fbpx

Cat de pura este apa pe care o bei?

Cat de pura este apa pe care o bei?

17 mai 2014 Altele

Ieri am primit Testul Purității de la Aqua Carpatica. Testul măsoară foarte repede și simplu cantitatea de nitrați din apă.

test nitrati

Ce sunt nitrații?

Nitraţii sunt componenţi chimici fără culoare, miros sau gust. Când fertilizatorii cu azot sunt folosiţi pentru agricultură, nitraţii pot fi purtaţi mai departe de ploi, irigaţii şi alte ape de suprafaţă prin sol în ape.

Un nivel ridicat de nitraţi poate indica prezenţa şi a altor tipuri de contaminatori precum: orga­nisme cauzatoare de boli, pesticide sau alte componente organice sau inorganice ce ar putea cauza diferite probleme de sănătate.

EPA, agenţia pentru protecţia mediului din SUA, a stabilit un nivel maxim de contaminare cu nitraţi de 10 mg/l  pentru siguranţa apei potabile. Iar conform HG/1020/2005 și a normelor tehnice de comercializare a apelor minerale naturale din România, limita maximă admisă pentru nitrați este de 50mg/l.

Pericolul nitraţilor pentru organism constă şi în faptul că, în urma unor diferite modificări, aceştia se transformă în nitrozamine şi nitrozamide, care posedă proprietăţi cancerigene.

Cum se face testul?

Ține testerul în apă fără a-l mișca și apoi așteaptă 60 de secunde și urmărește zona de testare. Ea se va colora în funcție de cantitatea de nitrați, cu cât este mai intensă culoarea, cu atât e mai mare concentrația de nitrați.

După cum puteți vedea în materialul de mai sus, eu am testat apa Aqua Carpatica în paralel cu apa luată direct din fântâna (puțul) din curtea mea – zona Cernica-Ilfov. Se poate vedea că Aqua Carpatica este la 0 mg/l nitrați (sau hai poate 1mg/l – ca să nu fie chiar 0 :P) iar apa din puț este aproape 50 mg/l nitrați.

De mult nu mai beau apă din fântână pentru că mi s-a părut că are un gust ciudat, o folosesc doar pentru hidrofor – pentru alimentarea cu apă a locuinței. Mă bucur că am făcut acest test și m-am convins că mai bine beau apă îmbuteliată.

test nitrati

Am înscris rezultatul testului meu pe pagina facebook.com/aquacarpatica.

aplicatie

Comentarii

  1. Multumim mult, apreciem articolul si ca te-ai alaturat initiativei noastre!

    Ne bucuram de asemenea ca am putut sa iti fim de ajutor in testarea apei si astfel poti sa faci alegerea cea mai sigura si mai sanatoasa pentru tine si cei dragi.

    Multa sanatate!

    1. Testul are validare 🙂 desigur ca nu este unul complex si care sa arate cat de pura este apa din toate punctele de vedere (de exemplu – cat de calcaroasa este), dar iti arata care este nivelul de nitrati (nu iti arata un numar fix ca sa poti compara dar si culoarea face o comparatie destul de buna)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.