De curând m-am mutat cu biroul într-o zonă a clădirii unde nu intră multă lumină naturală. Deși stau la geam, chiar și la prânz stau cu lumina aprinsă.
Standardul american privind iluminarea de birou este la un nivel de iluminare de 500 lux. Sincer, nici nu am habar cât este la mine la muncă, mult sub, aș spune eu.
Cercetările arată că lucrăm la PC în medie 5,7 ore pe zi, unii și muuult mai mult. Eu lucrez aproape 9 ore. Uitatul în monitor pentru un timp îndelungat provoacă iritarea ochilor. Pentru a elimina oboseala ochilor trebuie să elimini și iluminarea insuficientă.
Cei de la BenQ mi-au citit gândurile și chiar la o săptămână după ce m-am mutat, mi-au trimis la testat o lampă specială de citit pentru monitor. Un fel de veioză smart ce nu ocupă spațiu pe birou – se montează ușor și simplu direct pe monitor, îi poți seta atât intensitatea luminii cât și temperatura de culoare, nu deranjează deloc colegii de birou – doar tu vei vedea efectele lămpii, nu iese mult în evidență și poate analiza singură, în funcție de mediul ambiant, de ce intensitate și temperatură ai nevoie ca să nu-ți obosească ochii dacă stai ore în șir la calculator. Și cel mai important – o folosesc de o lună de zile și nu a pâlpâit niciodată până acum 😀
Lampa se cheamă BenQ ScreenBar Plus e-Reading Lamp – sau Lampă de iluminat local e-Reading LED, dar nu o să o găsiți ușor pe net. Vă recomand site-ul BenQ dacă vreți să o achiziționați.
V-am zis că se montează super ușor. Lampa dispune de o clemă cu design patentat ce se atașează rapid la orice monitor, nu este nevoie de un sistem de prindere special. Se atașează similiar cu o cameră web.
Din BenQ ScreenBar Plus pleacă un fir ce se desparte în două. Un capăt are port USB și este folosit pentru conexiunea la curent, cel de-al doilea capăt duce la un selector cu rotiță de unde poți seta singur intensitatea luminii, temperatura și opțiunea Auto.
Proiectarea optică asimetrică elimină strălucirea reflectorizantă pe ecran. Lampa mai mult iluminează biroul și nu strălucește pe ecran, evitând reflexiile. Dar poți seta singur unghiul la care să bată lumina spre ecran. În mod normal, lampa ar trebui să bată în fața monitorului, nu pe el, și să lumineze o zonă de 74cm lungime / 35cm.
Desigur, lampa este LED. Dacă te uiți cu atenție, poți observa ușor becurile LED albe și galbene – care împreună setează nivelul optim de culoare/temperatură.
Selectorul e foarte ușor de folosit. Apeși pe rotiță pentru a porni/opri lampa, apeși primul buton cu un ecran pentru a folosi funcția Auto, cu ajutorul celui de-al doilea buton schimbi funcția rotiței, temperatură – intensitate, cu rotița selectezi puterea/temperatura.
Mai ai și indicator ca să știi ce ai selectat (temperatură, intensitate), iar în partea de sus este senzorul de lumină, așa că este important unde amplasezi selectorul pe birou
Eu sunt tare încântată de BenQ ScreenBar Plus. Nu știu dacă e efect Placebo sau e chiar real, dar îmi simt ochii mai odihniți după o zi lungă la birou. Dar recunosc că o plimbare de 10 minute pe afară ajută și mai mult.