DreamHack Bucharest 2014, cea mai mare competiţie de sporturi electronice din Europa de Est, s-a desfășurat în zilele de 26-27 aprilie la Sala Polivalentă din București.
Am fost prezentă în ambele zile și m-am bucurat să văd că întreaga sală a fost plină, numărul spectatorilor a depășit 20.000 . Și cum să nu fie plin când DreamHack este cel mai important concurs de jocuri electronice care se organizează în România.
La competițiile oficiale s-au înscris peste 300 de concurenţi, din Europa, America, Asia şi chiar Africa, iar totalul premiilor a depășit 100.000 de dolari. Pentru mulți gaming-ul chiar a devenit o meserie, MC (jucător StarCraft2) a căștigat aproape 500.000 de dolari până acum.
„Dintre cel mai bine plătiţi 15 jucători din lume, primii 10 sunt la Bucureşti”, susține Silviu Stroie, director general la ComputerGames, organizator al competiției DreamHack 2014.
În prima zi a fost cel mai aglomerat, pe culoare se desfășurau competițiile de calificare pentru semifinalele mai multor jocuri precum: Dota2, StarCraft2, HearthStone și CS:GO, în sală erau prezentate cele mai interesante meciuri de calificare precum și alte semifinale. În plus, la majoritatea standurilor de prezentare te puteai juca pentru a câștiga premii consistente (majoritatea dedicate gaming-ului).
A doua zi spectatorii s-au mai rărit și brusc a crescut și media de vârstă (cel mai probabil datorită finalei de StarCraft2). Dimineața a avut loc finala HearthStone sponsorizată de Nescafe, premiul cel mare fiind de 4.000 de dolari. Meciul a fost unul strâns și foarte interesant mai ales că unul dintre finaliști era român (Danielctin14), el a luat locul 2 și un premiu în valoare de 2.000 de dolari – câștigător fiind jucătorul Gaara.
A urmat apoi marea finală Dota2 și concursul de Cosplay.
La ora 17.30 a început finala StarCraft2 care a durat ceva… până aproape de ora 2.00 AM. Majoritatea jucătorilor fiind coreeni (doar 8 non-coreeni au ajuns în top 8) ceea ce nu este de mirare, este binecunoscut faptul că ei sunt cei mai rapizi și reușesc într-un mod fantastic să fie atenți pe toată harta. Căștigător a fost Life după un meci incredibil realizat împotriva noului apărut Impact, care câștigase până atunci doar 600 de dolari din StarCraft2, demonstrând astfel că la DreamHack poți ajunge în finală chiar dacă ești la început de drum.
Competiția de StarCraft2 cred că a fost cea mai reușită și cea mai bine organizată. Comentatorii au fost străini, foști și actuali jucători de StarCraft2 care sunt foarte cunoscuți în străinătate: Nick “Tasteless” Plott, Dan “Artosis” Stemkoski, Benjamin “DeMusliM” Baker și Geoff “iNcontroL” Robinson. Jucătorii erau pe scenă, fiecare în cabina lui soundproof echipată cu sisteme de gaming de ultimă generație, iar pe ecran era proiectat meciul așa cum era văzut de observator.
Aceasta este a treia ediție DreamHack organizată în România și cred eu că și cea mai reușită din cele trei. Păcat că spectatorii nu au reușit să-și aduca și bunele maniere cu ei, mizeria lăsată în urmă este de nedescris și cu greu a putut fi ascunsă pe stream.