Ce contează cel mai mult când îți alegi monitorul? Panoul! Panoul trebuie să fie potrivit pentru modul de utilizare.
Iar dacă ai mai multe scenarii de utilizare, cine spune că nu îți poți lua 2-3-4 monitoare. Eu folosesc constant 3 monitoare. Unul principal IPS pentru editare foto-video, unul secondar VA pentru orice + gaming, unul TN pentru orice alte activități.
Hai să vă spun care este diferența între panourile IPS, VA și TN și la ce activități sunt recomandate.
1. Tehnologia IPS (In-plane switching)
Principalele avantaje ale monitoarelor IPS sunt:
– tehnologia oferă o mai bună reproducere a culorilor
– unghi mult mai bun de vizualizare
Dezavantaje:
– negru se vede ceva mai slab – contrastul parcă nu este la fel de puternic
– sunt foarte scumpe
– pornesc ceva mai greu
Acum, producătorii au început să scoată pe piața panouri Super-IPS (S-IPS) la prețuri rezonabile. Timpii de răspuns au scăzut în mod considerabil, iar contrastul este mult bun. În plus, afișajul color și opțiunile pentru a calibra culorile sunt superioare celorlalte tipuri de panouri. Panourile IPS păstrează culoarea constantă, chiar și la unghiuri puternice.
Recomand panelurile IPS pentru cei care lucrează pe grafică foarte mult.
Exemplu:
Philips 276E8
Specificații
Dimensiune ecran – 27”
Rezoluție – 2560 x 1440 QHD
Aspect ratio – 16:9
Tip panou – IPS
Rată de refresh – 60 Hz
Timp de răspuns – 4ms
Contrast ratio – 1000:1
Luminozitate: 350 cd/m2
Conectivitate – DisplayPort, HDMI, VGA, Audio In/Out
Este un monitor subțire, ideal pentru birouri nu foarte late sau pentru spații mai înguste. Philips 276E8 vine echipat cu un DisplayPort, un slot HDMI și un port VGA. Mi-ar fi plăcut dacă ar fi adăugat și un port USB pentru comoditate. Aceste porturi vin însoțite și de mufe jack de 3.5 mm pentru boxe sau căști. Standul curbat este foarte atractiv și diferit de majoritatea standurilor pătrate. Din păcate, înălțimea nu este ajustabilă, standul permițând doar înclinarea display-ului.
Display-ul este unul IPS cu o rezoluție de 2560×1440, un timp de răspuns de 4 ms și un refresh rate de 60 Hz. Chiar daca aceste specificații sunt tipice, 276E8 promite o acoperire de 132% a gamei sRGB mulțumită tehnologiei Wide Color. Aceasta este superioară altor modele ce au un standard dee 72% NTSC și 99% sRGB, așa ca vă puteți aștepta la culori puternice și vibrante. Dacă display-ul chiar este apropiat de ceea ce promite Philips, acest monitor poate fi o alternativă accesibilă la monitoarele profesionale. Monitorul are nivele excelente de contrast ce completează perfect culorile vibrante, iar Philips a inclus și tehnologia Smart Contrast ce analizează contentul și ajustează automat coulorile și intensitatea backlighit.
Ecranul de 27 inch este perfect pentru display-ul vibrant, cu margini foarte subțiri ce lasă imaginea să umple întreg ecranul. Ecranul IPS înseamnă, de asemenea, că imaginea își păstrează fidelitatea indiferent de unghiul din care vizualizați, datorită unghiului de vizualizare de 178 de grade.
Monitorul dispune, de asemenea, de tehnologia FlickerFree, care ajută la menținerea vizibilității și reduce stresul asupra ochilor atunci când te uiți la el mai multe ore în șir. În plus, puteți să vă optimizați imaginea prin intermediul SmartImage Lite, ce face posibilă obținerea unei imagini și mai bune în funcție de setările preferate.
2. Tehnologia TN (Twisted Nematic)
TN este cea mai comună tehnologie și, de asemenea cea mai veche.
Principalele avantaje:
– oferă cel mai scurt timp de răspuns – util dacă e touchscreen.
– în combinație cu LED-uri de back-iluminat oferă o luminozitate ridicată
– consumă mai puțină energie decât tehnologiile concurente.
– sunt destul de ieftine
Dezavantajele tehnologiei TN:
– schimbările de culoare care apar la unghiuri de vizualizare mai puternice.
– există diferențe mari de calitate între diferite produse
De exemplu:
Philips 222B9T/00
Specificații
Tip panou – TFT-LCD (TN)
Tip backlight – sistem W-LED
Dimensiune panou – 54.6 cm
Aspect ratio – 16:9
Rezoluție – 1920×1080 @ 60 Hz
Densitate pixeli – 102 PPI
Timp de răspuns – 1ms
Luminozitate – 250 cd/m2
Contrast ratio – 1000:1
Culori – 16.7 M
Tehnologie Touch – Projected capacitive
Puncte touch – 10 puncte
Metodă touch – Stylus, deget
Interfață touch – USB
Zonă activă touch – 476.64 mm (H) x 268.11 mm (V)
Este un monitor extraordinar cu un ecran interactiv ce dispune de tehnologia SmoothTouch.
Philips 222B9 face parte din seria B Line, fiind un monitor robust, cu ecran tactil, rezistent la apă si la praf. Afișajul dispune de tehnologia tactilă capacitivă proiectată în 10 puncte, ce oferă un răspuns uniform. Poți tasta folosind 10 degete sau te poți bucura pe deplin de aplicațiile bazate pe comenzi tactile.
