Asus ROG Phone este al doilea telefon mobil dedicat gamingului lansat în ultimul an (a mai fost și Razer Phone 2).
Republic of Gamers, secția dedicată de gaming de la Asus, a văzut ocazia perfectă pentru lansarea lui ROG Phone, un telefon de gaming, cu design tipic pentru dispozitivele din familia ROG și specificații de top.
Din prima îți atrag atentia grilajele de cupru de pe spate, folosite pentru a disipa căldura din Vapor Chamber – sistemul de răcire ce ține în frâu ROG Phone. Îmi place foarte mult acest aspect, face ca telefonul să fie inedit, să nu semene cu nimic de pe piață.
ROG Phone este gândit în totalitate pentru gaming. În majoritatea cazurilor, telefonul este ținut în poziția orizontală (landscape), în timpul jocului. De aceea, Asus nu numai că a implementat 2 „butoane”, senzorii ultrasonici denumiți AirTrigger, programabili, sensibili la atingere, în partea dreaptă a telefonului, plus unul în stânga jos, dar avem și un port adițional pentru cablu USB Type C, în partea stângă pentru a putea încărca telefonul într-o poziție mult mai comodă. Acest port dublu, cu 48 pini este folosit pentru a conecta telefonul la multitudinea de extensii/gadget-uri pe care le poți cumpăra pentru ROG Phone.
Ecranul cu care este dotat ROG Phone este unul de tip AMOLED de 6 inch, cu aspect 18:9 și rezoluție 2160 x 1080. Acesta are luminozitatea maximă de 550cd, Refresh rate de 90Hz și viteză de răspuns de 1ms. Suportul HDR există, pentru jocurile/filmele care vin cu așa ceva, iar culorile sunt vii și diverse, acoperind circa 108,6% din spectrul DCI-P3.
Procesorul este un octa-core Qualcomm Snapdragon 845 pe 10nm, cu 4 nuclee care funcționează la 2.96GHz și 4 nuclee care funcționează la 1,7 GHz. Acesta este cea mai rapidă versiune de Snapdragon 845 implementată pe un telefon. Adăuga la asta 8 GB RAM plus un procesor Grafic Qualcomm Adreno 630 și ai rețeta unui device care nu va comenta când îl forțezi cu orice joc, fie el și Diablo Immortal 😀
Mereu device-urile folosite pentru gaming au nevoie de extra răcire. ROG Phone are o incintă cu vapori pentru a disipa și dirija căldura generată de procesor sau de GPU. Aceasta se numește GameCool, iar pentru momentele când aceasta nu face față, sau vrei extra răcire, ROG Phone vine la pachet cu un ventilator extern – AeroActive, care se montează pe portul lateral USB Type C. Prin montarea ventilatorului AeroActive nu pierzi portul USB-C din lateral, deoarece și ventilatorul are conector USB Type C și un conector 3.5mm Jack pentru a putea conecta și căștile audio.
Sigla ROG Phone este iluminată cu LED RGB, configurabilă prin intermediul softului Aura, de la Asus. De asemenea, ventilatorul AeroActive are un logo iluminat, sincronizabil cu același software, pentru iubitorii de iluminat de acest gen. Consider că arată mai bine pe roșu, pare supărat, agresiv, nu l-aș seta în nici un caz pe modul Rainbow 😀
Puteți folosi și husa specială, modulară.
Comutarea în modul performant, intitulat „X Mode„, se face foarte ușor, strângând cele 2 AirTriggers din partea inferioară a telefonului. ROG Phone își schimbă tema într-un roșu închis, mult mai agresiv și închide sau blochează accesul la memorie pentru toate aplicațiile non-jocuri care consumă putere de procesare sau RAM. Lista aplicațiilor care sunt blocate/închise se poate customiza, evident. În modul X beneficiezi de maximul posibil de memorie și putere de procesare pentru a te juca liniștit, fără blocaje din partea hardware-ului telefonului.
GameGenie este un utilitar foarte drăguț, dezvoltat de Asus pentru a putea ajuta utilizatorul să schimbe diferite setări ale telefonului în timpul jocului sau ale diferitelor funcții și butoane, cum ar fi cele 2 AirTriggers. Acestea pot fi „mapate” live, în timpul jocului, (atenție, nu se pune pauză pentru titlurile Multiplayer, deci trebuie să fii rapid), printr-o simplă acțiune de drag&drop a pictogramelor aferente butoanelor peste acțiunea de pe ecran pe care vrei să o îndeplinească. Așadar, de exemplu, poți mapa accelerația din Asphalt 9 pe trigger-ul din dreapta, dar și frâna pe cel din stânga, pentru un control mult mai ușor. Dacă folosești Dock-ul Desktop Mobil, la care legi mouse + tastatură, vei putea configura fiecare acțiune posibilă într-un joc către ce tastă vrei tu. Ba chiar poți configura sistemul de mișcare să fie făcut de mouse. Acest lucru poate fi un avantaj considerabil peste jucătorii de mobile, dar și o experiență de joc mult mai comodă.
La capitolul sunet, avem 2 difuzoare Stereo, amplasate frontal, către utilizator. Acestea oferă un sunet destul de impresionant, pentru un dispozitiv mobil, grație sistemului de procesare audio DTS:X Ultra 1.0. Acesta va influența atât sunetul produs de difuzoarele telefonului, cât și cel transmis prin audio jack sau Bluetooth.
