Cu siguranță sistemul de camere de pe S20 ULTRA uimește la prima vedere. Tot spatele telefonului pare că este ocupat de cele 3 camere foto și de senzorii speciali ce ajută camera foto în obținerea celei mai bune calități. Iar când auzi: lentilă de 108MP f/1/8 de 26mm, cameră periscope de 48MP, f3.5 de 103mm cu zoom optic hybrid de până la 10x și zoom total de până la 100x. Dar și o cameră de 12MP ultrawide f/2.2 de 19mm, plus o cameră frontală de 40MP f/2.2 de 26mm. Capacitatea de a filma 8K la 24fps sau 4K la 60fps. Totul face ca S20 ULTRA să uimească la capitolul specificații tehnice pentru camera foto.
Eu am primit noul Samsung Galaxy S20 Ultra la testat prin programul Orange Smartphone Tester. De aici îl puteți cumpăra, prețul lui la liber este de aproximativ 6.500lei, dar la abonament aveți un preț mai acceptabil.

Am testat toate opțiunile puse la dispoziție prin software-ul pentru camera foto: Super opțiunea Single Take care este cea mai tare opțiune de pe S20 ULTRA pentru camera foto, modul normal de fotografiere la 12MP sau 108MP, modul ultrawide, modul Night ce face din noapte zi, Panorama, Super Slow-mo, Hyperlapse, Video și ProVideo la 8K. Nimic nu a scăpat. Ba da, a scăpat ceva, opțiunile AR (realitate augumentată), o să discut despre ele în alt review.

Să le luăm pe rând. O să discut un pic despre ce impresie mi-a lăsat fiecare opțiune și o să vă și arăt pozele sau video-urile realizate cu S20 ULTRA, imagini luate direct din telefon, fără să le editez.

Începem cu cea mai tare opțiune – Single Take
Modul Single Take pare că doar filmează un video atunci când este folosit, dar, de fapt, S20 ULTRA folosește toate lentilele și câteva opțiuni din software ca din video-ul de 8-10 secunde pe care-l faci, să salveze la final 7 poze – din care una monocrome, 1 video, un gif și un video super rapid.

Toate rezultatele finale arată bine, mai ales dacă asculți sfatul oferit în timpul filmării și miști telefonul ca să prinzi imaginea din mai multe unghiuri. Deși în galerie vezi o singură imagine, după ce dai click pe ea poți salva și distribui separat oricare din imaginile opținute cu Single Take. E o opțiune perfectă dacă vrei să surprinzi rapid o acțiune care nu știi cum o să se desfășoare, sau dacă iubita te pune să capturezi repede o imagine și tu habar nu ai ce să faci.
Imagini realizate automat cu Single Take (dintr-un singur video de 10 secunde):
Poză normală la 12MP 3:4 vs. 108 MP 3:4
Asta este opțiunea default a camerei foto și nu dezamăgește. Imaginile sunt reușite, fundalul e un pic blurat, culorile sunt saturate, contrastul e bun. Camera nu te dă pe spate, dar nici nu te dezamăgește.

Zoom-ul de 100x e impresionant, dar nu cred că îl vei utiliza prea des. Nici nu-l recomand. Dacă vrei să faci o poză reușită nu folosești zoom – asta e o regulă generală. Dacă nu te poți apropia de subiect, atunci folosești un zoom optic (S20 ULTRA are zoom optic hybrid de până la 10x).
1x 2x 4x 10x 30x 100x
Din opțiuni poți trece rapid la o rezoluție de 108MP 3:4. Pe ecranul telefonului nu observi vreo mare diferență, dar dacă te uiți la poza finală, vei vedea mult mai multe detalii. Iar dacă dai un zoom sau crop, imaginea tot arată foarte bine. Dar pe instagram/facebook nu o să se vadă vreo diferență între versiunea de 12MP și cea de 108MP. Deși culorile par mai saturate la 108MP.


La 108MP nu poți folosi zoom-ul așa cum vrei, ești destul de limitat. Aș recomanda poze la 108MP doar pentru cei care apoi procesează imaginile, le editează la nivel profesionist și le încarcă la rezoluția originală pe un site.
Poză în interior
Am zis să nu stric cei 108MP pe o poză în interior și am testat cum arată o poză normală la 12MP. Rezultatul arată bine, normal că nu se poate compara cu o imagine realizată în lumină naturală, dar eu sunt mulțumită. Voi?

