fbpx

Are HUAWEI P40 Pro cea mai bună cameră foto?

Are HUAWEI P40 Pro cea mai bună cameră foto?

4 apr. 2020 Altele

Acum câteva zile a fost lansat noul HUAWEI P40 Pro și imediat ce a fost lansat a și obținut cel mai mare scor DxOMark, devenind oficial smartphone-ul cu cea mai bună cameră foto.

Conform DxOMark, Huawei P40 Pro a obținut un scor general de 128 de puncte pentru sistemul de camere cvadruple Leica, camere foto revoluționare, ce extind radical posibilitățile de fotografiere și înregistrare video.

Deși astfel de teste și review-uri realizate de experți în domeniu sunt foarte utile, de mult am învățat că sunt mult prea obiective, experiența de utilizare nu este luată în calcul, iar de foarte multe ori pozele realizate de consumatorul obișnuit nu ajung niciodată la asemenea performanțe.

Cred că mai realist și mai bun este un test realizat de un utilizator obișnuit care folosește camera foto așa cum fac și alți 90% dintre cumpărătorii acelui device. Eu am testat camera lui Huawei P40 Pro timp de 5 zile și pot spune că este o cameră suuuuper bună, dar oare este cea mai bună, la acest moment?

Cu siguranță specificațiile impresionează, chiar dacă P40 PRO nu are o cameră cu peste 100MP, știm deja că nu doar MP contează, foarte importante sunt lentilele iar aici HUAWEI are un mare plus în parteneriatul cu Leica, apoi contează mărimea senzorului, iar HUAWEI a folosit senzori foarte mari care permit captarea unei lumini mai puternice, iar sistemul inteligent la care au tot lucrat în ultimii ani știe cum să facă poza perfectă, ce culori să ajusteze și cât de puternic să fie contrastul..

Huawei P40 Pro aduce o evoluție a camerei cvadruple Leica, cu o cameră cinematografică supersensibilă mai puternică și o cameră 3D cu senzor de profunzime pentru a suporta zoom-ul supersensibil de până la 50x.

În plus, ceea ce îmi place foarte mult la camerele de pe HUAWEI este varietate de opțiuni, ai foarte multe funcții, unele creative, de care nu te vei plictisi.

Huawei P40 Pro are o cameră de 50MP f/1.9 de 23mm, o cameră periscope de 12MP f/3.4 de 125mm cu 5x zoom optic și o cameră de 40MP ultra-wide f/1.2 de 18mm. Camera frontală are 32MP f/2.2 de 26mm, iar camera frontală are și un senzor ToF pentru un fundal blurat. Filmează la rezoluție 4K la 60fps.

Eu am testat toate funcțiile și am și poze să vă demonstrez cât de bun e P40 PRO.

Poză normală

Setarea automată a camerei foto este de a fotografia la 12,6MP – 4096x cu 3072x. Îmi pare rău că nu folosește automat 50MP, era un plus. Dar chiar și așa pozele ies ok, surprinzător de naturale, eram obișnuită ca Huawei să facă poze suprasaturate. Efectul de fundal prezent e prezent, dar e și el foarte natural, nimic blurat suplimentar din software.

Pozele reușite depinde foarte mult de lumina, iar pentru asta cei de la Huawei au modificat senzorul și mărimea lui – ca să capteze și mai multă lumină. De asta pozele făcute cu un Huawei, nu neapărat P40 Pro par mai luminoase, mai detaliate, dar sistemul AI modifică din software culorile și contrastul pentru a scoate în evidență ce vrei să fotografiezi. Rezultatul este mereu unul bun. Desigur, și lentilele create sub supravegherea Leica ajută mult. Huawei pare că mereu o să câștige la capitolul cameră foto.

P40 Pro oferă și zoom până la 50x, dar nu vă recomand să-l folosiți mai sus de 10x.

zoom 50x

HighRes

Pozele realizate la rezoluția de 50MP arată bine, culorile sunt saturate și contrastul e bun, dar nu pot spune că sunt cele mai reușite poze pe care le-am văzut vreodată, chiar pare că le-am văzut acum 3 săptămâni la Mate30 Pro. Dar mă bucur că default folosești camera de 50 MP, o rezoluție bună pentru a putea edita fotografii apoi.

Opțiunea high-res este un pic ascunsă, este ultima din menoul More.

Apertură

Aici HUAWEI mereu a excelat, deși la P40 Pro nu pare că au îmbunătățit ceva, din punctul de vedere al unui utilizator, pentru că cei de la Huawei se laudă că au adus upgrade-uri și pentru efectul bokeh de pe poze.

Se vede pe părul meu bătut de vând că efectul de blur adăugat pe fundal este foarte precis, nu mi-a decupat părul, ceea ce e super tare, dar crengile din stânga nu știu ce au pățit… chiar nu înțeleg cum poate să fie atât de precis pe păr, lucru greu de făcut, dar la niște crengi a dat-o în bară.

Poză în interior

La pozele în interior cei de la Huawei mai au puțin de lucru, asta pe lângă efectul de beauty care mă urmărește peste tot, chiar și atunci când îl închid. În imaginea de mai jos este pornit la nivelul 2 din 5.

Imaginea este luminoasă și clară. Este foarte clară pe rochiță, probabil adtorită culorilor, dar claritatea se pierde pe tavanul din lemn, care doar trebuia să fie un pic blurat.

Focalizarea este foarte rapidă, chiar și în interior, puteți să fiți siguri că nu veți rata momentul pe care vreți să-l fotografiați.

