PC Modding-ul este un trend care abia recent a început să prindă „curaj” în Romania prin creșterea expunerii cu ajutorul competițiilor dedicate. El era prezent de ceva vreme și pe la noi, dar nu la nivelul popularității din alte țări mai dezvoltate.
Dar ce presupune mai exact PC Modding-ul?
Cred că oricine are plăcerea de a-și customiza, a-și personaliza pe cât posibil obiectele proprii. Ca și Car Tuning-ul, PC Modding s-a născut din această plăcere, peste care adaugi stoarcerea și a ultimului bit de performanță din calculator și plăcere în a te da mare cu rezultatul obținut, rezultat de multe ori unic.
PC Modding-ul, ca și concept, acoperă toate modificările interne sau externe pe care le poți face unui sistem, fie ele de natură estetică sau practică, pentru a oferi o performanță sporită, un design unic și un cooling profesional.
PC Modding-ul nu este doar de show, multe din designurile cele mai populare prezente pe Internet au apărut din nevoia unora de a economisi spațiu și de a crea un PC cât mai compact. Așa au apărut primele PC Walls sau PC Desks unde toate componentele PC-ului sunt montate în interiorul biroului, eliminând carcasa plasată lângă sau pe birou.
ASUS Republic of Gamers susține PC Moddingul din România lansând o nouă competiție dotată cu premii substanțiale, competiție ce are ca scop impulsionarea unor proiecte deosebite, aflate în prezent pe planșa de proiectare sau în stadiul de idee. Condițiile de participare sunt ușor de îndeplinit. Proiectul trebuie să conțină placă de bază și placă video marca ASUS (nu neapărat Republic of Gamers), iar tema de anul ăsta a fost aniversarea ROG 10 ani.
Finala ASUS Modding Cup 2016 a reunit câteva echipe cu adevărat pasionate. Proiectele prezentate sâmbătă, 30 iulie 2016, în clubul B52 din București, reflectă atât imaginația acestora cât și munca depusă pentru punerea în operă a sistemelor.
Câștigătorul finalei ASUS Modding Cup 2016 a fost desemnat proiectul „10th Element” construit de Papa Jock & Arassel. Echipa ce s-a clasat pe primul loc a primit un voucher de cumpărături în valoare de 1.000USD, cu ajutorul căruia vor putea să-și achiziționeze produse ASUS.
Proiectul Skw911 s-a clasat pe locul doi în cadrul finalei ASUS Modding Cup 2016 și a obținut un premiu de 750 de dolari.
„M BOX” by marius_mym – proiectul clasat pe locul al 3-lea în cadrul finalei ASUS Modding Cup a obținut un voucher de 500 de dolari.
Dar mai există și un premiu de popularitate de 400 de dolari ce încă nu a fost oferit.
Lăsând la o parte cunoștințele despre cele mai noi tehnologii/componente de calculator, hai să facem o listă cu dotările, obiectele și alte cunoștințe de care are nevoie un PC Modder:
Cel mai important… un buget destul de mare, fără un buget generos nu poți cumpăra componentele de ultimă generație și materialele de care ai nevoie, majoritatea cumpărate pe comandă.
Pentru PC Modding îți trebuie o groază de know-how în domeniul Custom Watercooling, cele mai spectaculoase soluții sunt de obicei cu răcire pe apă, dar și pentru că un sistem custom de răcire cu apă, făcut cu cap, oferă performanțe net superioare unui sistem standard Watercooling Kit (ex: Corsair H1) și cu mult peste orice sistem de ventilație.
Dacă vrei să creezi sistemele proprii, să inovezi prin carcase cu design inedit, îți trebuie și cunoștiințe de Metal Crafting (manipulare a diverselor materiale, de la tăierea formelor custom, sudarea acestora, îndoire, ș.a.m.d.). Evident că pentru acesta trebuie să ai și o groază de ustentile și de material, deloc ieftine.
PC Modding-ul, în funcție de cât de departe vrei să mergi, poate deveni foarte costisitor, pe lângă faptul că vei pune mult suflet și vei investi foarte mult timp.
Și ca ultim atribut al unui PC Modderului… trebuie să știi să vopsești – orice sistem poate fi îmbunătățit sau stricat de paint-job-ul lui.
Peste toate aceste atribute îți trebuie o idee foarte bună (chiar mai multe) care să uimească lumea, un concept inovator sau pur și simplu crazy – altfel, care să creeze un Mod uluitor.
De ce ai vrea un PC Mod?
Pentru că arată demențial! Sau pentru că vrei un birou care are calculatorul înăuntru și nu te mai împiedici de un milion de cabluri. Sau pur și simplu pentru că vrei să te lauzi cu el pe la evenimente sau pe la prieteni, să ai ceva ce nimeni altcineva nu mai are.
Câteva exemple de PC Mods:
– StarCraft Behemoth Battlecruiser – By Random Design
Prețuri orientative pentru diverse componente folosite în PC Modding puteți găsi pe http://www.shop4pc.ro/.