CityHack 2017 – Hackathon pentru un oraș smart

CityHack 2017 – Hackathon pentru un oraș smart

28 sept. 2017 Altele

Peste 100 de specialiști din cadrul Orange, Tremend și Actility s-au reunit weekend-ul trecut, timp de 24 de ore, într-un hackathon dedicat proiectelor de smart city, CityHack 2017.

În cadrul competiției au fost prezentate soluții de Smart Parking, de fluidizare trafic în intersecții pentru mașinile de urgență, detecție gropi și obstacole pe șosele, sisteme antifurt pentru biciclete care permit localizarea sau blocarea acestora în orice moment, precum și soluții prin care cetățenii pot urmări poziția mijloacelor de transport în comun și ora la care acestea vor ajunge în stație.

Orange City Hack 2017 122

Câștigătorii competiției au propus o soluție de reciclare selectivă care utilizează tehnologiile LoRaWan și permite recunoaștea automată și sortarea tipului de deșeu – sticlă, plastic sau hârtie. Pentru a stimula utilizarea de către  cetățeni  a unor astfel de soluții, echipa a propus și un modul de “gamification”, bazat pe puncte și reduceri.

Echipa de pe locul doi a venit cu ideea de partajare a locurilor de parcare, pentru intervalul în care proprietarii nu le utilizează.

Echipa de pe locul trei a folosit tehnologii IoT, Machine Learning și un sistem de detecție facială în dezvoltarea unei soluții de monitorizare a nivelului de aglomerare, pentru a evita situații periculoase ce pot aparea în spații publice precum stații de metrou, evenimente artistice sau centre comerciale.

Orange City Hack 2017 029

Soluțiile au fost evaluate după criterii precum impactul proiectului, nivelul de originalitate dar și calitatea tehnică. Noile tehnologii introduse, precum IoT, Machine Learning, Inteligență Artificială, Big Data sau soluții de detectie a fețelor, au crescut gradul de complexitate al proiectelor livrate.

        Iată toate proiectele înscrise în competeție:

Nr. echipa Tema Descriere
1 THIRD PRIZE – Crowdly. Safety in numbers.
Solutie pentru monitorizarea zonelor aglomerate
Este o aplicatie/modul de monitorizare a nivelului de aglomeratie si distributiei oamenilor in zone cu acces public, folosind imagini video.
Aplicabilitatea porneste de la public safety si ajunge pana la utilizari de business in retail, organizare de evenimente, publicitate.
2 Semafoare smart pentru situatii de urgenta Semafor inteligent pentru fluidizare trafic in caz de situatii de urgenta: masini de salvare, pompieri
Scop : Fluidizare trafic in cazul in care pe traseu este detectata o masina de interventie,mentinandu-se culoarea verde a semaforului pe directia de mers, pana cand trece masina detectata .
3 Solutie pentru localizarea bicicletei pe LoRaWan, functionala chiar si in zone fara conexiune Va permite utilizatorilor sa monitorizeze printr-o aplicatie pozitia bicicletei.
Senzorul va fi incorporat in cadrul bicicletei astfel incat sa nu fie vizibil si indepartabil.
Folosind Lora sistemul de pe bicicleta va avea o durata de viata a bateriei foarte mare. Probabil va fi nevoie sa fie incarcata undeva la in an. Vom gandi o metoda usoara de a face asta. Vrem sa prelungim durata de viata a bateriei prin a o incarca cu energia generate de datul la pedale.
4 Monitorizarea locatiei mijloacelor de transport in comun Un sistem de estimare timp de asteptare al autobuzelor si o aplicatie de monitorizare. Montam un gps pe autobuz si il urmarim si afisam in statii si pe o aplicatie mobila cat timp mai are pana ajunge in statie. Déjà Madame Firea il asteapta dupa ce va lua premiul cel mare la hackaton.
5 Parking booking – rezervare de la distanta a locului de parcare Smart parking – permite rezervarea de la distanta a unui loc de parcare
6 Smart parking – gaseste locurile libere de parcare Smart Park
Proiectul consta in dezvoltarea unui sistem inteligent de monitorizare in timp real a locurilor de parcare disponibile de pe strazile unui oras. Acesta poate fi montat pe orice autovehicul si va transmite unui server locurile vacante gasite prin zonele parcurse de autoturism. Astfel, acestea pot fi, in final, vizualizate pe harta orasului din cadrul aplicatiei mobile cu care sistemul comunica.
7 SECOND PRIZE – Aplicatie de share parking O solutie care ar putea rezolva problema locurile de parcare in multe orase: partajare locurilor de parcare pe perioada în care proprietarii sunt plecați. Daca vezi un loc de parcare rezervat, poti contacta proprietarul printr-o aplicatie si sa ii trimiti o cerere de a-i folosi locul de parcare pentru cateva ore.
8 FIRST PRIZE – Smart waste management solutie inteligenta de colectare a deseurilor
9 Parking booking – rezervare de la distanta a locului de parcare, coordonata cu blocarea lui pana la sosirea persoanei care l-a rezervat „Smart Parking (un nume pe care nu l-am decis inca) – Sistem automat de rezervare loc de parcare destinat parcarilor publice”
Vom dezvolta o aplicatie de mobil prin intermediul careia vei putea sa rezervi un loc de parcare dintr-o parcare publica care va avea montat un device intelligent pentru a lasa in jos un “T” atunci cand ajungi, si pentru a ridica acelasi T atunci cand pleci. Plata se va face din cadrul aplicatiei.
Toate informatiile vor fi intr-un server care va coordona rezervarile si locurile alocate fiecarui om. Sistemul este complet autonom si nu necesita prezenta vreunei persoane care sa administreze parcarea (intrari/iesiri). In felul acesta incercam sa ajutam soferii sa gaseasca un loc de parcare in primul rand, si in al doilea rand sa fie in cunostinta de cauza de locurile publice disponibile.
10 Urmarirea orei la care va ajunge autobuzul dorit in statie si ruta lui Bucharest buses are always unpredictable. We’d like to know when and where they are, in real time. Both the public transport authorities and the customers should be interested in the data. Google might use it to improve the accuracy of the directions they provide via the Maps app as well.
Knowing when buses arrive is important. As long as the schedule is unpredictable people are not going to use them because it would involve random waiting at the bus stops. Our solution would make things a lot simpler for people looking for a bus ride, therefore promoting public transport. It’s green, hooray for that.
11 City Go Aplicatia “City Go” rezolva problema predictibilitatii transportului in común in orasele mari, unde traficul este o problema reala. Concret, prin City Go utilizatorul vede in timp real localizarea tuturor mijloacele de transport in comun si a tuturor statiilor aflate in jurul sau pe o raza de aproximativ 2.5 km. Astfel, utilizatorul isi poate da seama daca autobuzul sau tramvaiul pe care il astepta este in apropiere sau nu si, in consecinta, daca are rost sa il astepte sau sa aleaga un alt vehicul sau traseu. Aplicatia va fi creata pentru device-urile Android.
12 Un sistem de booking, plata si management al locurilor de parcare
13 Aplicatie de monitorizare a sectoarele de drum pentru depistarea gropilor si transmiterea coordonatelor GPS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.