222B9 dispune de tehnologia SmartContrast, tehnologie ce analizează conținutul afișat și reglează automat culorile și intensitatea luminii de fundal pentru îmbunătățirea dinamică a contrastului. Modul LowBlue ajută la menajarea ochilor reducând lumina albastră dăunătoare provenită de la afișajele LED. De altfel, 222B9 de la Philips dispune și de tehnologia FlickerFree ce reglează luminozitatea și reduce scintilațiile pentru o vizionare mult mai confortabilă.
Standul monitorului este interesant, acesta permițând reglarea flexibilă a ecranului. Acesta are o structură de tip Z cu înclinare uniform, înălțime reglabilă și capacități de rabatare, ce permite utilizarea în diverse poziții ergonomice. Suportul îți permite așezarea monitorului într-o poziție verticală pentru un control tactil mai bun, sau îl poți așeza intr-o poziție orizontală ce facilitează desenarea sau scrierea cu ajutorul Stylusului.
Ca și conectivitate, monitorul dispune de porturi VGA (D-sub), DVI, HDMI și Display port.
3. Tehnologia VA (Vertical Alignment)
Producătorii au încercat să găsească o tehnică care ar combina avantajele tehnologiilor TN și panourile IPS, așa a apărut tehnologia VA
Avantaje:
– VA oferă unghiuri bune de vizionare
– contrastul este mult mai bun decât la IPS sau TN
– timpul lor de răspuns este unul destul de bun – este din ce în ce mai recomandat gamerilor
Dezavantaje:
– reproducerea culorilor este mai bună decât la TN, dar nu la fel de bună ca și panourile IPS.
Philips 328E9 – curbat
Specificații
Tip panou – VA LCD
Tip backlight – sistem W-LED
Dimensiune panou – 80 cm
Aspect ratio – 16:9
Rezoluție – 2560×1440 @ 75 Hz
Densitate pixeli – 93 PPI
Timp de răspuns – 4ms
Luminozitate – 250 cd/m2
Contrast ratio – 3000:1
Culori – 16.7 M
Conectivitate – VGA, DisplayPort, HDMI, Audio In/Out
În ultima perioadă Philips a intrat puternic pe piața de gaming cu o gama mare de monitoare FreeSync. 328E9 este un monitor foarte bun ce o oferă o calitate a imaginii superioară la un preț decent pentru dimensiunile acestuia. Nu ai spune ca este un monitor de buget uitându-te la el. Are un design elegant, aproape fără ramă, cu o curbură de 1800R pe care am găsit-o binevenită într-un monitor atât de mare. Standul pătrat este ușor de atașat și este destul de stabil, chiar dacă monitorul se mișcă atunci cand te lovești de birou, nu mi-a lăsat niciodată impresia ca se va răsturna. Din păcate, suportul nu oferă foarte multe când vine vorba de ajustare, permițând doar o înclinare de -5 până la 20 de grade și nimic altceva, nimic pivotant sau posibilitatea reglării înălțimii. Această lipsă a reglării înălțimii este un pic deranjantă având în vedere dimnesiunea panoului, deorece mie personal mi se pare că acesta stă puțin mai sus decât aș fi preferat. Dar acest lucru variază de la persoană la persoană.
Îmi place foarte mult designul acestui monitor, un design minimalist ce se potrivește perfect cu curbura panoului.
Monitorul folosește un panou VA cu o rezoluție de 2560×1440. Din păcate, densitatea este de doar 91 PPI, ce înseamnă o imagine nu extraordinar de clară, dar dacă este folosit în principal pentru jocuri nu este foarte vizibil și nici deranjant. Prețul său redus se reflectă în refresh rate-ul de doar 75 Hz, nu este un refresh rate teribil dar puteți achiziționa monitoare cu un refresh rate de 144 Hz nu mult mai scumpe. FreeSync-ul incorporat este un mare plus, acesta reducând tearing-ul ce este o necesitate pentru orice display de gaming. Monitorul are preset-uri pentru diferite genuri de jocuri cum ar fi FPS, Racing sau RTS ce modifică culorile substanțial.
Timpul de răspuns și unghuirile de vizibilitate sunt de obicei o problemă cu monitoarele foarte mari, însă 328E9 de la Philips se descurcă destul de bine. Timpul de răspuns este destul de slab, 22 ms, însă datorită tehnologiei SmartResponse acesta scade considerabil, undeva la 5ms. Panoul VA dispune de unghiuri de vizibilitate mult mai bune decât majoritatea display-urilor TN, dar tot nu este la fel de bun ca un panou IPS.
Sesiunile de joc sunt foarte satisfăcătoare pe acest monitor imens curbat, atât timp cât nu te deranjează refresh rate-ul foarte mult. Cu SmartResponse activ, mișcarea este foarte fină și clară iar panoul VA are nivele de negru și un contrast foarte bun. Marimea de 32“ este impunătoare și chiar adaugă un nivel de imersiune în jocuri mult mai bun decât majoritatea display-urilor cu un aspect ratio de 16:9.
Dacă va doriți un monitor mare pentru sesiuni de gaming imersive, cu o rezoluție 2K, dar fără să cheltuiți o avere, 328E9 poate fi monitorul perfect.
Concluzie
Recomand monitoarele TN celor care navighează pe internet și se joacă în timpul liber. Monitoarele TN sunt mult mai ușor de integrat și sunt folosite pentru monitoare ceva mai speciale – precum cele cu touchscreen. Panelurile IPS sunt mai mult pentru graficieni, ilustratori și artiști 3D, acolo unde culorile contează cel mai mult, iar costul unui astfel de monitor este considerat mai mult o investiție. Monitoarele VA reprezintă o soluție de mijloc foarte bună, recomandată gamerilor sau celor care petrec foarte mult timp în fața monitorului.