BENQ EW3280U – Monitor de Entertaiment

BENQ EW3280U – Monitor de Entertaiment

22 iul. 2020 Monitoare

Monitoarele de 32 de inci ce oferă rezoluții 4K full alături de multe alte funcții suplimentare devin rapid standadul pe piața de monitoarelor premium, iar cei de la BenQ sunt cunoscuți pentru realizarea de monitoare excelente pentru o gamă largă de consumatori, de la monitoare low-end până la monitoare profesionale sau dedicate gamerilor înrăiți.

EW3280U are multe de oferit, pe lângă rezoluția UHD 4K (3840×2160) combinată cu o dimensiune a ecranului de 32 inci, monitorul oferă și un panou de tip IPS cu accent pe reproducerea exactă a culorilor. Acesta este însoțit și de certificarea VESA DisplayHDR 400, suport pentru Adaptive-Sync și alte câteva amănunte specifice BenQ.

Design și specificații

Primele impresii pe care EW3280U ți le lasă la capitolul design sunt unele mixte, din cauza designului alcătuit din trei bezel-uri foarte subțiri și o bază proeminentă în partea de jos. Dar este acolo cu un motiv. Partea de jos găzduiește atât o bară de sunet integrată, senzori de lumină și ambient, dar și senzorul pentru telecomandă. Da, EW3280U vine cu telecomandă. Recunosc, mie mi se pare foarte folositoare. Având în vedere că monitorul face parte din gama de entertainment creată de BenQ, eu l-am folosit mai mult pe post de televizor, mai ales că vine cu o telecomandă, perfectă pentru ajustat volumul constant și pentru schimbarea modurilor de culoare.

Pe lângă soundbar-ul integrat, EW3280U conține și un speaker cu o frecvență redusă cu scopul de a îmbunătății calitatea bass-ului. Este parte din setup-ul audio creat de treVOLO ce oferă o experiență audio mult mai bună decât concurența.

Monitorul are un panou IPS de 32 de inci AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) cu o rată de refresh de 60Hz și suportă 10-bit color, iar un backlight Quantum Dot LED este folosit pentru a îmbunătații gama de culoare. O altă caracteristică relevantă este AMD FreeSync, ce îi oferă monitorului un pic de credibilitate din punct de vedere al gaming-ului, dar rezoluția 4K va crea o sarcină destul de mare pentru orice placă video, iar refresh rate-ul de 60Hz nu este unul care să facă din EW3280U un competitor pe piața de monitoare de gaming. Monitorul este gândit să fie eficient pentru orice, de la productivitate, la divertisment și entertainment, dar și pentru crearea de conținut. Dar el este un monitor de entertaiment.

O altă caracteristică interesantă a lui EW3280U este conectivitatea USB-C cu modul Alt Display Port, ce îți permite conectarea unui laptop printr-un singur cablu pentru afisaj, încărcare și conectarea perifericelor, inclusiv tastatură, mouse și spațiu de stocare.

Per total, BenQ EW3280 are o mulțime de oferit, dar standul permite înclinarea monitorului cu foarte puține grade.

Performanță

Setările default ale monitorului oferă o experiență bogată, iar dacă folosești modul HDR sau HDRi, experiența de vizionare chiar este îmbunătățită. Cu toate acestea, câteodată poate să fie prea mult sau prea puțin. HDRi modifică imaginea (contrast și luminozitate) în funcție și de lumina ambientală, iar asta poate produce niște rezultate nu tocmai dorite. Dar depinde mult de conținut și de mediu.

Acestea fiind spuse, modul convențional HDR permite vizualizarea conținutului HDR cu echilibrul corect al culorilor, ceea ce este foarte util. Și verificarea VESA DisplayHDR400 asigură o gamă rezonabil de largă.

Imaginile sunt luminoase, detaliile mult mai vizibile, în special în zonele de umbră, aici detaliile chiar se văd, față de un panou SDR unde umbrele sunt doar niște pixeli întunecați. Modul convențional HDR (HDR neutral) permite vizualizarea conținutului HDR cu echilibrul corect al culorilor, ceea ce este foarte util. Și verificarea VESA DisplayHDR400 asigură o gamă rezonabil de largă. În față se află și un senzor de lumină care poate modifica temperatura culorii și luminozitatea imaginii pentru a se potrivi diferitelor medii de iluminare a camerei. Utilitatea funcției Brightness Intelligence Plus (BI +) a BenQ va depinde de preferințele personale. Am observat modificări subtile de luminozitate în modul SDR, dar BI+ este foarte eficient în modul HDRi pentru a menține tonurile de negru la valori optime, dar și a evidenția detaliile în zonele întunecate.

Deși monitorul nu oferă presetări pentru spațiile sRGB sau Adobe RGB. Cu ceva calibrare, poate fi un monitor decent pentru grafică, dar profesioniștii vor trebui să se reorienteze către altceva, dar și să cheltuiască mult mai mulți bani.

Mulțumită panoului IPS, BenQ EW3280U oferă unghiuri de vizionare excelente și cu puțină calibrare, majoritatea userilor îl vor găsi per total un monior extraordinar.

Cât despre audio, clar este cu mult peste monitoarele obișnuite cu speakere integrate. Am fost plăcut impresionată de calitatea sunetului, și în special a bass-ului. Soundbar-ul cu subwoofer integrat în partea de jos alături de difuzorul din spatele ecranului îți oferă o experiență audio mult superioară oricărui alt monitor testat de mine. Părerea mea este că majoritatea userilor vor fi mai mult decăt mulțumiți de difuzoarele „gemene” de 2 wați și de subwooferul de 5 wați ale lui EW3280U. Pe deasupra monitorul folosește procesarea digitală a semnalului (DSP) pentru a oferi 5 moduri audio: Live/Pop, Cinema, Dialogue/Vocal, Game, și Rock/Party. 

Există mai multe moduri de a controla monitorul. Poți naviga prin meniuri folsind un joystick în miniatură de pe spatele monitorului, montat lîngă colțul din dreapta jos. Dar mult mai ușor mi se pare să folosești telecomanda inclusă, ce îți permite să accesezi meniul, să schimbi între modurile HDRi sau modurile audio, sau doar să controlezi volumul. Pentru volum există de asemenea și o rotiță pe partea inferioară a monitorului în partea stângă.

În cea mai mare parte, EW3280U este un monitor excepțional, cel puțin pentru uz general, este un monitor mare, îndrăzneț, oferă o mulțime de spațiu de lucru datorită rezoluției 4K, împreună cu o precizie și densitate rezonabilă a pixelilor. Conectivitatea USB-C este un feature bine venit și oferă un plus de utilizare și practicalitate. Audio-ul integrat premium este de asemenea binevenit și mult superior altor monitoare.

Iar, datorită certificării VESA DisplayHDR400, EW3280U oferă suport pentru conținut HDR. Singura deficiență implică standul cu înclinare, ce putea să ofere o flexibilitate (înclinare) mai mare.

Dar, părerea mea este că punctele în minus nu sunt suficiente pentru a trece cu vederea peste faptul că este un monitor premium, un candidat puternic ca și investiție pe termen lung pentru a îți îmbunătății productivitatea și a avea parte de o calitatea superioară a vizionării conținutului. Iar prețul la care este listat este unul foarte bun pentru ceea ce oferă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.