Camera frontală de 32MP

V-am mai zis, recunosc, îmi fac multe selfie-uri. Și deși apreciez funcția Beauty, mai ales când nu sunt machiată, e un pic deranjant că mereu modifică ceva, mai tot timpul textura feței. Dar lucrurile astea nici nu se mai observă după ce adaugi un filtru pe Instagram. Ceea ce contează mult este cantitatea de lumină captată, iar camera de 32MP face o treabă bună – așa dispar natural ridurile și cearcănele.

Efectul de blur de pe fundal rămâne și la camera frontală datorită senzorului ToF din față, dar nu este la fel de… fluid.

Portrait Beauty mode on and off

Ca să vedeți diferența între Beauty Mode pornit, la jumătate și oprit. La nivelul maxim – 10 – e mult prea mult, până la 5 este acceptabil.

Beauty mode 10
Beauty mode 5
Beauty mode 0

Ultra-wide

Lentila ultra-wide nu este chiar atât de ultra-wide… mi-ar fi plăcut un unghi mult mai mare de fotografiere, nu doar pentru a prinde mai mult din fundal, dar mai ales pentru un efect creativ asemănător cu cel de la camerele GOPro.

Panorama

Nu știu de ce ai folosi modul Panorama, dar P40 Pro vine cu el. Sistemul de ghidaj ca să nu strici poze este foarte ușor de urmărit, iar pozele deși pierd din contrast și saturație – pentru că AI-ul nu mai încearcă să recunoască scenele, arată decent pentru panorame.

Modul Night

Camerele foto de pe modelele Huawei sunt recunoscute pentru pozele superbe făcute noaptea. Deși poza cu ursulețul făcută la 22.00 arată bine pentru cât de întuneric era, nu mă impresionează, dar fotografiile la cer/lună sunt din altă lume.

Slow-mo

Sistemul default de filmare slow-mo nu-mi place deloc, înainte era folosit și de Samsung. Trebuie ca smartphone-ul să detecteze mișcare ca filmarea slo-mo să înceapă, opțiune care deși te poate ajuta să nu pierzi mișcarea, te încurcă pentru că nu îți oferă libertatea de a seta tu când să înceapă filmarea slo-mo.

Time-lapse

Pentru video-uri super rapide trebuie neapărat să folosiți trepiedul și să aveți răbdare. Un video bun iese după 20-30 minute de filmare. Rezultatul este unul normal, ceea ce era și de așteptat. Nu arată rău, dar nici nu impresionează.

Video

Moduri extra:

Aici Huawei are un mare plus, majoritatea device-urilor produse de ei au foarte multe funcții extra pentru camera foto, față de telefoanele competiției.

Monocrome

Înainte un element de bază în promovarea smartphone-urilor Huawei, acum fotografierea monocrome, ce este un element de brand Leica, a ajuns în secțiunea More. Fotografierea Monocrome de pe P40 Pro este mult peste orice altceva și nu se compară sub nicio formă cu editarea unui poze color prin desaturare. Cu acestă funcție poți face poze alb-negru foarte reușite cu doar o apăsare de buton, fără să editezi apoi poza ca să-i crești contrastul sau să îmbunătățești culoarea negru.

HDR

Vrei și mai multe culori? Activează funcția HDR și bucură-te de toate culorile posibile. Funcția HDR îmbunătățește și contrastul. Eu aș face poze doar cu acestă funcție activă. Poate câteodată și Apertură pentru portrete.

Dual-view

Ca să faci un video bun cu acestă funcție trebuie să tot exersezi. Jumătate din imagine este fără zoom, iar cealaltă jumătate are un zoom ce ar trebui să prindă cel mai interesant element din imagine. Opțiunea depinde foarte mult de ce vreți să filmați, nu se pretează pe orice filmare.

Light Painting

Eu sunt o fană a acestei funcții, deși nu pot spune că o folosesc prea des. Light Painting realizează imagini în care lumina lasă urme clare. Este o funcție drăguță folosită mai mult noaptea. Poți desena sau scrie pe poze folosind lumina, poți surprinde luminile mașinilor care circulă sau poți adăuga efecte creative pe poză chiar atunci când o faci.

Aici sunt și opțiunile pentru a fotografia cerul – Star trails

Moving picture

O opțiune ce pare împrumutată de la iPhone, Moving Picture crează o poză video, un fel de poză din Harry Potter. Imaginea distribuită o să fie nemișcată, doar pe telefonul tău, sau pe un alt telefon Huawei, o să se vadă cum se mișcă.

se mișcă doar pe telefonul Huawei

Underwater

Da, da și da! Era nevoie de o astfel de funcție. Telefonul este rezistent la apă și sunt sigură că mulți îl vor lua pe piscină să facă poze sub apă. Cu alte telefoane e dificil pentru că nu recunosc degetul pe declanșator ca să facă poza, dar P40 Pro a găsit soluția într-o carcasă specială pe care trebuie să o cumperi separat. La noi încă nu se găsește și nici nu știu dacă o să se găsească vreodată… Eu nu am avut curajul să fac poze sub apă fără această carcasă specială, deși cred că se poate pentru că declanșatorul se mută la volum up și poate fi apăsat cu ușurință. Carcasa pare creată pentru scufundări la o adâncime mai mare.

Concluzia mea este că Huawei P40 Pro are o cameră foto super tare, dar cea ce-l scoate mult în evidență, față de competiția care l-a prins din urmă, sunt funcțiile extra pe care le găsești doar pe un Huawei: Light painting cu modurile: Star trails, Light Graffiti și Traffic trails, modul Underwater, Aperture, Monocrome.

Apreciez că pozele par mult mai naturale, iar autofocusul este extrem de rapid, am realizat peste 100 de fotografii și doar 3-4 nu au focusul perfect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.