fbpx

BenQ GW2785TC – partenerul tău de muncă

BenQ GW2785TC – partenerul tău de muncă

20 iun. 2022 Monitoare

Vă tot prezint monitoare super high-end, ultra-wide, 4K, super scumpe, dar nu toată lumea are nevoie de un astfel de monitor. Pentru munca de birou: Excel, mail, browsing sau alte activități zilnice pentru școală/birou, un monitor mid-range cu specificații utile și conectivitate bună e exact ce trebuie. Și, desigur, și cu un preț potrivit.


Iar pentru asta a fost conceput monitorul BenQ GW2785TC, pentru persoanele ce au nevoie de un monitor 1080p numai bun pentru spreadsheet-uri, ședințe, cursuri online, mailuri, prezentări și orice altceva e nevoie pentru a își atinge targeturile sau pentru a lua note mari.


BenQ GW2785TC nu este chiar cel mai ieftin monitor de 27 inch de pe piață, dar vine cu specificații și caracteristici extra, cum ar fi conectivitate USB-C, microfon încorporat, boxe încorporate și multe alte feature-uri ce sunt perfecte pentru cei ce își petrec toată ziua de lucru în fața monitorului.

Microfonul încorporat mi se pare extrem de util. Dacă folosești un PC, nu laptop, nu mai este necesar să cumperi un microfon extra sau căști cu microfon. Trebuie doar să pornești microfonul apăsând butonul special de pe monitor. Atenție! Ca microfonul să funcționeze, trebuie să ai monitorul conectat la PC prin cablul USB-C.

Monitorul suportă o rezoluție de 1920×1080, are o rată de reîmprospătare de 75Hz și un timp de răspuns de 5ms. Chiar dacă specificațiile nu te dau pe spate, GW2785TC își face treaba de minune, iar punctele lui forte sunt conectivitate și briz-briz-uri extra.

Monitorul îți oferă un port HDMI 1.4 și două porturi DisplayPort 1.2 în partea din spate. În plus, mai găsim o mufă jack de 3.5mm ce permite conectarea unei perechi de căști și un port USB-C capabil să livreze 60W ce poate încărca un device conectat, dar și să transmiterea unui semnal video.

Ce îmi place la BenQ GW2785TC este că unul din cele două DisplayPort-uri este un port ce permite downstreaming-ul prin funcția MST ce îți permite conectarea daisy-chain a unui alt monitor. Mai pe românește, poți avea mai multe monitoare conectate unul la celălalt, fără a fi nevoit să le conectezi pe toate la laptop/PC. Pur și simplu conectezi un al doilea monitor la primul, iar semnalul se transmite de la unul la altul și apoi la laptop.

Un capitol important când vine vorba de monitoare este impactul luminii albastre asupra ochilor, mai ales atunci când muncești până noaptea târziu, iar BENQ GW2785TC stă foarte bine la acest capitol. BENQ deține certificări independente TÜV Rheinland pentru tehnologiile EyeSafe, Brightness Intelligence Technology (B.I. Tech.), Flicker-Free Technology și Low Blue Light Plus Technology, care te asigură că nu or să te usture ochii când în sfârșit închizi monitorul.

Clar ochii tăi or să se simtă ok și după o zi întreagă în care ai stat aproape non-stop la birou, dar asta nu înseamnă că nu e recomandat să iei o pauză din când în când și să ieși în aer liber.

Standul îmi place foarte mult, este complet ajustabil, poți ridica sau lăsa monitorul, îl poți roti pe orizontală sau întoarce pe verticală în ambele sensuri și îl poți apleca, iar baza este destul de lată pentru a ține monitorul nemișcat și nu îți dă acea impresie că se “bălăngăne”.

Dacă îți cumperi 2 astfel de monitoare, le poți aseza pe verticală, top to top, ca să ai un bezel cât mai mic pe mijloc.



Mi-ar fi placut și câteva porturi USB-A, mi se pare că ar completa capacitățile conectivității lui GW2785TC, dar eu una sunt foarte mulțumită cu ceea ce oferă. Pur și simplu conectezi un cablu USB-C de la monitor la laptop și ai și semnal video și curent. La care adaugi și microfonul încorporat, care chiar dacă nu e cel mai high-end, noise-cancellation-ul funcționează foarte bine și ca un plus, există un buton de mute și un LED pentru status în partea de jos a monitorului, lângă controalele OSD.

Când vine vorba de panou, GW2785TC este un monitor office, adică nu are nimic extraordinar la capitolul acesta, dar își face treaba bine. Culorile sunt ok, luminozitate bună, acuratețea culorilor este corectă, iar monitorul nu este nici desaturat și nici suprasaturat.

În plus, față de preset-urile tradiționale de culori, BenQ GW2785TC include și câteva moduri mai… neobișnuite, cum ar fi un mod de citit, ce emulează un monitor de e-reader, sau un mod pentru coding, ce mărește saturația culorilor.

Monitorul beneficiază și de un senzor inteligent de detectare a luminozității, ce ajustează automat luminozitatea conform nivelului de lumină ambiental, asemănător cu ecranul unui smartphone. Acest senzor funcționează surprinzător de bine și subtil, comparativ cu alți senzori ce lasă de dorit sau schimbă luminozitatea foarte brusc și deranjant.


Prețul este unul din cei mai importanți factori pentru oricine, și chiar dacă BenQ GW2785TC nu este cel mai ieftin monitor 1080p de 27 inch de pe piață, momentan fiind în jur de 250 euro – nu am găsit prețul în lei, este un mid-range ce își merită banii. Chiar dacă găsești monitoare un pic mai ieftin ce oferă aceeași certificare TÜV Rheinland Low Blue Light and Flicker Free, cam greu să găsești unul care să ofere și microfon încorporat, port de power USB-C și să suporte și daisy-chaining.

Dacă te interesează toate aceste feature-uri, eu nu am văzut alt monitor mai accesibil decât BenQ GW2785TC.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.