fbpx

Cât de importantă este inteligența artificială la un smartphone?

Cât de importantă este inteligența artificială la un smartphone?

19 dec. 2017 Smartphone-uri

Nici nu credeam că o să-mi pun prea curând această întrebare. Conceptul de Inteligență Artificială într-un smartphone este foarte nou, Huawei Mate 10 Pro fiind primul telefon ce dispune de o unitate de procesare neurală în cadrul procesorului Kirin 970. Deși se discută de mult timp despre Inteligența Artificială, mulți au impresia că astfel de concepte țin doar de robotică sau de programe utilizate de NASA. De fapt, AI-ul (Inteligența Artificială – Artificial Intelligence) este mult mai aproape de noi decât credeam și chiar nu este așa WOW precum ne imaginăm.

De exemplu, AI-ul utilizat de Huawei pentru modelul Mate 10 Pro nu face altceva decât să optimizeze niște procese și să recunoască obiecte presetate din jurul nostru. Acum nu mai pare așa WOW, nu? Dar hai să vedem cum ne ajută în mod concret un smartphone ce dispune de inteligență artificială.

IMG_7277

1. Crește performanța

AI-ul analizează modul în care folosești telefonul și este capabil să prioritize aplicațiile în funcție de utilizare, decide care aplicații primesc mai multe resurse și care pot fi suspendate. Cu alte cuvinte, Inteligența Artificială realizează predicții legate de aplicațiile pe care le vei folosi la un moment dat, alocând din timp memorie, pentru ca tot procesul să se realizeze rapid și eficient.

2. Crește durata de viață a bateriei

Durata de viață a bateriei este prelungită printr-un mecanism capabil să recunoască care sunt aplicațiile și acțiunile pe care le folosești cu precădere pentru a economisi apoi resursele și energia utlizată. Alogoritmii tehnologiei Machine Learning identifică procesele care îngreunează performanțele procesorului, iar dacă nu sunt relevante pentru activitatea utilizatorului, acestea sunt suspendate sau oprite. Ca rezultat, Huawei Mate 10 Pro este capabil să funcționeze timp de o zi jumătate fără încărcare – la o utilizare intensă.

IMG_7267

3. Îmbunățățirea calității apelurilor

Calitatea sunetului capturat de microfonul dispozitivului, determină cât de bine ne poate auzi receptorul, și, în ciuda folosirii diferitelor tipuri de microfon, zgomotul de funal este extrem de greu de filtrat. Însă, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, care separă sunetele de fond de voce, receptorul aude doar mesajul clar. Acest proces funcționează și pentru receptor și pentru destinatar. De exemplu, dacă te afli pe o stradă aglomerată, tehnologia AI integrată va mări volumul cuvintelor persoanei cu care vorbești, pentru ca tu să auzi perfect mesajul. Iar dacă pășești într-o cafenea intimă, telefonul- minune va recunoaște automat noul ambient și va reduce automat volumul apelului telefonic.

Screenshot_20171202-152141

4. Poze mai reușite

Algoritmii Inteligenței Artificiale sunt susținuți de unitatea neurală de procesare și influențează calitatea imaginilor surprinse de camera foto. Sistemul de recunoaștere identifică perfect obiectele din cadru, declanșând selecția automată de setări pentru ca tu să te bucuri de fotografii extraordinare. Așadar, în loc să irosești timp prețios căutând în meniu modul potrivit de fotografiere, cu ajutorul lui Huawei Mate 10 Pro, trebuie doar să poziționezi camera în fața subiectului țintă și să apeși pe buton, iar tehnologiile AI integrate vor avea grijă ca fotografiile surprinse să fie aproape perfecte în orice circumsțanțe.

2017-12-05 21.05.09

5. Viteza de reacție

Unitatea de procesare neurală permite algoritmului AI să funcționeze eficient, șă execute rapid toate task-urile solicitate, mai ales pe cele care sunt dificil de finalizat în programele tradiționale.  Astfel, ai posibilitatea să găsești imagini printr-o căutare specifică de douăzeci de ori mai repede față de device-urile care nu au Inteligență Artificială.

Acum că ai aflat ce poate face un telefon cu inteligență artificială nu e așa că vrei și tu unul? Deocamdată, Huawei Mate 10 Pro este singurul smartphone ce dispune de o unitate de procesare neurală.

Huawei Mate 10 Pro costă aproximativ 3.500 lei la liber, dar poate fi cumpărat la un preț mai accesibil cu ajutorul unui abonament de la Orange.

Am primit la testat telefonul Huawei Mate 10 Pro în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.