Ultra-wide
Aici Samsung știe ce face. Camera ultra-wide chiar este ultra-wide. Îmi place mult! Chiar dacă pe margini imaginea se deformează destul de mult. Efectul pare asemănător ca la GOPro. Vezi diferența față de poza de sus.

Camera frontală – Selfie
Nu cred că vă surprinde faptul că îmi fac multe selfiuri, așa că este importantă pentru mine camera frontală. Mai ales când pun telefonul pe un trepied și folosesc funcția Hand Gesture pentru a folosi declanșatorul de la distanță. Așa pare că altcineva îmi face poza, nu că mă descurc singură – fără să chinui pe cineva. Pentru a vedea încadrarea și cum arăt în poză, folosesc camera frontală și mă bucur să văd telefoane cu camere frontale foarte bune, pentru că nu vreau să mă oftic că nu pot să-mi fac singură poză cu camera principală care mai mereu e mult mai bună.

S20 ULTRA mă ajută, mă înțelege și îmi oferă o cameră frontală care zici că e o cameră principală.

Panorama
Nimic nou aici. Dacă ai grijă cum te miști, să păstrezi o linie dreaptă și eviți mișcarea unor persoane/animale în cadru, nu ai cum să nu faci o poză Panorama reușită. Deși niciodată nu am știut ce să fac cu o astfel de poză… nu mi se pare potrivită pentru Facebook sau Instagram, așa că eu nu prea apelez la ea.

Modul Night
Aici am fost impresionată. Am ieșit afară pe la 22.00, era beznă de abia vedeam ce fac, am pus repede un ursuleț de pluș pe un sezlong și am pus telefonul pe trepied. Când am apăsat să fac poza abia zăream unde e ursulețul, dar după vreo 24 de secunde, zici că era zi afară. Contrastul este foarte puternic, dar acum dacă mă uit la poză pare mai degrabă că e seară, o seară ciudată cu cerul în gradient.

Nu trebuie neapărat să stai 24 de secunde până se face poze, acest timp variază în funcție de lumina ambientală, poate să fie și de 2 secunde. Dar pentru un timp așa lung recomand să folosiți un trepied.
Am încercat și o poză la lună cu 100x, nu a ieșit cum speram…

Super Slow-Mo
Sau cum poți deveni creativ doar prin atingerea unui buton 😀 Cu Super Slow-Mo poți să obții niște video-uri super interesante. Imaginile arată bine, funcția merge fără probleme, filmezi orice vrei, oricând vrei – nu ești limitat de o mișcare puternică în dreptul camerei – așa cum era înainte pe Samsung. Mie îmi place tare mult această funcție, deși nu pare că a primit vreun upgrade de la modelele de anul trecut de telefoane Samsung.
Hyperlapse
Dacă ai răbdare… și un trepied, poți obține imagini interesante și folosing funcție Hyperlapse în care totul se mișcă mult mai repede decât în mod normal. Nici aici nu am văzut vreun upgrade de la versiunile anterioare, dar oricum totul arată ok. Imaginea este mai fără contrast, dar așa se întâmplă mereu la timelapse.
Video și ProVideo
Nimic impresionant nici la video, dar poate m-am obișnuit cu o super calitate video la telefoanele Samsung.
Impresionant e abia când treci la modul 8K, dar rămâi brusc fără stabilizare, fără ea totul se mișcă. Imaginea arată foarte bine, dar o să fie extrem de greu să scoți o imagine nemișcată.
Dar dacă chiar vei folosi un ghimbal, așa cum mă gândesc să-l folosesc și eu, cel mai bine e să dezactivezi funcție steady-on pentru a lăsa ghimbalul să stabilizeze imaginea. Dacă lași funcția activă, stabilizarea telefonul și stabilizarea ghimbalului or să se bată cap în cap și rezultatul nu o să fie unul bun.
Per total, calitatea imaginii este cea mai bună de pe un smartphone Samsung, dar asta datorită lentilelor și îmbunătățirii software-ului care oferă culori mai vibrante. Camera de 108MP nu cred că o să fie așa des folosită și nici zoom-ul de 100x. Par mai mult cifre care să impresioneze, nu ceva util în utilizarea de zi cu zi.
Acum mă duc să mă mai joc cu opțiunea Single Take.