Cât de important este internetul pentru tine?

Cât de important este internetul pentru tine?

26 iun. 2016 Altele

Este clar că Internetul este cea mai mare invenție a ultimul secol, considerat de mulți chiar cea mai mare invenție a omenirii. Fără îndoială că întreaga lumea ar fi complet diferită dacă nu ar exista Internetul. Nu doar că elevii și studenții ar fi forțați să deschidă o carte pentru a scrie un referat, dar nu ar mai exista rețelele sociale, nu ar mai exista video-urile amuzante la care te uiți seara, nu ai putea asculta o melodie tristă la câteva secunde după ce te-ai despărțit de cineva, nu ar mai exista sute de job-uri (printre care si bine cunoscutul job de Social Media Manager) și nu vei mai putea downloada filme de pe torrenți. Dar asta nu cred că o să se întâmple vreodată, să dispară Internetul, dar urmează să se întâmple ceva aproape la fel de rău.

V-ați jucat vreodată pe PC/laptop și jocul a început să sacadeze? Ați pierdut vreodată un joc pentru că Internetul sau PC-ul nu mergea destul de bine? Ce a urmat? Rage Quit, nu? E și normal, ne-am învățat să avem acces rapid la informații și interacțiune fără pauze. Viteza Internetului este extrem de importantă, mai ales pentru noi românii, care ne lăudăm că avem printre cele mai rapide viteze de Internet din lume.

Imaginați-vă cât de îngrozitor ar fi dacă viteza Internetului ar fi stabilită în funcție de activitatea desfășurată sau în funcție de site-ul pe care îl vizitați. Să intri pe Facebook și totul să meargă perfect, iar când intri pe un blog sau pe 9Gag totul să meargă în reluare. Asta sigur o să genereze mulți nervi și multe tastaturi distruse.

what-is-net-neutrality-video-blocked

Acum, principiul Net Neutrality garantează libertatea ta de a accesa și distribui online informația dorită. Neutralitatea Internetului este principiul conform căruia furnizorii de servicii de acces la Internet transportă date fără discriminare pe baza sursei, a destinației sau a tipului de date. Aceasta înseamnă că neutralitatea Internetului împiedică operatorii de telecomunicații de la a bloca sau a diminua calitatea conținutului, a aplicațiilor sau a serviciilor.

Dar foamea de bani este destul de mare, și cum furnizorii de Internet nu pot obține bani în plus în acest moment, eliminarea principiului Net Neutrality poate aduce sume mari de bani în buzunarele lor.

Renunțarea la acest principiu ar conduce la modificare vitezei de Internet în funcție de banii plătiți de acel site pe care vreți să-l accesați. Puteți compara acest efect cu afișarea excesivă de reclame, ca atunci când trebuie să cumperi aplicații mobile doar ca să nu vezi reclame, aici site-urile trebuie să plătească ca viteza să fie cea corectă.

Poate veți spune că dacă nu vă cere vouă bani, totul e bine. Nu e! Nu toate companiile își vor permite să plătească bani ca site-ul lor să se încarce rapid (mai ales blog-urile), iar cele care vor plăti vor crește prețul abonamentelor la servicii furnizate pentru a recupera banii investiți în viteza de încărcare a site-ului.

Internetul nu o să mai fie liber și accesibil la fel tuturor, nu o să mai depindă doar de viteza Internetului pe care o are utilizatorul, ci și de cât a plătit site-ul, ceea ce înseamnă că micile site-uri sau companii vor avea foarte mult de suferit. Iar asta s-ar putea să vă afecteze mult mai mult dacă intenționați să vă deschideți un site sau un blog. Website-uri noi și alte inovații online nu ar fi la fel de rapide și la fel de accesibile ca cele ale jucătorilor mari deja existenți pe piață.

Aici puteți citi mai multe detalii.

Iată o prezentare amuzantă a acestei probleme de acum câțiva ani.

De ce vă vorbesc acum despre asta?

Autoritățile europene de reglementare în telecomunicații sunt pe cale de a decide dacă vor acorda marilor corporații de telecomunicații puterea de a influența ce putem (și ce nu putem) face online.

save-the-internet-640x302

În momentul de față, se face un lobby intens la autoritățile de reglementare a comunicațiilor de către industria de telecom care dorește să-și păstreze și să-și extindă modelele de business discriminatorii și de către producătorii de echipamente care vor să vândă mai multe echipamente de supraveghere a traficului de date care sunt necesare pentru discriminarea traficului.

De partea neutralității Internetului se află, în mare parte, organizații din societatea civilă și organizații pentru protecția consumatorilor, dar și startup-uri, posturi publice de radio și televiziune, biblioteci și universități.

ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet lucrează la un proiect de comunicare prin care vrea să le vorbescă oamenilor despre neutralitatea Internetului și cum poate influența viața fiecărui utilizator în parte. Eu susțin această comunicare.

Dar factorul decisiv în dezbaterea privind neutralitatea Internetului va fi publicul larg, tu, cu alte cuvinte. Dacă se implică suficient de multă lume, putem fi mai puternici decât lobby-ul împotriva neutralității Internetului, putem face auzite argumentele corecte și putem câștiga.

O trecere rapidă facută de ApTI prin textul versiunii inițiale a ghidului dezvaluie o serie de portițe pentru furnizorii de servicii de acces la Internet (Internet access service providers – ISP) care ar putea încerca să încalce principiile neutralității Internetului expuse în Regulament. Trei astfel de portițe vizează:

Serviciile specializate – https://savetheinternet.eu/ro/faq/#what-are-specialised-services

Managementul traficului – https://savetheinternet.eu/ro/faq/#what-is-traffic-management

Zero rating – https://savetheinternet.eu/ro/faq/#what-is-zero-rating

12217_large_neutral-bits

Pe 6 iunie BEREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) a publicat ghidul de implementare al Regulamentului privind neutralitatea Internetului și a lansat o consultare publică pentru discutarea acestuia. Consultarea durează 6 săptămâni, până pe 18 iulie (https://www.apti.ro/publicare-draft-guidelines-berec-si-lansare-consultare).

Pe 5 iulie voi participa la un eveniment organizat de ApTI, un eveniment cu prezentarea opiniei BEREC și a poziției ANCOM despre implementarea acesteia în România.

Participă și tu la consultarea publică de pe https://savetheinternet.eu/ro/ și transmite mesajul tău către BEREC. Păstrează Internetul liber pentru toată lumea!

Comentarii

  1. Cam exagerat zic eu, de ce să limiteze cineva traficul pe internet, uni sunt disperați după bani. Dar sper să nu ajungem acolo că trebuie să plătești pentru a intra pe anumite pagini web sau blog-uri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.