Bateria telefonului devine foarte importantă în gaming, deși, probabil că va fi folosit de multe ori conectat la priză/baterie externă/accesoriu ROG. Bateria lui ROG Phone este de 4000 mAh și este compatibilă Quick Charge 4.0, pentru a fi încărcată ultra rapid. Timpul de încărcare prin Asus HyperCharge este de aproximativ 30 minute pentru 0-60% baterie. Încărcarea este diferită, deoarece circuitele necesare acesteia au fost mutate din telefon în încărcător, pentru a minimiza încălzirea smartphone-ului în timpul încărcării.
Camerele foto folosite sunt: 2 camere pe spate, una de 12 MP cu senzor SONY IMX363, F1.7, și una de 8MP Wide-angle 120 grade, și o cameră standard de 8MP frontală. De avut în vedere, chiar dacă nu ar trebui să fie aspectul principal al telefonului, că performanțele foto ar putea fi similare cu Zenfone 5.
Senzorul de amprente este fizic și este amplasat pe spatele telefonului. Aspectul este unic, ușor de găsit, datorită formei și a amplasării. Nu am apăsat din greșeală pe cameră, ceea ce e foarte bine, mai ales că nu am petrecut prea mult timp cu acest telefon.
Pe lângă toate aceste caracteristici dedicate gamingului, ROG Phone s-a lansat cu multe accesorii compatibile. Singurul care vine în pachet este ventilatorul AeroActive, celelalte sunt opționale, contra cost. Acestea sunt:
- Dock pentru transformarea telefonului în Desktop Mobil – cu toate porturile de care ai avea nevoie vreodată: microfon, jack combo, HDMI, DisplayPort, Gigabit LAN, 4x USB 3.1, Usb Type C pentru încărcare, iar pe lateral avem card reader, micro USB și încă un Display port (Intrare PC). Dock-ul are un buton care poate schimba între semnalele folosite ca intrare (semnalul telefonului sau cel de la laptop-ul conectat în portul din stânga) către monitorul/TV-ul conectat.
- Adaptor/Controller GameVice. Controllerele GameVice se așează similar cu Joycon-urile de la Nintendo Switch, având o bandă elastică pe spate pentru extra grip. transformând ROG Phone într-o consolă handheld cu toate butoanele fizice de care ai avea nevoie vreodată (Joystick-uri Analog Duale, Butoane A, B, X, Y, D-Pad, R1, L1 Butoane Bumper, R2, L2 Butoane Tragere, R3, L3 Joystick-uri Apasabile, Buton Pauza, Buton Inapoi).
- Receiver WiGig Dock care se leagă la TV prin Wireless Gigabit, pentru a transforma telefonul în consolă, prin intermediul protocolului Qualcomm®11ad pentru conexiunea Wi-Fi pe 60GHz. Astfel poți proiecta ecranul telefonului pe TV, pentru a te juca, comod din canapea, direct pe acesta. Ca bonus, poți lega Controllerul GameVice pentru a avea și feeling-ul de butoane fizice, ca să nu mai ai nevoie să schimbi câmpul de viziune între telefon și televizor.
- TwinView Dock, pentru a transforma telefonul într-o consolă hand-held cu 2 ecrane, unul din ele fiind al telefonului, al doilea integrat în Dock. Ecranul TwinView este 6 inch AMOLED (2160 x 1080). Dock-ul are 2 butoane fizice, 4 difuzoare, force feedback, extra cooling și o baterie de 6,000mAh. Astfel poți să streamuiești jocul preferat, în timp ce pe al doilea ecran citești chat-ul de pe Twitch, sau te poți juca în timp ce urmărești video despre jocul pe care îl joci, exemple de folosire fiind multe.
- Unitatea de andocare Professional este o unitate relativ mică care extinde conectivitatea telefonului cu următoarele porturi: 2 x USB 3.1 Tip-A,1 x USB 3.1 Tip-C (DC & digital),1 x HDMI 4K, 1 x RJ-45 Gigabit Ethernet. Aceasta este utilă pentru conectarea telefonului la diferite alte device-uri, cum ar fi Televizorul sau monitoare externe.
Mă bucură să văd companiil care au curajul să încerce lucruri care nu mai există deja pe piață, sau care doresc să provoace competiția. E clar că pentru unii tot pachetul Asus Rog Phone + Accesorii poate fi mai scump, sau nu ar avea sens. Dar pentru gameri, pentru cei care sunt constant în mișcare, pare a fi exact ce trebuie. Aspectul este inedit, nu vei avea nici un dubiu când vezi pe stradă un astfel de telefon că este ROG Phone, deoarece nu există un alt telefon similar, ceea ce e foarte mișto în anul în care toate telefoanele arată aproape identic. Camerele nu vor fi cele mai bune de pe piață, dar ROG Phone e un telefon care are un scop bine definit – gaming-ul.
Caracteristici ROG Phone pe scurt:
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 845 Overclockat să funcționeze la 2.96GHz
- GPU: Qualcomm Adreno 630
- Display: 6-inch, 18:9 (2160 x 1080) Panou OLED, 90Hz refresh rate, 1ms pixel response time;HDR support și 108.6% DCI-P3 acoperire color gamut
- Baterie: 4,000mAh
- Memorie: 8GB RAM
- Storage: 128GB sau 512GB
- Wireless: 802.11ad Wi-Fi și Bluetooth 5
- Headphone jack
- Audio: Dual front-facing stereo speakers; 24-bit/192kHz DAC; DTS Headphone:X 7.1-channel virtual surround sound; AptX support