fbpx

Nu Bass, EXTRA BASS! Review boxa portabilă Sony SRS-XB40

Nu Bass, EXTRA BASS! Review boxa portabilă Sony SRS-XB40

10 oct. 2017 Muzica

Anul ăsta am testat destul de multe boxe wireless, majoritatea rezistente la apă și șocuri, dar ce mă interesează pe mine cel mai mult la o boxă este calitatea sunetului și prezența unui bass puternic. Pentru că ascult mai mult muzică dubstep, trap și hip hop, basul este foarte important pentru mine, nu prea are farmec să asculți astfel de melodii fără un bas puternic.

Dar uite că în ultimele trei săptămâni am avut la test o boxă wireless cu un super bas, sunet de calitate, rezistentă la apă și… cu luminițe! Un adevărat boombox în miniatură – Boxa SONY EXTRA BASS SRS-XB40. Mai că îți vine să o pui pe umăr și să pleci la plimbare cu ea prin oraș.

IMG_6797

Prețul acestei boxa variază între 750lei și 1.000lei în funcție de culoare. Am observat că modelul pe negru este mai mereu la reducere, modelele pe roșu și albastru sunt un pic mai scumpe.

Review video Sony EXTRA BASS SRS-XB40:

M-am gândit să fac o listă cu ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la ea, dar mi-am dat seama că nu prea am ce pune la aspecte negative, poate doar că este rezistentă la jeturi de apă (IPX5), nu la scufundarea în apă.

IMG_6741

În cutie avem doar boxa, cablul de încărcare cu două adaptoare pentru priză și instrucțiunile de utilizare.

Boxa este una portabilă, deși dimensiunile o fac ceva mai greu de luat chiar peste tot nu tine. SRS-XB40 are 1,5kg și dimensiuni accetabile pentru o boxă portabilă – 27,9cm lungime, 10cm lățime și 10,5cm în grosime – O poți lua cu tine în rucsac, dar la 1,5kg… nu e tocmai ușoară. Dar asta și pentru că are o baterie ce promite 24 de ore de utilizare și lumini LED ce se schimbă în ritmul muzicii. Eu am reușit că folosesc boxa aproximativ 16 ore până la o nouă încărcare, dar puteți opri luminile și funcția EXTRA BASS pentru a prelungi autonomia.

IMG_6774

Carcasa de plastic include și câteva elemente cauciucate ce par mai mult de design. Calitatea materialelor se vede imediat, dar mi-ar fi plăcut dacă zona cauciucată era mai mare pentru a oferi și o rezistentă la șocuri. Nu rămân multe amprente pe carcasă, iar cele care rămân se pot șterge imediat.

Grilajul are un model clasic cu perforaţii – o caracteristică ce permite nu doar sunetului să treacă mai clar, dar și utilizatorilor să vadă boxa cum vibrează la schimbarea presiunii acustice, accentuând astfel frecvenţele puternice ale basului prin repere vizuale.

IPX5 (Grad de protecție împotriva jeturilor de apă) ne asigură că sistemul a fost testat și s-a constatat că rămâne funcțional după expunerea la jeturi directe de apă, din orice direcţie, unde cantităţi de aproximativ 12,5 litri/min. de apă sunt asigurate pe perioade de peste 3 minute, de la o distanţă de aproximativ 3 metri. Acestea nu sunt aplicabile pentru lichide precum: apă cu săpun, apă din piscină, apă de mare etc.

IMG_6811

Deși poți controla cam tot la boxa asta de pe telefon, din aplicația dedicată – Sony Music Center, SRS-XB40 are și destul de multe butoane fizice: butonul power ce pornește și oprește și conexiunea Bluetooth dacă e ținut apăsat, butoanele de volum, butonul ADD pentru a adăuga o altă boxă compatibilă, butonul de play/pause, butonul pentru a răspunde la apelurile primite pe telefon și butonul EXTRA BASS ce și oprește și pornește luminile dacă e ținut apăsat. Lângă butoane se află și patru LED-uri: unul pentru încărcare, unul pentru bluetooth și două pentru a vedea pe ce parte e boxa față de altele conectate (stânga sau dreapta).

În partea din spate a boxei avem zona de conectivitate. Pe lângă conectivitarea bluetooth 4,2 și NFC, Sony SRS-XB40 mai are și un port USB la care să conectezi telefon și pentru a-l încărca, un port audio in și portul de încărcare – zona este rezistentă la apă. Poți conecta până la trei dispozitive (smartphone-uri, tablete android, iOS sau Windows) pentru a le folosi alternativ.

IMG_6780

Aplicația Sony Music Center îți permite să controlezi cam tot ce oferă boxa, inclusiv luminile LED. Ai destul de multe moduri din care poți alege, poți selecta un mod random, un mod fără blițuri (stroboscop) sau un mod unde o singură culoare predomină – asta dacă vrei ca boxa să se așeze mai bine în atmosfera pe care vrei să o creezi. Interesant e că luminile se mișcă pe muzică, în funcție de ritm și de volum.

Sunetul de aude foarte bine. Îmi pare rău că nu vă pot arăta exact cum se aude, dar video-ul de mai sus vă poate oferi câteva detalii.

IMG_6788

Pe piese cu un conținut de sub-bas intens, SRS-XB40 oferă un bas puternic. Merită remarcat faptul că difuzorul poate să fie extrem de „gălăgios”, în timp ce basul nu distorsionează. La niveluri de volum mai mici, basul se aude mai intens. Bineînțeles, apăsarea butonului Extra Bass adaugă un alt strat de joasă intensitate. Radiatorii pasivi fac o treabă bună în a crea un sentiment de bas mai mare. Vocalele, în ambele moduri, păstrează o prezență clară, dar din nou, modul Extra Bass tinde să facă zonele joase centrul atenției.

Cele două radiatoare pasive contribuie împreună cu difuzoarele stereo în toată gama de frecvențe la extinderea tonurilor celor mai de jos, oferind un bass foarte bun.

IMG_6806

Puteți conecta până la 10 boxe wireless prin tehnologia Bluetooth şi sincronizaţi muzica şi lumina pentru ca toţi să danseze pe acelaşi ritm.

Luminile LED și cele două stroboscopuri oferă farmec acestei boxe, iar împreună cu funcția EXTRA BASS boxa SONY SRS-XB40 este una perfectă pentru petreceri, dar se potrivește și pentru întâlnire romantice sau sesiuni de exerciții fizice.

IMG_6772

Specificații SRS-XB40:

Tip boxa Boxa Bluetooth Boxa NFC
Conectori 3.5 mm, USB
Raza de actiune Pana la 10 metri
Culoare Negru, Roșu, Albastru
Difuzoare 2. Boxă satelit: 61 mm
Banda de frecventa 20 – 20000 Hz (44.1 kHz sampling)
Impedanta 4 Ohmi
Dimensiune husa (W x D x H mm) 279 x 100 x 105
Greutate (Kg) 1.5
Alimentare Adaptor de alimentare
Autonomie Pana la 24 ore. Consum de energie (standby) – 0,5 W
Baterie Reincarcabila
Compatibilitate Compatibil cu majoritatea dispozitivelor ce au conector jack 3.5 mm sau functie Bluetooth -Bluetooth Specification version 4.2, NFC
Altele IPX5 Clear Audio+ Hands free pentru smartphone

Comentarii

  1. Are multe aspecte pozitive boxa prezentata de tine și chiar ar fi o investiție bună.

  2. Foarte interesantă boxa de la Sony, a început să-mi placă din ce în ce mai mult ceea ce fabrica marca Sony. Au produse foarte calitative.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.