, prezentarea proiectului EFLIGHT 2015 al lui Cătălin Beldea. Fotograful și astronomul român a surprins o eclipsă totală de Soare la 12.000 de metri, în timpul unui zbor cu avionul. La F64, Cătălin Beldea le va vorbi participanților la „EFLIGHT – zbor spre eclipsă“ despre ce înseamnă, din punct de vedere fotografic, documentarea unei eclipse totale de Soare.

foto Catalin Beldea

Fotografiatul eclipselor are partea sa de secrete și tehnici pe care cei interesați trebuie să le știe și să le stăpânească. Aşa cum un portretist îşi studiază subiectul în cele mai mici detalii, şi la acest tip de fotografie trebuie cunoscută „fizica“ din spatele spectacolului cosmic, tocmai pentru a surprinde toate etapele acestui fenomen unic şi irepetabil. Foarte mulți fotografi au avut ocazia să imortalizeze eclipse de la sol, dar Cătălin Beldea va vorbi la F64 și despre cum se pregătește pentru un așa eveniment când este în avion și trebuie să țină cont de mai multe elemente, nu doar de poziționarea Lunii în fața Soarelui.

„Încă de mic am fost atras de cer, de stele, de misterele universului, iar de la vârsta de 9 ani am început să citesc despre sistemul solar și galaxii, dar şi despre călătorii spaţiale, viaţa în altă parte a cosmosului. Universul acesta ne dă atâtea ocazii în care să rămânem fără cuvinte și mă bucur că am putut surprinde și eu un astfel de fenomen“, a declarat Cătălin Beldea, astronom și fotograf. „Pasiunea pentru eclipse a început, cum e firesc, în 1999, când umbra Lunii a traversat Europa şi România și am asistat la prima eclipsă totală de Soare. Atunci am făcut prima «expediţie fotografică», dar nu într-o zonă exotică, ci la doar 60-70 km de Bucureşti, pe un câmp din satul Chiselet, de lângă Călăraşi. Din 1999 şi până acum, am «vânat» opt eclipse totale de Soare și am făcut expediţii pentru observarea lor în Turcia, Siberia, China, Pacificul de Sud (Polinezia Franceză), Australia, Kenya şi, anul acesta, deasupra mării Norvegiei“, a mai spus Beldea.

EFLIGHT – zbor spre eclipsă“ se va desfășura în sala expozițională a F64 din bulevardul Unirii nr. 45. Pe blogul F64 poți afla mai multe despre Cătălin Beldea, pasiunile sale și cum a ajuns un „vânător de eclipse“.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.