Cunoscut sub mai multe denumiri: WiFi Range Extender, WiFi Booster, amplificator WiFi etc., acest mic device poate să devină cel mai bun prieten al vostru, în cazul în care nu aveți semnal WiFi în toată casa. Este un aparat ce pentru mine deja a devenit o necesitate, acum caut modele din ce în mai puternice, cu o acoperire cât mai mare.
Eu stau la curte, iar casa este destul de mare, cu multe camere. Camera mea, unde se află routerul, este exact în colțul opus față de sufragerie, iar până acum vreo șase luni nu reușeam să folosesc conectez smartphone-ul la rețeaua WiFi când stăteam în sufragerie să mă uit la un film. Poate nu pare ceva important, dar cum aproape că am devenit dependentă de internet, era enervant să fiu nevoită să-mi folosesc traficul de date de pe abonamentul mobil când aveam WiFi destul de bun acasă.
Un WiFi Range Extender se conectează la priză și are rolul de a retransmite semnalul primit de la router, de-al repeta cu ajutorul amplificatoarelor și antelelor puternice pe care le deține. Pentru rezultate optime, se poziționează în cel mai îndepărtat punct posibil față de router, dar astfel încât semnalul obținut să fie unul bun, acesta având rolul de a retransmite semnalul primit. Cu cât semnalul primit este mai bun, cu atât acoperirea crește.
De cele mai multe ori, WiFi Range Extender-ul este un device destul de mic, cu 1-3 butoane, cu sau fără antene. Este foarte simplu de conectat, se pune în priză, se conectează la rețeaua actuală (de multe ori este necesară și o setare din browser – detalii în cartea de instrucțiuni) și se pornește. Smartphone-ul, tableta, SmartTV-ul tău etc. se vor conecta la noua rețea creată.
Pentru o utilizare la capacitate optimă a capabilităților range extender-ului, acesta trebuie să aibă aceeași rată de transfer ca și routerul. Mare atenție și la frecvențele utilizate de routerul wireless, să se potrivescă cu cele de la WiFi Range Extender. E de preferat ca și device-urile conectate să dețină o placă de rețea capabilă să se conecteze la toate rețelele b/g/n/ac, fără IEEE ac viteza nu o să depășească cu mult 400 mbps.
Un WiFi Range Extender foarte bun este Netgear Nighthawk Range Extender Wireless X4. Cu o rată de transfer de date de cel mult 2200 Mbit/s, conectare la toate standardele WiFi (IEEE 802.11a,IEEE 802.11ac,IEEE 802.11b,IEEE 802.11g,IEEE 802.11n) și bandă de fracvență de 2.4GHz sau 5GHz, Netgear Nighthawk X4 Dual-Band are un preț destul de mare – 635lei, dar este și cel mai bun amplificatoar de semnal WiFi pe care l-am văzut.
Un astfel de WiFi Range Extender se utilizează în cazul apartamentelor mari, caselor cu etaj sau mansardă și pentru spații de birouri de o dimensiune medie. Pentru suprafețe foarte mari, pentru a avea semnal și în întreagă curte a casei sau pentru spații de lucru mari vă recomand adaptoare WiFi PowerLine.
Adaptoarele powerline cu modul Wi-Fi ajută la extinderea rețelei de Internet folosind rețeaua de electricitate. Avantajul folosirii acestei tehnologii este acela ca rețeaua se poate extinde nelimitat, oriunde există disponibilă o priză, cu fiecare nou adaptor adăugat.
Având modului Wi-Fi încorporat, fiecare adaptor creează un hotspot Wi-Fi pentru conectarea tuturor dispozitivelor la rețeaua wireless. Așa semnalul se extinde de la un adaptor la altul, dar dacă un adaptor powerline central pică, or să pice și următoarele. Unele modele integrează și priză, astfel încât utilizatorul să aibă în continuare acces și la electricitate.
Vă recomand să utilizați aplicația NETGEAR WiFi Analytics pentru a vedea exact cum stați cum semnalul WiFi în fiecare încăpere a casei, așa vă puteți da seama de ce soluție aveți nevoie, adaptoar WiFi PowerLine sau WiFi Range Extender, și de cum trebui să le amplasați.