Cu Sony Xperia XZ3 în Budapesta

Cu Sony Xperia XZ3 în Budapesta

18 oct. 2018 Smartphone-uri

Recent am primit noul model de smartphone de la Sony – Xperia XZ3 de la Orange România, prin programul Orange Smartphone Tester.

Recunosc că nu am pornit cu mari așteptări, Sony a trecut un pic într-un con de umbră în ultima perioadă, la capitolul smartphone-uri. Chiar eram curioasă ce are putea face noul lor vârf de gamă.

La capitolul Design, Sony a început, ușor, ușor să rotunjească colțurile cu modelul Xperia XZ2, eliminând aspectul destul de neplăcut de cărămidă pe care îl aveau în trecut. Acest aspect s-a păstrat și la Xperia XZ3, cu mici modificări. Per total, XZ3 este similar, ba chiar identic la unele aspecte cu XZ2 (procesor, camera principală, formă), iar nevoia de a crea un model nou la mai puțin de un an diferență este nejustificată, în opinia mea.

La exterior, este destul de greu să deosebești XZ3 față de XZ2, principala diferență fiind faptul că ecranul este puțin mai mare, procentul screen-to-body e crescut la 80% (Mic în comparație cu restul flagship-urilor concurenței), iar tipul ecranului a fost schimbat de la LCD la P-OLED, cu o rezoluție mai mare (1440p).

Singura nemulțumire avută, legată de design, este faptul că materialele alese, sticlă pe față + spate cu cadru de aluminiu, fac un telefon foarte alunecos. Dacă îl folosești fără husă vei avea foarte multe momente când simți că îl vei scăpa, ba chiar scăpa foarte ușor. Nu ajută deloc faptul că sticla de pe spate este cumva curbată.

Camera foto

Sony a avut de obicei camere bune pe telefoanele lor, iar în era în care toți producătorii au deja cel puțin 2 camere dorsale, XZ3 are una singură, de 13MP, identică cu cea de pe XZ2.

Senzorul de amprentă este plasat foarte bine, aproape central pe spatele telefonului, accesibil oricui, inclusiv persoanelor cu degete mai mici (ca mine).

Ecranul este cea mai mare îmbunătățire față de Xperia XZ2, deoarece s-a făcut trecerea la un panou de tip OLED. Astfel culorile sunt chiar puternice, iar negrul este… chiar negru. Vizionarea de conținut multimedia este puțin mai plăcută prin integrarea a 2 difuzoare în partea frontală a telefonului, unul deasupra ecranului, unul dedesubt, pentru a crea efect Stereo.

Experiența de utilizare

Am ales mica escapadă în Budapesta pentru a testa acest telefon, bateria, camera și cât de ușor este de folosit Androidul modificat de Sony (Varianta Pie 9.0).

Telefonul are 64 GB memorie internă, cu posibilitatea de extindere prin slot microSD, deci mai mult decât destul pentru a poza/filma o mini-vacanță întreagă fără a sta cu griă că rămâi fără spațiu. De asemenea, bateria de 3300mAh ar trebui să facă față cu brio unei sesiuni foto de peisaje, selfie-uri și monumente extinse. În cazul meu, telefonul a rezistat cu brio, fiind încărcat doar seara în camera de hotel.

Cum am zis și mai sus, am avut câteva momente când nu am apucat telefonul perfect din geantă sau buzunar și m-am speriat fiindcă am avut impresia că îl voi scăpa. Este destul de alunecos și insist în instalarea unei huse pentru a elimina această problemă.

Lipsa sistemului dual de camere se face și mai simțită în pozele în condiții de low-light. Majoritatea smartphone-urilor competiției se folosesc de a doua, sau chiar a treia, cameră pentru a face fotografii mai bune în low-light. Aici avem o singură cameră, aceea cu un sistem EIS pentru stabilizare video, dar care duce lipsa de stabilizare optică pentru poze. Astfel pozele seara sunt puțin mai nereușite decât cele ale concurenței. Puteți vedea mai jos poze cu celebra clădire a Parlamentului din Budapesta, pentru exemplificare.

Xperia XZ3 are fix aceeași cameră principală ca modelul anterior, Xperia XZ2, diferențele între cele 2 modele fiind la nivel de software și de implementare a AI (Algoritmul BIONZ). Acesta își face simțită prezența în anumite cadre în care modifică saturația și contrastul pentru a sublinia subiectul pozat. Acest lucru a creat niște poze puțin mai reușite la grădina Zoologică din Budapesta, animalele și mediul lor înconjurător arătând puțin mai bine și mulțumită efectelor HDR pe care le aplică acest algoritm.

Pentru acele selfie-uri speciale în care vrei să fii cât mai departe de telefon, dar în același timp nu ajungi la butoane pentru a declanșa poza, acum poți face double-tap pe marginea curbată a sticlei, iar telefonul va face poza, după un delay scurt. Acest lucru este foarte bine de știut, mai ales când încerci să prinzi o clădire imensă în spate.

Sony XZ3 este un telefon bun, prețul este unul care îl recomandă mai mult ca orice – 800 euro la liber sau de la 330 euro la abonament Orange Me 45.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.